петък, 12 декември 2008 г.

Чай или кафе?

Чаят е мек допинг, който увеличава биологичната енергия на организма и създава чувството на бодрост. Досегашните наблюдения показват – тези,които системно употребяват ободряващото питие, обикновено дълго съхраняват добрата работоспособност и здраве. В чая се съдържат около 130 вещества и съединения. Някои от тях с висока биологична активност, като придават на чая леко стипчив вкус и понижават пропускливостта на капилярната стена, ако тя е повишена, и възвръщат нейната еластичност. • Чаят е напитка за сърцето и душата. Чаят е една от най-древните напитки и светът е започнал да го пие най-напред в Китай. В 2700 год.пр.Хр. император Шен Нун споделя, че “чаят пробужда добрия дух и мъдрите мисли. Той освежава душата. Ако си смазан и си паднал духом, чаят ще те насърчи”. Обаче тези мисли били усетени и почувствани в Европа след 4300 години по-късно. Едва през 1610 год. холандците го пренасят, за да стане той по-късно национална напитка на британците. Това освежаващо питие, подобряващо настроението, изглежда се употребява там, където в дългите есенни и зимни вечери бурите бушуват над сивия пейзаж – в Холандия и Фризия. Днес фризите са най-големите консуматори на чай сред англичаните. Ето защо Холандия и учените й се занимават най-много с биоактивните вещества на чая, за да разкрият една удивително здравословна напитка.

Визитна картичка: Чай

Биоактивни вещества:

Флавоноиди (кварцетин и катехин)

Фенолови киселини

Кофеин

Теофилин


Лечебните му свойства са в няколко направления :

• Чаят предпазва от склероза . Установено е, че при хора, които употребяват чай вместо кафе, атеросклерозата е разпространена значително по-рядко. Флавоноидите и феноловите киселини, съдържащи се в големи количества в черния, зеления чай и в сорта “оолонг” предпазват от заболявания, причинявани от окисляването: болести на сърдечно-съдовата система като ангина пекторис, сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и тромбози. Флавоноидът катехин предодвратява най-активно образуването на артериални плаки от лошия холестерол и появата на тромбоксан (вещество, което предизвиква слепване на кръвните плочици). Освен това катехините в чая понижават и високото ниво на холестерина.

• Кофеинът в черния чай действа върху сърдечно-съдовата система значително по-меко, отколкото този в кафето. Той стимулира умствената дейност, без да оказва отрицателно въздействие върху организма.

• На болните с високо кръвно налягане , които не бива да приемат големи количества течности им се препоръчва да пият зелен чай.

• Чаят намалява риска от рак . Чрез високото съдържание на флавоноиди и фенолови киселини се възпрепятства растежът на различни видове тумори като рак на стомаха, на кожата, на белите дробове. Най-ефикасен е зеленият чай.

• Черният чай влияе благоприятно върху храносмилателния тракт , свързва някои вредни вещества, образувани в процеса на чревното гниене.

• Отвара от зелен чай лекува дизентерия.

• Чаят понижава кръвната захар и причината е в теофилина – вещество, което се получава при ферментирането и в други катехинови съединения. Те пречат на ензима амилаза, който откъсва отделни глюкозни молекули от дългите вериги на скорбялата. Така в кръвта попада по-малко захар.

• Стоматолозите препоръчват чая – той внася в организма същото количество флуорни съединения , както и специално обработената с флуор вода .

• Силният и сладък чай с мляко е добра противоотрова при отравяне със сънотворни, наркотици и алкохол .

• Черният чай съдържа витамините Д, А, В1, от група Р, а те засилват съпротивителните възможности на организма към инфекциозни заболявания.

• Чаят е като терморегулатор . Горещият чай сгрява през зимата и освежава в горещините. Защо е така? Много просто, съдържащите се в чая вещества и съединения застават системата за терморегулация в човешкия организъм да работи на ускорен режим. В резултат от повърхността на тялото се изпаряват значителни количества влага, която отделя повече топлина, отколкото чаят внася със себе.

• Компреси от чай понижават температурата при слънчеви изгаряния .

• Чаят е известен и като потогонно средство . Затова той се използва при трескави състояния, грип и др.

• Чаят е подходящ и против грип . Горещ чай с мед и лимонов сок е добре не само за възпалено гърло, но той пречи на грипа да се развие из цялото тяло. Учените открили, че той не позволявал на грипа и други вируси да попаднат и причинят заболяване. Вероятно биоактивните му съставки са в ход. За да се спасите в сезоните на простудните заболявания правете няколко пъти на ден гаргара с чай!

• Чаят е стимулиращо средство , известен е със своето ободряващо действие за духа и тялото. Кофеинът и теофилинът разширяват кръвоносните съдове и стимулират централната нервна система. Последиците са много: кръвното налягане пада, коронарните артерии се разширяват и стават по-пропускаеми, а бронхиалните съдове се отпускат – астмата може да се смекчи. От друга страна теофилинът и в по-малка степен кофеинът, стимулират сърцето да бие по-силно – при предозиране може да се стигне до сърцебиене и нарушение на ритъма. Освен това тези две вещества изхвърлят повече вода от тялото.

2-3 чаши добре запарен чай на ден, изпити в приятна атмосфера, са здравословен подарък. Запарен само за 3 минути чаят действа освежаващо – ободряващо, а ако го оставите 5 минути – действа успокояващо, защото се освобождават танините, които се свързват с кофеина и теофилина. При по-дълго запарване действието на флавоноидите и фенолите се проявява по-силно, а това става най-добре при зеления чай.

КАФЕТО – ЗА ИЛИ ПРОТИВ

Кафето е една от напитките на нашето ежедневие. В по-голяма степен, но не и изцяло фармакологичното въздействие на кафето се дължи на високата концентрация на кофеин – психоактивно лекарство с голяма сила. Кофеинът в зависимост от индивидуалните биологични особености и специфичната чувствителност може да повишава настроението и да действа като умствен възбудител. Много хора започват деня си с него, използват го като възбуждащо средство, защото те не са спали достатъчно или са спали лошо. Този “стартов тласък” трае 2-3 часа и след това същите тези хора търсят нова доза кафе, което поемат в почивката. Един здравомислящ човек веднага би си задал въпроса: “Това не изтощава ли тялото”? И сигурният отговор е да!

Все пак учените намират и добри страни на кафето, когато се понася. Водят го бързо лекарство при астма. Те са установили, че хората, които редовно пият кафе имат по-редки пристъпи на астма и “свиркане” (хрипове). Кофеинът разширява бронхиалните пътища.

Лошите страни на кафето са, че лесно се привиква към него, дава началото на главоболие, безпокойство и пристъпи на паника при някои хора. Когато се прекали с него, може да предизвика психични нарушения. Определено води до безсъние. Кафето (със или без кофеин) стимулира отделянето на повече стомашни киселини. Може да влоши сърцебиенето. Предизвиква движение на червата при мнозина, а при други – диария.

Въпреки, че някои медицински изследвания не откриват увреждания при нормална консумация на кофеин (по 3 кафета дневно) по мнение на проф.д-р Питър Бюс от Харвард, все пак съществуват много интересни въпроси. Ако в началото понасяте кафето, защо в последствие започва да не ви е добре с него? Явно е, че нещата опират до някаква динамика и началната поносимост се променя естествено на фона на вече влошено здраве. Дали телесното преизтощение не съсипва равновесието в него и кафето просто подпомага това нарушаване. Едно клетъчно изтощение е свързано с множество потиснати биохимични процеси, които иначе поддържат здравето и младостта. За сега няма преки доказателства, че кофеинът води до рак, а единствено до фиброкистоза на гърдата при повечето жени. Като се има предвид, че изследванията се правят за сравнително късо време, какъв ще бъде отговорът на изследванията за повече години – не е известно? Не се ли нарежда кафето и до други макар и не пряко отключващи вериги към образуване на неблагоприятни процеси – тумори, е все още въпрос без отговор. Ако сегашната наука е стигнала до заключението, че кафето няма вреден ефект върху кръвния холестерол, а повечето медици знаят, че то покачва кръвното налягане у повечето хора доста драстично и в предназначенията им за хипертония е изключване на кафето.
Доста лекари, както йогите и други източни школи за здраве и хармония не препоръчват кафе, ако желаете да продължите младостта си по-дълго. Вероятно има още неща, които трябва да се проучат за кафето.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: