вторник, 16 декември 2008 г.

Атеросклерозата представлява съдово заболяване и е едно от най-значимите заболявания днес.

Малко обща информация: кръвоносните съдове в човешкият организъм основно се делят на вени и артерии. Вените вливат кръв в сърцето, а артериите изнасят. Артериите са съдове със задебелена мускулна стена, по-жилави и по-гъвкави. Причината е повишеното налягане в тях. Тук говорим за големите артерии, като не взимаме предвид малките алтериоли.

В новородения човешки организъм лумена на артерията е съвършено чист и гладък. Съдът е гъвкъв и стегнат, живо пулсира в такт със сърдечните свивания.

Мастните капки, които кръвта пренася понякога се отлагат по вътрешната страна на съда. Тази мастна капка може да бъде резорбирана и "отмита", или да бъде калцифицирана с времето. Във втория случай се получава ПЛАКА, която остава на това място за цял живот и процеса е необратим.

С течение на времето се натрупват много такива плаки, които даже се припокриват една с друга. Съда става твърд, пулсациите не са толкова отчетливи, еластичността му е силно намалена. При натик директно върху съда се чува и усеща пукане, причинено от раздробяването на плаките, покриващи лумена му.

Когато сърцето се свие (систула), изтласканата кръв се излива в кръвоносната система, като се увеличава обема на кръвта в нея, съответно кръвното налягане (систулно налягане). В този момент съдовете се "подуват", като това поема увеличения обем на кръвта. Този механизъм се нарушава с времето поради намалената еластичност на съдовете. Другия механизъм за корекция на налягането, който се повлиява пряко от атеросклерозата е периферното съдово съпротивление. Съдовете имат определена еластичност и твърдост, които се коригират динамично, чрез промяна на тонуса на мускула в съдовата стна. При наличие на множество плаки, корекцията на тонуса на мускулатурата не може да въздейства и това повлиява долната граница (диастолно налягане). Едно от основните и най-чести оплаквания при пациентите с атеросклероза е именно есенциалната хипертония.

Атеросклерозата иска време, за да се образуват плаките по съдовете. Както вече споменахме при новороденото съдовете са чисти и нямат нито една плака. При възрастните хора в повечето случаи съдовете са твърди, чупливи и почти плътно запълнени с атеросклеротични плаки (в различна степен разбира се).

Доказана е появата на начални аимптоми на атеросклерозата дори при деца на 8 годишна възраст! Това означава, че профилактиката на атеросклерозата трябва да започне възможно най-рано.

Много хора под думичката "атеросклероза" разбират старческа демеция, намаляването на възможността за запомняне на скорощни събития и факти (не помни, какво е ял вчера, но с подробности разказва събития от преди 20 години). Това разбиране е неправилно и е просто един от най-осезаемите симптоми съпътстващи развитието на атеросклерозата. При едни се засягат мозъчните съдове и мозъка страда от недостиг на хранителни вещества и кислород, при други - страдат сърцето или други вътрешни органи. Поведенческите фактори са видими и забележими, това е причината за подобно объркване.

Като цяло атеросклерозата не застрашава пряко живота на индивида. Спешните състояния са от спукване на съд (поради намалената еластичност и/или повишеното артериално налягане) - т.е. инфарктът и/или инсултът. По същество разликата между тези състояния е в локализацията. Инфаркт може да се получи във всеки един вътрешен орган, фаталните и най-чести са такива са в сърцето. Представлява запушването на коронарен съд, по-този начин възпрепятстването на кръвотока към сърцето. Инсултът представлява процес в мозука, причинен от съдово запушване (исхемичен инсулт) или съдово разкъсване и излив на кръв, която притиска мозъка (хеморагичен инсулт). И двете състояния са спешни и животозастрашаващи!

България е на 1-во място по сърдечно-съдови заболявания! Тук причина номер едно за смъртността са инфарктите и инсултите. Причините са:

* Изключително ниска здравна култура у българина;
* Некомпенсирано и ЛОШО лечение на хроничните заболявания като цяло, в частност и сърдечно-съдовите;
* Некачествено обслужване от страна на медицинския персонал, поради смешно ниското заплащане;
* В България трябва да се напише пряка причина за смъртта, която трябва да е свързана с жизнено важен орган. Такива са инфарктът и инсултат (най-честите). Поради тази причина, при много недоуточнени причини за смърт се поставя подобна диагноза, което рязко обърква статистическите данни

Въпреки неточностите в статистиката, ниската здравна култура и др., истината е, че сърдечно-съдовите заболявания наистина са номер едно от хроничната заболеваемост. Колкото и да ми е неприятно, горепосочените фактори са истина! Колкото и да се премълчават.

Малко уточнение, на което не знам къде трябва му е мястото: ЛЕЧЕНИЕТО на есенциалната хипертония е НЕПРЕКЪСНАТО и продължава през ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ на пациента! Такова нещо като -" днес не ме боли главата, следователно нямам кръвно и няма да си пия хапчетата" се назовава като "НИСКА ЗДРАВНА КУЛТУРА"! Хипертонията (есенциална) е хронично заболяване, което изисква непрекъснато лечение, периодични профилактични прегледи, непрекъснато проследяване на състоянието на болния и при необходимост - уточняване на терапията (ОТ СПЕЦИАЛИСТ!). Лечението на есенциалната хипертояния в България е безплатно и се заплаща от Здравната каса. Оправданията с липсата на средства са също НИСКА ЗДРАВНА КУЛТУРА. Това, че Vasopren се заплаща от здравната каса, а други средства (може би по-добри) - не се заплащат, не значи, че лечение не трябва да има! Това са безпочвени оправдания, които отново говорят лошо за самия пациент.

---

Смята се, че холестеролът е един от основните фактори за развитието на атеросклерозата. Всички осъждат холестерола като лош! Той трябва да бъде изхвърлен и забравен завинаги, стойностите му трябва да бъдат възможно по-ниски и т.н. Това не е истина! Холестерола е вещество, без което човешкия организъм не може. Особено подрастващият организъм има крещяща нужда от холестерол. Не случайно в яйцата има толкова много от това вещество. Той е предшественик на множество хормони, витамини и др. Без холестерол живота е невъзможен. Именно поради тази причина, когато няма достатъчен внос на холестерол с храната - същият се произвежда от човешкия организъм. Съществува екзогенен (внесен с храната отвън) и ендогенен (произведен) холестерол. Диетата ще намали ексогенния холестерол, но не и ендогенния, напротив. Ендогенния ще бъде увеличен от една ниско-холестеролова диета. При нарушения на липидния баланс въпреки провежданата диета, холестерола може да запази стойностите си.
Защо наричаме холестерола вреден и желаем да го намалим? При много пациенти с атеросклероза, особено в по-млада възраст наблюдаваме хиперлипидемия, т.е. повишено количество на мазнини в кръвта. Атеросклерозата и липидите са пряко свързани (по-горе обясних за мастната капка, която се е отложила по лумена на съда - предшественика на атеросклеротичната плака). Оказва се, че холестерола е един от основните фактори - повече холестерол - повече усложнение и по-развита атеросклероза. За съжаление холестерола не е единствения фактор. Мазнините се делят на LDL и HDL (Low-density and High-density lipoproteines). HDL - добри липопротеини, предпазващи от сърдечни проблеми, LDL - лоши.

Само холестерола ли е рисков фактор? Не разбира се! Стресът е от огромно значение. Генетичната предразположеност може би е най-мощния рисков фактор. Тютюнопушенето и алкохола са също можни рискови фактори, с доказано значение.

Много важно е да споменем, че атеросклерозата не се лекува! При правилно лечение може да бъде забавено нейното развитие (не спряно или върнато назад!). Лечението е симптоматично и в съответствие с появилите се допълнителни усложнения.

При наличие на тежки съдови стенози на важни места (предимно по корарните съдове, които кръвоснабдяват сърцето), се правят операции за съдоразширяване. По съдовете се прокарва кътетър, завършващ с балонче, на което е надянато пружинка. При достигане на пружинката до стестението на съда - балончето се раздува, което съответно раздува металната пружинка. Тя разширява съда отвътре. След което балончето се изпуска и катетъра се изважда, а пружинката остава, за да задържи съда широк и проходим. Тази операция е сложна и скъпа, прави се при наличие на изразена атеросклеротична плака на определено място (не при дифузна атеросклероза), при сравнително млади хора.



Какво да правим за да не се стигне до тук? Профилактика.

Няма специфична профилактика срещу атеросклерозата. Знаем обаче, кои са рисковите фактори - избягването им също може да е вид профилактика: тютюнопушене, алкохол, обездвижване, стрес, некачествено и нездравословно хранене, с храна, богата на мазнини и др.
Фамилната обремененост е един от основните фактори. Младите мъже (при тях този процес е по-чест) трябва задължително да си направят липиден профил, за да определеят количеството на мазнините и липопротеините в кръвта си. Понякога на 35-40г. може вече да сме закъснели много.
Двигателната активност е основен фактор! Обездвижването води до отлагане на мастни петна по съдовете и активирането на процеса към превръщането им в плаки.
Повишеното артериално налягане (може да е повишено от атеросклероза, може и от други фактори) също е мощен рисков фактор. Т.е. нелекуването на есенциалната хипертония ускорява процеса на развитие на атеросклероза, в следствие на което се усложнява хипертонията. Този порочен кръг е опасен и трябва внимателно да поддържаме стойностите на кръвното си налягане!

михов.инфо

Няма коментари: