понеделник, 22 декември 2008 г.

Не винаги странното държание се дължи на инсулт!

Повечето хора се тревожат за паметта си, особено ако са над 40 и 50 години, не само възрастните. Те се питат дали не страдат от болестта на Алцхаймер. Тези тревоги пораждат желание да си направят цялостно неврологично изследване. Когато не бъде открито нищо, както обикновено става, лекарите ги успокояват, че не е необходимо лечение. „Сенилната деменция” обаче е голям проблем, защото хората живеят доста дълго.

Ето някои други причини, поради които поведението на възрастния човек понякога е „странно”: Винаги когато някой на каквато и да било възраст започне да се „обърква”, първо трябва да се убедите чрез консултация с невролог, че не става въпрос за ТУМОР НА МОЗЪКА, ИНСУЛТ или някое друго неврологично заболяване. След като те се изключат, съществуват пет широко разпространени състояния, които наподобяват болестта на Алцхаймер, без да са свързани с неврологични смущения: неправилно хранене, въздействие на лекарства, депресия, невзета под внимание травма на главата и хронично излагане на ниски температури (хипотермия). Всички те се лекуват и пациентът може да се възстанови.
ХРАНЕНЕТО при възрастни хора нерядко е недостатъчно, дори и в нашата страна. Старите хора, които живеят сами, навярно нямат пари, сили, мотивация, добро зрение, а и, както обикновено става с вдовците, не умеят да си приготвят прилична храна. Състоянието на зъбите, които са им останали, понякога е такова, че да дъвчат за тях е проблем и по този начин изборът на храна, която са в състояние да ядат, е още по-ограничен. Не си купуват и всеки ден прясна храна (плодове и зеленчуци). Всичко това води до недостиг на водноразтворими витамини, най-вече от група В, които са важни за нормалното функциониране на главния мозък. Неведнъж се е оказало, че много стари хора, които са „оглупели”, се съвземат веднага след като им бъде осигурено здравословно хранене. Всеки възрастен гражданин, особено ако живее сам, трябва да приема мултивитамини превантивно.
Друга причина за психични промени при възрастни хора, която нерядко се изпуска, е ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ЛЕКАРСТВАТА. Сега много хора си падат по хапчетата – приемате стимулиращи и успокояващи средства, за да се справите с настроенията си, повишаващи или подтискащи апетита лекарства, за да контролирате теглото си. Но на практика всеки медикамент, предписан от лекар или купен от аптеката без рецепта, може да повлияе на способността ни да мислим, ако се приема в неподходящи дози или по неподходящо време, ако пропуснем да го вземем или ако го комбинираме с други медикаменти. Възрастните хора, чийто познавателни способности, особено координацията и паметта, са до известна степен нарушени и са изложени на особено голям риск.
Злоупотребата с АЛКОХОЛ понякога влияе на поведението на всеки, особено на възрастните. Когато човек внезапно престане да пие алкохол, не е изключено да развие делириум тременс, придружен с типичното объркване, депресия, халюцинации и физическа болка. Внезапното спиране на КОЕТО И ДА БИЛО “ПСИХОАКТИВНО СРЕДСТВО” в отделни случаи също причинява подобни абстинентни синдроми.
СТИМУЛИРАЩИТЕ СРЕДСТВА също могат да въздействат на човешкото поведение. Жаргонното название на амфетамините е “спиид” (скорост) и то е много подходящо, защото те ускоряват реакциите, а на прекъсването на употребата им – “рухване”, също много точно, защото често се придружава с депресия и обърканост.
Съществуват цял списък от ЛЕКАРСТВА, които се използват за лечение на психични заболявания и които правят чудеса с пациента. Те също така нарушават процеса на мисленето – литий, барбитурати, трициклични антидепресанти и бромиди. Същото правят и медикаменти, предписани за лечение на “соматични” заболявания – спазмолитични лекарства, атропин, кортизонови препарати и дигиталис. Ето защо, винаги когато забележите промяна в поведението на някого, първо помислете за храненето и лекарствата.
ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ също е възможно да предизвикат или да имитират деменция. Например жена на 62 години беше потисната след спиране на работата и се чувстваше ненужна и отчаяна, дори изглеждаше дементна. Децата я бяха изоставили и не търсеха помощ от нея, дори я посещаваха много рядко. Тя ме потърси, защото въпреки лекарствата за успокояване, тя се влошаваше и не й се живееше. Тогава започнах психотерапия и енерготерапия и още след първите 2-3 сеанса тя се почувства значително по-добре, придоби тонус за действие. След 5-6 процедура вече започна да си търси работа и да се среща с приятели, лекарствата бяха намалени и след още няколко дни бяха спрени. За нейна голяма радост тя намери скоро нов смисъл в живота си и започна работа и се стабилизира психически. Не след дълго децата й отново започнаха да й се обаждат често и да търсят съвет от нея, както и закрила. Сега след време тя работи и не желае да се откаже от работата си. Помага и финансово на двете си дъщери и подкрепя семействата им. Жизнена започна да си търси и приятел, защото мъжът й беше починал отдавна. Лекарства избягва да пие и се чувства отлично. Все пак човек не се ражда с хапче и може да живее без него! Най-важното е да мотивиран и удовлетворен от това, което прави.
Привидно тривиална ТРАВМА НА ГЛАВАТА, която човек дори и не си спомня, може да доведе до промени в поведението. Вътрешната част на черепа и обвивките на мозъка са осеяни с малки кръвоносни съдове, които с възрастта стават по-твърди и чупливи. Удрянето на главата във вратата на шкафа е достатъчно, за да ги накара да прокървят. Кръвта образува джоб, който упражнява натиск върху повърхността на мозъка. Първият симптом понякога е обикновено главоболие. По-късно обаче може да се появят няколко неврологични симптома, включително и цялостна умствена деградация. Ако не се допусне вероятността от травма, не е изключено никога да не бъде поставена правилна диагноза и нещастният човек се причислява към категорията на жертвите на болестта на Алцхаймер.
Много вероятно е сред обитателите на старческите домове да има и такива, чийто поведенчески промени в действителност се дължат на недиагностициран субдурален хематом (медицински термин за състоянието, което току-що описах – “хематом” означава събиране на кръв, “субдурален” се отнася до мястото му в черепа). За да се открие той, е необходимо само изследване с КАТ-скенер и висока доза съмнение. Лечението е просто: кортизонов препарат (който предизвиква реабсорбция на кръвта) или изтегляне на хематома с игла. Резултатите са впечатляващи.
Друга, широко разпространена причина за психична промяна у възрастните хора, която често се пропуска, е ХИПОТЕРМИЯТА, хронично излагане на ниски температури. При някои животни студеното време до такава степен забавя метаболизма им, че те спят зимен сън. Ето защо обитаването на недостатъчно отоплен апартамент също е възможно да забави метаболизма и мозъчната функция на по-възрастни хора. Затоплянето на стаята и включването на топла пълноценна храна правят чудеса. НЯКОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ водят до промени в психичното състояние във всяка възраст. Младежи с повишена температура могат да имат бурни преходи от едно поведение към друго. Пневмонията е класическа причина за обърканост при по-възрастните. Ако сърцето и белият дроб не функционират както трябва, мозъкът може да не получава необходимото количество кислород хи човек става сънлив, объркан, с нелогично поведение и инертен. Заболяванията на черния дроб, на бъбреците, промишлено отравяне, особено с олово, живак и манган – всички тези неща не е изключено да увредят мозъка и да предизвикат поведенчески промени.
Има две специални състояния на временни психични промени при хоспитализирани пациенти, които предизвикват голяма тревога у околните: “нощно объркване” и дезориентация след сърдечна операция.
Пациент, приет в болницата с инфаркт, се лекува с широк диапазон от медикаменти, включително и с болкоуспокояващи и седативни средства. Поради намаления приток на кислород към мозъка, предизвикан от увреденото сърце, се получава обърканост, дезориентация, а дори и параноя. Тези симптоми са по-силно изразени през нощта, оттам идва и терминът “нощно объркване”. Много хора, които посещават пациенти със сърдечни заболявания, се тревожат, когато виждат приятел или роднина в подобно състояние. Можете да бъдете спокойно, в повечето случаи пациентът ще се възвърне към нормалното си състояние, веднага щом мозъкът се възстанови от недостига на кислород, когато болкоуспокояващите и седативните средства вече не са нужни и когато бъде изваден от строгата изолация на интензивното отделение и настанен в удобна, нормална стая с по-свободни часове за посещение.
Подобно е положението и след сърдечна операция. Пациентите често изпадат в параноидни състояния за период от 2-3 седмици и после с възстановяването им всичко се нормализира.

Ето за какво да мислите, ако забележите психична промяна у някого:


* Дали тя се развива от месеци или години? Ако е така, съществува вероятност за БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР, но би трябвало да проверите дали не е състояние, причинено от продължителна употреба с лекарства или дори за пернинциозна анемия (недостиг на витамин В12).
* Ако увреждането е постепенно и продължително, но с периоди на просветление, помислете за някакво флуктуиращо смущение, като напр. чернодробно или бъбречно заболяване, или за субдурален хематом.
* Ако странното поведение се влошава и подобрява не е изключено причината да бъде в поредица от леки инсулти. Цялостното неврологично изследван, включително и с КАШ-скенер, обикновено потвърждава тази диагноза.
* Имало ли е неотдавна удар по главата, макар и лек? Ако отговорът е положителен, можете да се съмнявате за субдурален хематом.
* Получавал ли е пациентът наскоро болкоуспокояващи средства след оперативна намеса? Той бързо става зависим от тях. Не е изключено да страда от абстиненция.
* Има ли в домашната му аптечка променящи настроението му лекарства?
* Сутрин усещате ли дъхът му да мирише на алкохол, говорът му да е провлечен, очите му да са кръвясали и да няма апетит? По-възрастните хора, които продължават да приемат обичайното си количество алкохол, навярно вече не могат да се справят с него. Две чашки ракия на 75 години имат много по-силен ефект, отколкото на 45.
* Имаше ли повишена температура и втрисане преди да започнат психичните промени? В такъв случай причината за него да е инфекция в някоя част на тялото.
* Оплаква ли се пациентът от главоболие? Всеки процес в мозъка, като например тумор, инфекция или кървяща аневризма, освен поведенчески промени, може да причини и главоболие.
* Дали загубата на паметта е свързана със събития от близкото минало – какво е имало за ядене на закуска, къде са ключовете за колата – спомените за случки, станали преди много години, са запазени непокътнати? Това са типични ранни симптоми за болестта на Алцхаймер. При напредналите форми загубата на паметта е само част от общата картина. Има също така и объркване, депресия и неспособност да се контролира ходенето по малка и по голяма нужда.
* Ако човекът е на възраст между 20 и 50 години, наблюдавайте го дали движенията му са необичайни, а позите – странни и го попитайте дали някой в семейството му не е страдал от ХОРЕЯ НА ХЪНТИНГТЪН – наследствено увреждане, което води до цялостен неврологичен дефект.
* Изложен ли е човекът в своя дом или работата си на олово, манган, живак или въглероден окис? Всако едно от споменатите вещества може да причини увреждане на мозъка, ако бъде вдишано или погълнато.

Забелязали ли сте забавяне на движенията, жълтеникав цвят на кожата на лицето и удебеляване на гласа? Не е изключено проблемът да се дължи на ПОНИЖЕНА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА.


алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: