сряда, 24 декември 2008 г.

Сокът от моркови

От всички натурални сокове по широта и разностранност на своето въздействие върху човешкия организъм сокът от моркови е абсолютен лидер. Неговото хранително и лечебно действие отдавна е било забелязано от хората и се използва от дълбока древност.

Защо сокът от моркови е полезен?

Нектарите и соковете от моркови са нискокалорични, а едновременно с това са богати на витамини, целулоза и минерални вещества. Съдържат провитамин А, витамини от група В и витамин С, подсилващи имунната ни система. Освен това са източник на целулоза, преди всичко на пектин, събират и изхвърлят от нашия организъм много токсини и вредни субстанции като напр. холестерола. Соковете от моркови са също така богати на калий, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо и манган. Една чаша сок от моркови дневно доставя необходимото количество калий, елемент регулиращ кръвното налягане и намаляващ риска от инсулт.

Защо соковете от моркови са изключителни?

Най-важната натурална съставка на морковените и морковено-плодовите нектари и сокове са каротеноидите, особено важен е най-активният от тях – бета-каротенът, от който нашият организъм си доставя витамин А, необходим между другото и за правилното функциониране на зрението. Благодарение на него очите се приспособяват да виждат на тъмно. Витамин А подсилва имунната система, а освен това влияе на здравето на кожата. Често го наричат „витамин на ръста", защото е необходим за правилното развитие на организма.

Защо пиенето на сок от моркови помага да запазите фигурата си?

Хармоничната композиция на съставките на морковените и морковено-плодовите нектари и сокове ни дава енергия. А съдържащата се в тях целулоза, не дразнейки нашия хранопровод, действа положително на храносмилането. Благодарение на това запазването на фигурата става лесно.

Защо диетолозите препоръчват пиенето на сокове както на младите, така и на по-възрастните хора?

Нектарите и соковете от моркови са вкусни и леки за стомаха. Подобряват храносмилането и доставят много активни натурални вещества. Съдържащото се в тях разнообразие от витамини и минерални вещества ни помага всекидневно да се грижим за здравето си както и да подсилим имунната си система.

Защо сокът от моркови е необходим за бременните жени и за кърмещите майки?

Защото той увеличава апетита, подобрява храносмилането, укрепва зъбите. Ежедневната употреба на 0,5 л морковен сок се равнява на 12 таблетки калций.

Защо морковеният сок се препоръчва и от народните лечители?

Тъй като в него се съдържат съединения, ефективни в борбата с микробите и оказващи заздравяващо и противовъзпалително действие, дълго незарастващите рани се промиват с морковен сок или се слагат компреси от сока върху болните места. Той има и болкоуспокояващо действие. Използва се също така при малокръвие, изтощение, хемороиди, стоматити и бъбречнокаменна болест.

Защо сокът от моркови се препоръчва и от лекарите?

- Натуралният морковен сок е способен да лекува язва и ракови образувания. Съществува мнение на специалисти, че дългото нервно превъзбуждане, особено в детска възраст, води до възникване на язви и ракови образувания. За тези заболявания допринасят негативни чувства като страх, гняв, ненавист, завист и др. Морковеният сок се счита за чудо в областта на лечението на онкологични заболявания.

- Заради високото съдържание на каротин той е полезен при лечението на инфаркт на миокарда.

- Високото съдържание на йод способства за засилване понижената функция на щитовидната жлеза.

- Системно трябва да пият сок от моркови хората, които се налага да натоварват зрението си, защото той пълноценно влияе върху оптическата система на човека. При недостатъчно хранене може да възникнат очни заболявания като конюктивит. При употребата на морковен сок тези заболявания изчезват, защото в него се съдържат вещества, необходими за химическото равновесие на организма.

- Съдържащите се полезни вещества влияят положително върху ендокринната система. Същестуват факти, които доказват, че употребата на морковения сок успешно лекува и безплодие.

- В комбинация със сок от спанак се премахва умората, чувството на безпричинен страх и безпокойство, защото напитката има очистващ ефект.

- Сокът от моркови е много полезен за децата, които изостават във физическо и умствено развитие. Той стимулира белтъчния синтез, подобрява кръвоснабдяването и насищането на тъканите с кислород. Повишава съпротивителните сили на организма срещу простуди и влияе благотворно върху израстването и развитието на детето.

И още:

Благодарение на здравословните и вкусовите си качества сокът от моркови влияе положително на здравето и самочувствието ни. Той е необходим за здравословния начин на живот и диета.

Съдържащият се в сока от моркови бета-каротин бързо регенерира кожата, благодарение на което тя става по-жива, по-деликатна и с изравнен тен.

Вкусът и ароматът на моркова ни придружават през целия ни живот. Всеки от нас в детството си е хрупал прясно обелен морков. Някога бабите ни първо са пасирали морковите, а след това са ги изцеждали през парче тензух.

Сокът от моркови трябва да стане част от менюто на всеки от нас. Изключително приятната му консистенция засища, а вкусът му тонизира и дава енергия.

Нектарът и сокът от моркови са най-вкусни в приятна компания, в семейна среда или сред приятели. Това бихме искали да дадем на близките си.

Рецепта за успешен семеен пикник

неделя сутринта, времетраене – минимум 5 часа

1 дядо шегаджия

1 грижлива баба

1 мило мамче

1 отговорен баща

1 щастливо дете

1 палаво куче

1 голямо одеало

1 удобна кола

1 кошница с лакомства

много бутилки сок от моркови

шепа добро настроение

Приготвяме всички необходими вещи. Качваме се в колата, закопчаваме коланите. Запалваме двигателя. Караме не повече от половин час, докато видим полянка, река и гора в далечината. Паркираме на удобно място. Слизаме от колата. Под голямо дърво намираме хубава сянка, опъваме одеалото, поставяме кошницата с лакомствата. Сядаме да починем, да си поговорим, да се посмеем, да се релаксираме. Ръсим шепа вицове. Пием сок. Освежаваме тялото и ума си. Слушаме шума на дърветата, наслаждаваме се на гледката. Не бързаме за никъде. Просто се радваме на живота.

Добър апетит!

Знаете ли, че...

… До XVI век морковът е бил бял, жълт, лилав. Оранжевият му цвят и голямото съдържание на каротин са получени благодарение на старанието на холандските градинари.

… Родината на това растение е Южна Европа, в района на Средиземноморието, където морковът е некултивиран вид. Древните гърци го познавали още две хиляди години преди новата ера.

… В древен Рим морковът е бил считан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости.

… В келтската литература морковът е наричан “подземен мед”.

… През XVI ек, когато било модерно украсяването на шапки и рокли с растения, горната зелена част на моркова била много популярна заради интензивния си зелен цвят.

… С откриването на витамините се е повишил интересът към морковите. Във Великобритания правителството е провело мащабна акция, пропагандираща консумацията на моркови и пиенето на сок от моркови.

… През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ - сладкишът от моркови.

… Първият сок от моркови е бил направен в Англия е се е наричал Carrolade.

… Най-големият отгледан до сега морков е дълъг 5.14 м, а най-тежкият 8.61 кг!


blog.net

Няма коментари: