сряда, 3 декември 2008 г.

Аневризмата най-често е вродена

Аневризмата представлява издаване на стените на артерията (по-рядко на вената), вследствие на нейното изтъняване или разтегляне. В резултат на това се появява т.нар. аневризматичен чувал, който може да притиска разположените наблизо тъкани. Аневризмата най-често е вродена. До нея могат да доведат и заболявания, които изтъняват кръвоносните съдове - хипертония, атеросклероза, сифилис (в късен стадий).

Риск се появява и при травмиране или нараняване на кръвоносен съд, а също и при образуването на тромби. Често аневризмата се открива случайно при ултразвуково или рентгенологично изследване. В такъв случай се назначава незабавно лечение, защото разкъсването й води до кръвоизлив. Тогава човек чувства болка, а кръвното налягане започва да спада много бързо. Смята се, че аневризмата възниква най-вече при пациенти над 50-годишна възраст. При по-младите тя се развива най-често вследствие на травми, получени при автомобилни катастрофи или при занимания с екстремни спортове.

При откриване на аневризма е задължителна лекарска намеса. Операцията се състои в изрязване на увредения участък на съда и неговото заменяне с протеза или фрагмент от кръвоносен съд от друга част на тялото.

Съществуват няколко разновидности на аневризмата

АНЕВРИЗМА НА ГЛАВНИЯ МОЗЪК. Това е най-опасната и най-често срещаната форма на заболяването. При нея усложненията водят до инсулт. При кръвоизлив се усеща рязка болка, човек в повечето случаи изгубва съзнание. Статистиката сочи, че половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

АНЕВРИЗМА НА АОРТАТА. Тя е не по-малко опасна. Може да се развие в различни участъци на кръвоносния съд. Луменът на аортата се разширява два пъти повече от нормалното. През късните стадии на заболяването болните се оплакват от силна болка в различни части на тялото. Различават се аневризма на гръдния отдел на аортата, аневризма на дъгата на аортата (тя може да се развие дори 20 години след травмата), аневризма на коремния отдел на аортата.

АНЕВРИЗМА НА СЪРЦЕТО. Характеризира се с торбесто изпъкване на стената на сърцето. Обикновено се открива при пациенти, които са прекарали инфаркт на миокарда. Аневризма може да се развие както веднага след инфаркт, така и няколко месеца след него.

лекар.бг

Няма коментари: