вторник, 16 декември 2008 г.

Таласотерапия (морелечение)

Едно от най-романтичните и красиви преживявания е прекарването на почивката на море. Плясъкът на вълните, писъкът на чайките, мирисът на водорасли и риба, неповторимото усещане на галенето от морския бриз са все неща,които действат отморяващо. Топлината на морския пясък и слънце огряването правят комбинирано въздействието на природата върху нас. Ако се загледаме към синьо-зелените морски вълни се гонят една след друга, за да стигнат до брега, разбивайки се с тих шум и пяна и отново се отдръпват навътре към голямата водна бездна-лека-полека съзнанието ви изключва и вие без да искате медитирате. Тези малки естествени психозареждания са изключително полезни. Те подхранват невроните с повече сила и издръжливост за през твърде дълъг период от време.

Искате ли да поемете повече енергия за през деня е добре да се разхождате или потичате сутрин при изгрев слънце върху морския бряг. Йодните пари, които морето отделя,заедно със сутринната пранаяма са изключителните природни фактори.

Ако желаете да ползвате закалително-лечебни процедури е добре да извършвате плажни слънчеви огрявания сутрин от 9 до 11 часа.

Привечер ако останете на пясъка и съзерцавате морето и залязващото слънце ще получите вътрешен мир, хармония и спокойствие.

Повече от 200 години се използват морската вода и климат като лечебно средство. Всичко, което е необходимо за човешкия живот или 34 микроелементи се съдържат в морската вода. Морето е подходящо при хронично рецидивиращи заболявания на дихателните пътища като астма и бронхит; при кожни болести като акне, екземи, невродермит, псориазис; при функционални нарушения на кръвното налягане като ниско и високо кръвно налягане; хронични заболявания на двигателния апарат като артрози, артрити; при женски страдания-хронични възпаления на гениталиите, нарушения на цикъла, оплаквания, вследствие критичната възраст; при заболявания на вените-флебити и тромбофлебити, наранявания от злополуки и при спортуване, за подобряване на общото здравословно състояние, за закаляване.

Таласотерапията може да се прилага и в къщи като сутрин на гладен стомах или преди обяд или след обяд изпивате по една чаша филтрирана морска вода, в която е добавен разтвор от морска сол. На един литър вода се добавя една чаена лъжичка морска сол. При тази вътрешна употреба водата действа стимулиращо на стомашната киселина, както и леко стимулиращо върху червата.

Бани с 42 С морска вода са подходящи при женски болести и хронични заболявания на двигателния апарат. Важно е след баня да не се изсушавате, а да оставите водата да изсъхне на въздуха, защото солта върху кожата я лекува и стяга, а част се поглъща от тялото.

Инхалации с морска вода е добре да се правят при алергии и хронични заболявания на дихателните пътища. Най-добре се осъществяват близо до морето, защото там въздухът е чист и без цветен прашец и най-малките капки вода съдържат всички минерални вещества. В къщи също може да инхалирате морски въздух като разтворите морска сол в гореща вода и вдишвате дълбоко природните вещества.

Нашата страна има достатъчно морски курорти и затова съчетайте по-стар български обичай полезното с приятното, за да натрупате сили и издръжливост за през зимата.


алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: