неделя, 14 декември 2008 г.

Симптоми на инфаркт

Като цяло болката в гърдите или усещането за налягане са най-честите симптоми на сърдечен удар, тези които са подложени на сърдечна атака могат да усетят най-различни симптоми включващи:

- Болка, пълнота и / или стискащо усещане в гърдите
- Болки в челюстта, зъбобол, главоболие
- Недостиг на въздух
- Гадене, повръщане и / или общ епигастричен дискомфорт
- Изпотяване
- Киселини и / или стомашно разстройство
- Болка в ръката (по-често лявата ръка, но може да бъде и рамото)
- Болки в горната част на гърба
- Общо неразположение (смътно чувство на заболяване)
- Без симптоми (приблизително една четвърт от всички сърдечни атаки са тихи, без болка в гърдите или нови симптоми. Тихите сърдечни атаки са особено чести сред пациентите със захарен диабет.)

Макар че симптомите на инфаркта на моменти могат да бъдат неясни и леки, важно е да се помни, че сърдечния пристъп появяващ се без симптоми или само леки симптоми може да бъде също толкова сериозен и живото-застрашаващ като сърдечните атаки които водят до тежка гръдна болка. Много често пациентите отнасят симптомите на инфаркт към храносмилането, умората или стреса и следователно забавянето оства без оказана лекарска помощ. Не бива да се преувеличава важността на бързото обръщане за лекарска помощ при наличието на симптоми, които показват сърдечен пристъп. Ранната диагностика и лечение спасяват живота, но късната поява на медицинска помощ може да бъде фатално. Забавянето на лечението може да доведе до трайно намалена функция на сърцето, поради по-широкото увреждане на сърдечния мускул. Смъртта също може да възникне в резултат на внезапна поява на аритмии като камерно мъждене.

медикал.бг

Няма коментари: