понеделник, 15 декември 2008 г.

Подробно за холестерола

Какво представлява холестеролът?
Холестеролът е мека и лепкава субстанция, която може да бъде открита както сред мастните клетки в кръвта, така и във всички останали клетки на тялото. Холестеролът е важен за здравето, тъй като освен клетъчните мембрани, той изгражда и определен вид хормони. Участва и в голяма част от функции на тялото. Независимо от факта, че може да бъде полезен, високото ниво на холестерол в кръвта – хиперхолестеролемия – носи със себе си риск от коронарна сърдечна болест и удар.
Също като мазнините, холестеролът не се разтваря в кръвта. С помощта на специални носители, наречени липопротеини, той се транспортира между отделните клетки в човешкия организъм.

Какво е LDL холестерол?
Липопротеините с ниска плътност (LDL) транспортират холестерола в кръвта. Ако в кръвта циркулира прекалено голямо количество LDL холестерол, той може постепенно да се натрупа в стените на артериалните съдове, които подхранват сърцето и мозъка с кръв. В комбинация с други субстанции, LDL холестеролът формира плака – плътно и твърдо образувание, което може да запуши артериите. Състоянието е познато като атеросклероза. Съсирекът (тромбът), който се образува около плаката може да възпрепятства притока на кръв към определена част от мозъка и да предизвика мозъчен удар. Високото ниво на LDL холестерол (160 mg/dL и повече) е признак за висок риск от сърдечносъдово заболяване. Ако страдате от сърдечно заболяване нивото на LDL холестерол в кръвта ви не трябва да превишава 100 mg/dL, като личният ви лекар може дори да ви препоръча да се стремите към граници по-ниски от 70 mg/dL. LDL холестеролът е известен още като лош (вреден) холестерол.

Какво е HDL холестерол?
Приблизително 1/3 до 1/4 от холестерола в кръвта се транспортира от така наречените липопротеини с висока плътност, или HDL липопротеини. Специалистите считат че липопротеините с висока плътност имат свойството да транспортират холестерол извън артериите и в посока към черния дроб, който спомага за неговото освобождаване от тялото. Според специалистите липопротеините с висока плътност отстраняват излишния холестерол от плаката в артериите и по този начин забавят разрастването й. HDL холестеролът е познат като добър, полезен холестерол, тъй като във висока концентрация той минимизира риска от появата на сърдечносъдови заболявания и удар. От своя страна ниското ниво на HDL холестерол (по-малко от 40 mg/dL за мъжете и по-малко от 50 mg/dL за жените) е предпоставка за появата на подобен род заболявания.

Какво е Lp(a) холестерол?
Lp(a) е генетично изменен плазмен липопротеин с ниска плътност. Високото ниво на този вид холестерол в кръвта е рисков фактор за преждевременно заболяване от атеросклероза. Как точно плазменият липопротеин с ниска плътност допринася за появата на сърдечносъдови заболявания все още не е ясно. Плаката по артериалните стени съдържа вещества, които може би взаимодействат с Lp(a) холестерола и това взаимодействие води до натрупване на мастни отлагания.

Холестеролът и диетата
Хората се сдобиват с холестерол по два начина. Тялото – особено черният дроб – произвежда променливо количество холестерол, обикновено около 1000 милиграма дневно. Хранителните продукти, които консумираме при всяко хранене също съдържат холестерол. Продуктите от животински произход, особено жълтъка на яйцата, месото, рибата и млечните продукти, са богати на холестерол. За разлика от тях в суров вид и без примеси, плодовете, зеленчуците, зърнените храни и ядките, не съдържат холестерол.
Обикновено организмът ви успява сам да си произведе количеството холестерол, от което се нуждае, така че не се налага да консумирате допълнително богати на холестерол храни.
Наситените мазнини са основен виновник за високото съдържание на вреден холестерол в кръвта. Транс-мазнините също повишават холестерола в кръвта. Важно е да ограничите приема на холестерол до не повече от 300 милиграма дневно. Ако страдате от сърдечно заболяване ограничете дневния прием на холестерол до по-малко от 200 милиграма и помнете, че ако намалите значително консумацията на наситени и транс-мазнини, това автоматично ще се отрази и върху нивото на холестерол в кръвта ви. Богатите на наситени мазнини храни са основен източник на холестерол.
Когато нивото на холестерол в организма ви е прекалено високо, трябва да намалите консумацията на хранителни продукти от животински произход. Препоръчително е да замените местото и млечните продукти в диетата си с пресни плодове и зеленчуци, които са отличен заместител на животинските протеини.

Как се отразява физическото натоварване върху нивото на холестерола?
Редовното физическо натоварване увеличава количеството HDL холестерол, а той носи по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Освен това физическото натоварване е форма за контрол над теглото, диабета и високото кръвно налягане. Аеробиката повишава и подобрява сърдечния ритъм и дихателните функции. Редовното умерено до енергично физическо натоварване, например бягане или плуване, може да подобри състоянието на сърцето и белите ви дробове.
Липсата на движение и физическа активност увеличава риска от появата на сърдечносъдово заболяване. Дори движението, което осъществявате при изпълнение на ежедневните си задължения, по време на разходка или при работа в градината, може да ви помогне да предотвратите риска от подобен род заболявания.

Как се отразяват цигарите върху нивото на холестерола?
Цигареният дим е един от шестте основни рискови фактори, които се свързват с появата на сърдечносъдови заболявания. Пушенето понижава нивото на полезен HDL холестерол и увеличава свойството на кръвта да се съсирва.

Как се отразява алкохолът върху нивото на холестерола?
Някои изследвания показват, че в умерено количество алкохолът повишава нивото на полезния HDL холестерол.
Ако пиете, правете го умерено, тъй като в голямо количество алкохолът води до пристрастяване, високо кръвно налягане, напълняване, риск от удар, рак и др.


медикал.бг

Няма коментари: