петък, 5 декември 2008 г.

Как да надвием стреса

На стреса организмът реагира с отделянето на значителни количества на адреналин и кортизол. Кръвоносната система и нервите буквално преминават на авариен режим и за броени дни износват организма. Опасността от появата на хроничен стрес е много по-голяма, отколкото си мислят повечето хора. В такива ситуации и наспиването не може да помогне.

Затова трябва да се вземат своевременни мерки още при първите симптоми. А те са много: главоболие, високо кръвно налягане, сърцебиене, нередовен стомах, бързо намаляване и увеличаване на теглото, студени ръце и крака, раздразнителност, разсеяност, депресия или тревога, безпричинен страх, чувство на непотребност, нощни кошмари, проблеми със съня, намалена продуктивност, агресивно общуване, твърде бърза реч, злоупотреба с наркотици, алкохол, секс или хазартни игри.

1. Определете причината за вашето раздразнение. Ще свържи ли животът ви, ако проблемът се разреши по най-лошия начин? Тези тревоги ще ви безпокоят ли отново след няколко години? По-добре се освободете от проблема и се радвайте на живота!

2. Направете си хормонални изследвания на хипофизата и надбъбречните жлези. По този начин ще установите дали здравословните ви проблеми не са чисто физиологични.

3. Не злоупотребявайте с употребата на месо - то съдържа хормони на стреса, които на биоинформационно ниво въздействат на организма.

4. Физическата активност е едно бързо разрешаване на проблема. Упражненията разтоварват психиката и ни дават възможност поне известно време да не мислим за натоварващите ни задължения.

5. Отпочивайте напълно (медитирайте) поне по 15 минути дневно. Отпуснете се колкото се може по-дълбоко и се огледайте в себе си. Така може би ще пренаредите приоритетите и ще се окаже, че онова, което ви се е струвало най-важно, всъщност съвсем спокойно може да почака.

6. Планирайте времето и работата си предварително и се старайте всичко да бъде по график. Стресът от неочакваното ще намалее, а и задълженията ще ви се сторят по-малко.

7. Вземете си домашен любимец. Не можете да си представите как и най-малкото котенце със своето мъркане ще ви накара за забравите всичките си проблеми!

странабг.ком

Няма коментари: