понеделник, 1 декември 2008 г.

Как да не напълнеем през зимата?

През студените месеци наддаваме от 2 до 5 килограма, сочи статистиката. Така организмът реагира на сезонните промени на климата.

Наистина ли липсата на повече слънце се отразява на теглото през есента и зимата?
Евелина Павлова, София

Денят през зимата е много кратък и този факт няма начин да не ни повлияе. В условията на недостиг на светлина се понижава изработването на инсулин и съответно се повишава съдържанието на захар в кръвта. Затова през цялото време ни се иска да ядем - повече, отколкото през лятото. По принцип хората трудно понасят по-кратката дневна светлина. Смята се, че човечеството се е зародило в екваториална Африка и на генетично ниво е запомнило факта, че денят трябва да е равен на нощта. И когато светлото време в денонощието намалява, ние започваме несъзнателно да се тревожим. И подхранваме този стрес с ядене.

Затова добавете повече светлина в живота си. Трябва да се стремим да ловим всеки слънчев лъч, да се разхождаме при всяко показване на слънцето. Дори и в мрачно време е полезно.
Независимо че няма слънце, получаваме ултравиолетови лъчи. Вече се практикуват светлотерапия и солариум. Освен това можете да поставите у дома си специални, по-мощни лампи. Светлината се възприема по-лесно, ако получаваме достатъчно витамини А, D и Е.

ТЕЧНОСТИ И ДВИЖЕНИЕ ТОПЯТ КИЛОГРАМИТЕ
Как да се измъкнем от този “зимен сън”, когато сме се отпуснали и само ни се яде?
Христо Петров, Шумен

Много просто. Но не всеки има воля. Трябва да бъдете в тонус. Когато сутрин се събудите, първо си направете масаж, след това контрастен душ и ще бъдете бодри през целия ден. Разбира се, можете да допълните тези процедури с настойка от женшен например. Винаги трябва да си имате готов термос с чай и лимон. Той много тонизира.

Най-важното е повече да се движите. Ако нямате хоби да посещавате фитнеса, не пропускайте да поиграете на двора с децата, да походите 2-3 километра. Та това са само 25-30 минути енергично ходене. Напипайте своя темп, за да не се задъхвате, нито да се влачите. Ходете така, че след тренировката да се повиши настроението ви.

Ние, хората, трябва да свикнем с това, че е задължително да поддържаме мускулите си в тонус, за да не се забавя обмяната на веществата. Обаче прекаленото натоварване стимулира апетита и води до преяждане.

Обличайте се добре, но така, че да не ви е горещо. През зимата е много полезно да носите термобельо.

Всяко физическо натоварване на чист въздух е удар по есенно-зимното напълняване. Постъпващият в кръвта кислород подобрява обмяната на веществата и така по-бързо се изразходват калориите. А хладният въздух наред с активното движение е най-простият начин да се повиши нивото на ендорфини в кръвта. Повече ендорфини - по-добро настроение.

Това вече го знаете. Ето това е - няма да има депресия, да не говорим за напълняване.


ЗАСИЛЕНИЯТ АПЕТИТ ХРАНИ СЕЗОННАТА ДЕПРЕСИЯ
До каква степен депресията се отразява на килограмите през есента и зимата?
Татяна Петкова, Видин

По “закона за всеобщата гадост” на нас не ни се иска да “подхранваме” депресията с нискокалорична храна. Не - ние в такива моменти предпочитаме най-вредното, мазното и сладкото. Например голямо парче шоколадова торта или дебела филия бял хляб, отгоре с майонеза. И то не защото “съвсем сме се разпуснали”, а защото така интуитивно стимулираме изработването на хормона на щастието - серотонина. А точно през есента и зимата имаме най-голям дефицит на този хормон. Поради сезонното хормонално пренастройване, въглехидратите, които трябва да произвеждат това вещество, започват да се усвояват много трудно. Организмът иска директно въглехидратна храна - незабавно и колкото може повече. И ние следваме това изискване - по статистика през есенно-зимния сезон дневното меню е с 15 процента по-калорично от лятното.

Освен всичко друго през този сезон от годината не ни достига и витамин D. А без него човек изпада в депресивно-апатично състояние. Така че ние по всякакъв начин се опитваме с мазна храна да запълним недостига от този елемент. В резултат на това апетитът расте прогресивно пред очите ни.


НАБЛЕГНЕТЕ НА РИБАТА И ВИТАМИНИТЕ
Ясно е, че през есента и зимата се депресираме, ядем и пълнеем. Но какво да направим, за да не е така?
Ренета Иванова, Пловдив

Настройте се позитивно. Храната, естествено, помага, но не всякаква. Когато много ви се яде, наблягайте на мазна морска риба. Тя съдържа не само витамин D, но и природен антиоксидант, същите тези толкова популярни омега-3 мастни киселини. Другото, което е за препоръчване, са повече въглехидрати, като от тази гледна точка за предпочитане са бобовите и зърнените продукти, постното месо също.

И нещо много важно. Ако усетите, че сте сложили някой и друг килограм, не се опитвайте да се справите със зеленчуци и кисело мляко. Те ще стимулират апетита и чувството на глад ще бъде непоносимо.

Друг важен момент: през есента и зимата не може да се разчита на нискокалорични диети, защото така се понижават защитните сили на организма, а това е почти пълна гаранция за простуди. Не трябва да се опитвате да свалите килограмите на всяка цена. Такива опити най-вероятно ще завършат със срив, а като следствие от този срив - допълнително трупане на още тегло.

Не трябва да се отказвате изцяло от мазнините. Достатъчно е леко да ги ограничите. Закусвайте задължително и най-добре с топли закуски. Обядвайте нормално - супа, салати, месо или риба. По възможност откажете алкохола и пушенето, защото те забавят обмяната на веществата. А витамините от групата В, аскорбиновата киселина, желязото и йодът ще ви помогнат да я стимулирате. Не забравяйте и витаминно-минералните комплекси.


ПРЕЗ ЗИМАТА МЕТАБОЛИЗМЪТ СЕ ЗАБАВЯ
Защо през тези студени месеци нашият организъм реагира с “тапициране”, както се изразява мъжът ми за моите есенно-зимни паласки?
Кирилка Колева, Стара Загора

Късната есен и зимата са период, когато метаболизмът в човешкия организъм се забавя и ние сме склонни да изпадаме в своеобразен “зимен сън” - повече спим и по-малко се движим. А така се икономисва топлина и енергия. Но такъв вид сезонно поведение също ни е заложено от природата.
Преди години човек е нямал централно отопление и с настъпване на студовете е било жизнено необходимо да снабди дома си с дърва и материали за огрев. В този аспект ние приличаме на китовете и делфините - те също нямат козина и затова имат дебел слой подкожна мазнина.

Организмът просто се презастрахова, натрупва си запаси и не ги изразходва за дреболии. На кого от нас му се иска да се измъкне сутрин от топлото одеяло? Това е. Колкото и да не ни се иска, ние продължаваме да живеем по същите биологични закони, на които са се подчинявали нашите прадеди.


блитц.бг

Няма коментари: