петък, 12 декември 2008 г.

Стенокардия (ангина пекторис) - какво да правя?

Стенокардията е гръдна болка, която се дължи на заболяване на коронарните артерии, кръвоснабдяващи сърдечния мускул. Първият пристъп често възниква неочаквано по време на обичайни усилия, като изкачване по стълби или вървене срещу наклон, особено ако се извършва след нахранване или в студено време. Емоционални разтройства също могат да провокират пристъпа. Болката варира по тежест от неразположение до стягане като “менгеме”; усеща се зад гръдната кост и трае няколко минути – от 2 до 10 мин. Ако болката се почувства в горната част на корема, тя често се приема от болния като проява на лошо храносмилане. Може да се разпространи към долната челюст, шията и ръцете. Лявата ръка се засяга по-често от дясната, като в областта на пръстите може да се усеща болка и изтръпване. Подобни пристъпи могат да се повтарят с години, но понякога се засилват и учестяват в период от няколко седмици; това е признак за критична сърдечна исхемия, която може да доведе до сърдечен инфаркт.

Обичайните изследвания рядко установяват някакви отклонения и ЕКГ често е нормална, но при физически усилия могат да се регистрират промени.

Отличителните белези на стенокардната болка са провокирането й от усилия и успокояването й от почивка или лекарства /например нитроглицерин/, които разширяват кръвоносните съдове. Избягването на излишни усилия намалява вероятността от пристъп. Стенокардията обичайно се лекува с лекарства. Съществуват нитрати, които се прилагат под формата на пластири, поставени върху гръдната област; лекарството се абсорбира през кожата, като оказва продължителен предпазващ ефект. За лечение на тежки, повтарящи се пристъпи може да се наложи извършването на байпас-операция на коронарните артерии. При тази открита сърдечна операция се постига заобикаляне на запушените или стеснени артерии с помощта на присадки, които най-често се вземат от вените на краката.

Някои болни са подходящи според академичната медицина за лечение с ангиопластика. Този сравнително нов метод се състои в разширяване на стеснените части на коронарните артерии и се провежда под месна анестезия. Чрез сърдечна катеризация в стеснения участък се въвежда заловен за тънка тръбичка или катетър балон, който се раздува. Това предизвиква разширяване на стеснения сегмент и възстановяване кръвоснабдяването на сърдечния мускул. Така се спестява открита сърдечна операция, въпреки че прогнозата след това не е ясна.
Жена на 48 години с чести стенокардни пристъпи и леко покачване на кръвното налягане ме посети в кабинета. Кардиолог й бе предписал лекарства и тя ги вземаше постоянно, но не намираше облекчение. Започнах да я лекувам с енерготерапия, лечебни масажи, диетично хранене /много плодове и зеленчуци, зехтин, ядки, рибено масло, бобови, лук, чесън и т.н./, психотерапия. Още с първите процедури състоянието рязко се подобри и започнах да намалям дозите на лекарствата й. След 3 месеца тя вече не получаваше пристъпи на стенокардия, лекарството й беше в символична доза, работеше и се чувстваше пълноценна. След 6 –ия месец тя бе спряла лекарствата и спазваше поддържащ хранителен режим.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: