събота, 20 декември 2008 г.

Здравословният китайски чай

ЧАЙ С ГИНКО БИЛОБА
Съдържа листа от гинко билоба 65%, зелен чай 35%
Гинко билоба е билката, която подпомага паметта.Отглеждано като свещено дърво в Япония и Китай, растението гинко билоба се среща рядко като диворастящо в централен Китай, провинциите Цеян и Гуижоу. Този род съдържа само един вид и няма известни близки родственици. Листата на гинкото са много красиви, те имат формата на нежно ветрило с големина около 13см, прикрепено на тънка дълга дръжка. От древни времена в Япония листата на гинко са били поставяни между страниците на книгите,за да ги предпазват от гризещи насекоми. Семена от гинко били пренесени в Европа през 1727 г. и веднага били култивирани. Дърветата гинко, отглеждани днес, са почти идентични с откритите във вкаменено състояние. По тази причина гинко често се нарича /жива вкаменелост/. Една от основните съставки открити в дървото са гинколид и флавоноиди. Флавоноидите подобряват периферното и мозъчното кръвообръщение, а гинколидът е биологично активно вещество, което не е намерено в никое друго растение. Гинколидът има блокер /наречен ПАФ платалет активиращ фактор/, който инхибира алергичните реакции. Гинкото отпуска бронхите при бронхо спазъм и кръвоносните съдове. Подходяща е употребата му при болести на кръвообращението като болест на Рейно и разширени вени, намалена концентрация и памет или мозъчна недостатъчност в напреднала възраст.

Зеленият чай и гинко билоба притежават мощен синергичен лечебен ефект в посока на намаляване на серумния холестерин, образуването на тромби и антиоксидантен ефект. В този смисъл чаят с гинко билоба е добра превенция на сърдечно съдовите заболявания. Чаят е подходящ и за млади динамични хора, занимаващи се с интензивен умствен труд, подложени на стрес и психическо напрежение.

ЧАЙ С РЕЙШИ

Съдържа рейши /ганодерма луцидум/, зелен чай и портокалови кори. Рейши е много рядка гъба, която расте само в Япония и Китай в гъсти гори с висока влажност. Основната биоактивна съставка е полизахарид ганодерма. Гъбата Рейши е добър помощник в борбата срещу рака, като подтиска канцерогенезата. Също така намалява холестерола, регулира кръвното налягане, предпазва от сърдечно-съдови инциденти, има и антиалергичен ефект. Гъбата Рейши, съчетана със зелен чай, е синоним на здраве и дълголетие.

ЧАЙ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

съдържа: слез, листа от бамбук, кайсия,
лотос, зелен чай.
Чаят намалява теглото до 4 кг месечно. Регулира стомашно чревния тракт, намалява мазнините и холестерола, понижава кръвното налягане. Чаят има и детоксично действие.
През първите два дни може да предизвика колики, дължащи се на прочистващите и слабителни свойства на билките. Когато чаят се пие с цел отслабване е желателно да се съчетава с хранителен режим в продължение на един месец. Препоръчително е чаят да се пие вечер, след което може да се направи един месец пауза.
Чаят може да се пие един - два пъти седмично, за да подпомогне ленивите черва и да регулира стомашно чревния тракт.
Начин на употреба: едно филтърно пакетче се поставя в 200 мл гореща вода за 3-5 мин.

ЧАЙ ЗА ХУБАВО ЛИЦЕ

Съдържа зелен чай, семена от коикс, цвят от роза
Чаят има противовъзпалително действие върху кожата, поддържа тургора и и подобрява еластичността и. Чаят може да се пие два пъти дневно в продължение на два три месеца, след което се прави пауза. Чаят не се препоръчва да се пие по време на бременност.
Коиксът се произвежда главно в китайските провинций Фуйян и Ляонин. Според източната медицина коиксът има сладък вкус и меко охлаждащо действие. Той се приема в суров вид под формата на пудра за намаляване възпалението на кожата и за повишаване на нейната еластичност.

ЧАЙ ПРОТИВ ПРОСТУДА И ГРИП

Съдържа зелен чай, цвят от хризантема, цвят от лоницера, корени от истидис
Чаят затопля организма и спомага за премахване симптомите при прстуда и грип втрисане, зачервеноно гърло, мускулни болки и главоболие. Цветовете от хризантема с високи медицински качества произхождат от Китай и трябва да бъдат цели и ярко жълти. Китайците определят хризантемата като хладна ароматна билка която отпуска външното състояние. Тази билка има антибиотични свойства, успокоява възпаленията, понижава температурата исе използва за лечение на простуда и грип.

Цветът от лоницера или японски нокът е билка, която премахва горещината и отстранява токсичността, според китайците. Често се сравнява с ехинацея. Японският нокът освен това понижава кръвното налягане, увеличава изпотяването и отпуска спазмите.
Препоръчва се чаят да се пие по време на влажните и студени дни, когато организма може лесно да се охлади. Може да се пие по един - два чая дневно, включително и от деца над пет години.


ЧАЙ СРЕЩУ АЛКОХОЛНА ЗАВИСИМОС

Съдържа зелен чай, корен Кудзу /PUERARIA LOBATA/,
кора от мандарина, плод глог
Чаят намалява алкохолната зависимост и отстранява неприятните симптоми на махмурлук, като гадене, главоболие, виене на свят.Чаят подпомага лечението на хроничния алкохолизъм. Препоръчителният прием е два чая дневно сутрин и вечер в продължение на два три месеца. Не се препоръчва да се пие от деца. Кудзу или пуерария, член на семейство Бобови, е наречена на професора по ботаника от Копенхаген Марк Пуерари. Известна още като корен стрела, произхожда от Япония и Югоизточна Азия. Пуерарията се култивира в Япония и Китай. Пуерарията образува един от най-дългите в света корени, използвани като зеленчук, които могат да достигнат 1.4 м на дължина и тегло 90 кг. Използван в източните ястия като средство за сгъстяване, коренът от кудзу за първи път се споменава като медицинско растение в билковия канон Шен - нон, написан през династията ХАН в Китай.
Цветовете и корените на Кудзу съдържат биологичноактивни съставки (даизин и даизеин), за които се смята, че имат способността да подтискат желанието към алкохола. Харвардският изследовател Уин Мин Кеун е доказал подтискащият ефект на корена от кудзу върху алкохолната зависимост.Не са били отбелязани никакви токсични странични ефекти. Кудзу е сладка охлаждаща билка, която често се използва при напрежение във врата и раменете, отпуска мускулните спазми.
Чаят Реймон съдържа още кори от мандарина. В традиционната китайска медицина те принадлежат към категорията билки, които регулират чи. Билките в тази категория имат за цел да разсеят конгестията на чи, която се изразява в стомашни болки, гадене повръщане, изразена чувствителност.


ЧАЙ ПРОТИВ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Съдържа зелен чай,семена от еурилес,пория,кора от мандарина
Чаят създава неприязън към цигарите и спомага за по-лесното им отказване.

Начин на употреба: 1-2 чая дневно


ЧАЙ УКРЕПВАЩ СЪРЦЕТО

Съдържа зелен чай, корен от салвия, гъба пория
Чаят има общоукрепващо действие, създава конфорт на сърцето и облекчава дишането.
Salvia miltiorrhiza, известна като червена или китайска какула е важна билка в традиционната китайска медицина от 206 г. пр.н.е. Коренът от червена какула стимулира кръвообращението и укрепва имунната система. Същевременно овладява кървенето. Може да понижи нивото на холестерола и да подтисне развитието на множество болестотворни микроорганизми. Салвията или червената какула е подходяща при забавено кръвообръщение, сърцебиене, коронарни сърдечни заболявания, повишена чувствителност и безсъние.
Гъбата Пория има също кардиотоничен ефект.
Начин на употреба: 1-2 чая дневно в продължение на един месец, след което се прави един месец пауза.

ЧАЙ ЗА НИВОТО НА КРЪВНАТА ЗАХАР

Съдържа зелен чай, хризантема, Fruktus crataegi,
китайски див ям
Чаят спомага за намаляване нивото на захарта в кръвта и урината, а също и на липидите. Чаят е подходящ за хора с диабет втори тип - неинсулинозависим. Може да подпомага диетата и да регулира кръвната захар.
Начин на употреба: 1-2 чая дневно

ЧАЙ ЗА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Съдържа зелен чай, цвят хризантема, плод глог
Хипертоничната болест често настъпва незабелязано. Първите хипертонични кризи са редки и обикновено не им се отдава голямо значение. Особено при мъжете над 40 години, които нямат желание да следят кръвното си налягане е особено опасно. В този стадий чаят Реймон е подходящ да се пие два пъти дневно в продължение на два три месеца. А при оформена хипертония, чаят би могъл само да подпомага медикаментозното лечение, без да го измества. За мен лично чаят Реймон има голямо значение в профилактиката на сърдечно съдовите заболявания и при лица предразположени към хипертонична болест. В този смисъл има една хубава китайска поговорка: Да не се налага да копаем кладенец, когато сме жадни.


ЧАЙ ПОДПОМАГАЩ ЧЕРНИЯ ДРОБ

Съдържа зелен чай, гъба пория, корен женшен
Чаят спомага за намаляване на токсините и мазнините в черния дроб подпомага неговите функций.
Начин на употреба: 1-2 чая дневно в продължение на един месец, след което се прави един месец пауза.


ЧАЙ ПОДПОМАГАЩ СТОМАХА

Съдържа черен чай, корен астрагал, корен от циперус,
корен от китайски див ям. Черният чай облекчава стомаха след консумация на тежки храни
(пържено и печено на грил месо). Циперусът съдържа етерични масла, които подтискат гаденето
и подпомагат храносмилането. Астрагалът изгражда имунитет. Дивият ям се използва при гадене, повръщане и при болки в стомашната област.
Начин на употреба: 1-2 чая дневно.

КИТАЙСКИ ЧАЙ ЗА МЪЖЕ

Съдържа рейши /ганодерма луцидум/, зелен чай и портокалови кори Рейши е много рядка гъба, която расте само в Япония и Китай в гъсти гори с висока влажност. Основната биоактивна съставка е полизахарид ганодерма. Гъбата Рейши е добър помощник в борбата срещу рака, като подтиска канцерогенезата. Също така намалява холестерола, регулира кръвното налягане, предпазва от сърдечно-съдови инциденти, има и антиалергичен ефект.
Начин на употреба: 1-2 чая дневно

КИТАЙСКИ ЧАЙ ЗА ЖЕНИ

Съдържа черен чай, корен от женшен, корен от годонопис Съчетанието на тези билки, според китайската медицина, притежава тонизиращо действие върху женския организъм. Те повишават психическата устойчивост, жизнения тонус и сексуалната функция на жената. Балансират обмяната, подпомагат и възстановяват физическия и интелектуален потенциал, удължават живота.
Начин на употреба: 1-2 чая дневно

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: