вторник, 2 декември 2008 г.

Холестеролът е основния причинител на сърдечно съдовите заболявания

Сърдечно съдовите заболявания започват невидимо. Те се наричат още тихи болести. Много хора ги имат, но не знаят за тях. 12 милиона души умират за една година от сърдечни проблеми. Обикновено до 60 год. не трябва да има смущения, но днес статистиките показват нещо учудващо 18 год. младежи вече имат симптоми на атеросклероза.

Холестеролът е основния причинител на сърдечно съдовите заболявания. Той е естествена съставка за изграждане на тялото. Излишъкът от холестерол, който му е нежен и няма потребност от допълнителни количества внесени от вън. Прекалено голямото количество холестерол обърква тялото и не може да изчисти всичко и го налепя по артериите. Същото се получава и с големите количества мазнини, особено наситените - Мас, лой, мляко, сирене.

Единствен източник на холестерол е животинската храна особено яйцата, черния дроб, мозъка на животните.

Доказано с клинични наблюдения , е че замяната на животински мазнини с растителни намалява холестерина в кръвта.

Изводът е, че храната влияе върху склерозирането на съдовете.

11 фактора, които разполагат към това заболяване:

1. Холестерол в храната

2. Наситени мазнини в храната

3. Мазнини в големи количества - мононаситените зехтин и полиненаситените - царевично и соево

4. Прекалено много калории - затлъстяване

5. Прекалено много сол

6. Липса на целулоза в храната

7. Прекалено много захар

8. Режим на хранене

9. Растителни храни приемани в ниско количество

10. Алкохол

11. Кофеин от кафе и кола

Днес хипертонията е широко разпространена болест. Проявява се в повишаване на артериалното налягане и способства за образуването на атеросклероза, а в същото време възниква на фона на анатомичните изменения дори и при млади хора. Лечението на тази болест изисква определена диета.

В една американска клиника бил направен експеримент при който върху доброволци било изследвано влиянието на храната върху хипертонията. Пациентите били разделени на две групи. Едната група употребявала храна богата на белтъци, мазнини и въглехидрати. Другата минали на вегетариански режим на хранене. След две седмици били направени измервания на артериалното налягане при пациентите. При вегетарианците от 9 единици за систолитично, то паднало на 8 единици, и от 4 единици за диастолитично паднало на 2.7 единици. След това експеримента протекъл така:

Двете групи сменили местата си. Вегетарианците започнали да ядат храна, която включва месни продукти, а другата група минали на вегетарианска храна. След две седмици отново измерили налягането на двете групи пациенти. Стойностите били разменени. Така доказали връзката на храненето и артериалното налягане.

Библията ни говори ясно и категорично какво трябва да правим. Бог винаги се е грижел за децата си. Още отначало той даде вегетарианска храна - Бит 1:29 и 3:18.

След потопа, на Ной бе разрешено да яде месо, но при определени условия /Бит 9:3,4/. На Мойсей също бяха дадени указания /Бит 9:4, Лев. 3; 7:23; 11гл./. Бог винаги се е грижел за народа си.

тагнет.орг

Няма коментари: