петък, 5 декември 2008 г.

Динята действа като "Виагра", но сваля кръвното и лекува сърцето

Едно парче студена прясна диня е най-сочният начин за разхлаждане в жегите, а също така – според учените – има ефект, подобен на “Виаграта”. Въпреки това не трябва да очакваме действието й да продължи цяла нощ.

Динята съдържа вещество, наречено цитрулин, което може да предизвика отделянето на съединения, помагащи за отпускането на кръвоносните съдове на тялото, като ефектът е подобен на взимането на “Виагра”. Това твърдят учени от Тексас, които са най-прочутите производители на вкусния плод в Америка. Когато се консумира в големи количества, цитрулинът, който се намира в „месото” и в кората на динята, взаимодейства с ензимите на тялото и се преработва в аргинин – аминокиселина, която подпомага работата на сърцето, кръвообращението и имунната система.

„Аргининът стимулира производството на азотен оксид, който отпуска кръвоносните съдове и по същество има същия ефект като “Виаграта” като влияе на еректилната дисфункция и дори може да я предотврати, казва Биму Патил, изследовател и директор на Центъра за усъвършенстване на плодовете и зеленчуците A&M в Тексас. Динята може и да не е насочена специфично към определени органи като “Виаграта”, но пък е прекрасен начин за отпускане на кръвоносните съдове без страничните ефекти на лекарствата.”

Тод Уенър, който работи по създаването на нови сортове диня в Университета на Северна Каролина, твърди, че онези, които взимат “Виагра”, не трябва да очакват същите резултати от динята. „Ефектът звучи много интересно, но не може да замени действието на лечението с лекарства”, казва той. Според изследването, поръчано от Министерството на земеделието, азотният оксид може да помогне също така при ангина, високо кръвно и други сърдечносъдови проблеми.

По-голямо количество цитрулин – с близо 60 на сто – е било открито в кората на динята. Количеството обаче варира, а според учените могат да се намерят начини концентрацията му да се увеличи в месото на плода. „Цитрулинът се намира във всички цветове диня, но най-вече в сортовете с по-жълта вътрешност”, твърди Пенелопе Пъркинс от департамента по земеделие в Лейн, Оклахома. Според нея резултатите на Патил са достоверни, но трябва да се има едно на ум: за да си доставим достатъчно цитрулин, който да повиши нивото на аргинина в организма, понякога може да се наложи да изядем шест чинии диня. „Проблемът, когато ядем много диня, е, че постоянно се налага да ходим в тоалетната”, казва Пъркинс. Динята действа диуретично, а преди хемодиализата да стане широко популярна, се използваше като хомеопатично лекарство за бъбречни заболявания.

„Друг важен момент е, че при големи количества диня в кръвоносната система навлиза голямо количество захар и шокът може да причини спазми”, предупреждава Пъркинс. Според Патил бъдещите изследвания трябва да се насочат към това, как да се намали количеството захар в дините. Връзката между цитрулина и аргинина може да се окаже полезна и за онези, които са застрашени или страдат от диабет тип 2. Полезните ефекти – сред които е и това, че помагат за отпускане на кръвоносните съдове (също като “Виаграта”) – вече се изследват от учените.

Цитрулинът се съдържа и в други растения от семейство тиквови като краставиците и пъпешите, както и в млечния протеин казеин, но в по-малки количества. Най-високата концентрация на цитрулин е открита в младите орехи. „Те обаче са горчиви и повечето хора не искат да ги ядат”, казва Пъркинс.


е-вестник.бг

Няма коментари: