неделя, 14 декември 2008 г.

Няколко важни въпроса ...

* Стресът покачва ли кръвното ?
Безусловно да. Свръх-активните личности не са обезателно хипертоници. Високото кръвно е свързано и с генетични фактори, хипоталамично повлияване (свързано с повишена чувственост по дребен повод). Обикновено такова кръвно налягане много трудно се повлиява. Обикновените медикаменозните препарати го повлияват малко за кратко време и затова се използва комбинирана терапия както с медикаменти, така и с психотерапия и промяна на астралните и ментални модели на личността.

* Кои са рисковите фактори за високо кръвно ?
Преди всичко наднорменото тегло е изключително предразполагащ фактор. На пациентите се препоръчва нормализирането на килограмите и правилното здравословно хранене, което също е обременявящ фактор. Често след спадане на първите 5 кг се наблюдава рязко подобрение на кръвното налягане и дозите на лекарствата се намаляват или се елиминират напълно. Тютюнопушенето покачва кръвното в момента на пушене, то повишава и риска от атеросклероза. Един от класическите фактори е солта. Някои са твърде чувствителни към натрия (предимно възрастните). Наситените животински мастни киселини също са фактор, който влошава съдовете и оттам са причина за развиването на атериосклероза. Влошената еластичност и втвърденост на съдовете води до покачване на кръвното налягане и развиване на усложненията на атериосклерозата – инсулти и инфаркти.

* Какви са рисковете от високото кръвно ?
Ако не е много високо, няма рискове. Но с течение на времето могат да настъпят мозъчни и сърдечни проблеми, бъбречна недостатъчност, артериални усложнения. При своевременно и правилно лечение рискът от сърдечносъдови заболявания може да бъде намален с 50 %. В основата на живота стои правилното хранене, поддържане на нормално тегло, по-спокойното отреагиране към предизвикателствата на живота, достатъчно-двигателния режим, правилното съчетаване на труд и почивка, индивидуалната издържливост на личността и създаване на норми на живот, устойчивостта на личността в професинални и лични отношения и т.н. Всеки е създаден без лекарства и е необходимо да започне да променя начина си на живот и да елиминира вредните си навици.

* Какви медикаменти да използваме ?

Съществуват няколко вида медикаменти: диуретици, алфа- и бета - блокери, вазодилататори и др. Какъв медикамент е най-подходящ за вас, това ще реши лекуващия ви лекар .

алтернативна-медицина.дарил.нет

Няма коментари: