неделя, 14 декември 2008 г.

Лекарство за артериална хипертония е ефикасно и за дрепаноцитоза

Молекула, използвана в борбата с белодробната артериална хипертония, може да помогне при лечение на дрепаноцитоза /сърповидноклетъчна анемия/, сочат резултатите от експеримент на френски и италиански изследователи, цитирани от Франс прес.

В индустриалните страни това заболяване се открива при раждането. Ако не се вземат бързи мерки, заболяването, дължащо се на малформация на червените кръвни телца, може да се окаже смъртоносно вследствие на увреждането на малки кръвоносни съдове.

Изследователи от Френския национален здравен институт и университета на Верона са открили механизъм, който допринася за появата на тези увреждания.

Освен това извършеният от същите изследователи експеримент върху мишки е показал, че лекарството босентан, използвано срещу белодробната артериална хипертония, е ефикасно и при лечение на дрепаноцитоза.

Въпреки постигнатите успехи в борбата с това заболяване, в богатите страни продължителността на живота на пациентите, засегнати от дрепаноцитоза, е около 42 години за мъжете и 48 години за жените, а в Африка е още по-малка.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Investigation.

актуално.ком

Няма коментари: