понеделник, 15 декември 2008 г.

Здраво сърце с Японска диета

Рибата – ключ към здравото сърце
Според изследванията в тази област, богатата на омега-3 Японска диета е предпоставка за редуциране на риска от поява на сърдечносъдови заболявания. Показателите, например нивото на холестерол в кръвта, високото кръвно налягане и вероятността от диабет тип II при японските мъже са сходни с тези на мъжете от останалите раси. Независимо от това обаче, мъжете в Япония са два пъти по-малко изложени на риск от сърдечен удар или атеросклероза.

Високото ниво на омега-3
Тъй като японците консумират голямо количество риба, те имат два пъти по-високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта си, отколкото останалите мъже. Този факт поддържа теорията, че омега-3 мастните киселини, които се срещат предимно в богатата на мазнина риба, например риба тон, скумрията и сьомгата, не позволяват натрупването на плака по стените на артериите.

Източник на омега-3 мастни киселини са както рибните масла, които съдържат докосахексонична киселина и еикосапентонична киселина, така и храните от растителен произход. Алфа-линоленовата киселина, която тялото преобразува в омега-3 мастни киселини, е вид растителен източник на омега-3.

Изключително високата консумация на риба и рибни продукти в Япония, обяснява ниският процент на заболеваемост от атеросклероза, състояние, което предизвиква появата и развитието на коронарни сърдечни заболявания. Изследванията в тази област не доказват превантивните свойства на омега-3, но показват че високото ниво на омега-3 мастни киселини в кръвта, спомага за редуциране на плътността на артериалните стени.

Въпреки че след края на Втората световна война Японската диета става изключително популярна в световен мащаб, Япония си остава страната с най-висока ежедневна консумация на риба на глава от населението.

Хората в Япония консумират средно 100 грама риба всеки ден. За сравнение, хората в останалата част от света приемат риба не повече от 2 пъти седмично, което е под препоръчителното за здраво сърце количество. Този недостиг може да бъде компенсиран чрез приема на хранителни добавки със съдържание на богати на омега-3 рибни масла. За хората, страдащи от сърдечни заболявания е препоръчително да приемат 1 грам докосахексонична киселина и 1 грам еикосапентонична киселина дневно.

Други приемливи източници на омега-3 мастни киселини са маслото от рапица, соята, тофуто и орехите. Омега-3 мастните киселини често се продават и под формата на капсули. В случай че предпочетете този вариант за повишаване нивото на омега-3, трябва да знаете, че е задължително да приемате тези капсули с обилно количество храна. В противен случай този вид богата на омега-3 хранителна добавка може да причини стомашно разстройство и дискомфорт.

Напълно вероятно е в близко бъдеще повечето видове хранителни продукти да бъдат изкуствено подсилени с омега-3 мастни киселини. За сега голяма част от тях съдържат единствено добавена фолиева киселина и разнообразие от витамини.

Тези които консумират риба имат по-малко артериална плака
С цел доказване ползотворния ефект от консумацията на богати на омега-3 мастни киселини храни изследователите в тази област провеждат експеримент сред 281 мъже живеещи в Япония, 281 японци живеещи в други страни и 306 мъже представители на бялата раса на възраст между 40 и 50 години. Доброволците в експеримента биват подложени на редица тестове и изследвания, сред които кръвен анализ за установяване нивата на мастни киселини, и по-конкретно омега-3. Освен това на участниците в експеримента се прави цялостна оценка на степента на предразположеност към атеросклероза, чрез измерване плътността на стените на вратната артерия, която подава кръв към мозъка и чрез определяне на количеството плака в артериите, които подхранват сърцето с кръв.

Въпреки че общото количество мастни киселини, измерено в отделните тестови групи е със сходни стойности, количеството омега-3 мастни киселини при мъжете, живеещи в Япония е с около 45% по-високо от това при японците в останалите страни и с 80% по-високо от количеството на омега-3 при мъжете от бялата раса.
Освен това тестовете за атеросклероза показват по-малко количество натрупана артериална плака при мъжете в Япония. Експериментът доказва, че по-ниската смъртност вследствие на коронарни сърдечни болести при японците не се дължи на генетични фактори, на богатата на риба диета, която те следват.

Омега-3 хипотези
Въпреки че ескимосите консумират по-малко плодове, зеленчуци и сложни въглехидрати и повече мазнини и богати на холестерол храни, те демонстрират по-ниска предразположеност към сърдечносъдови заболявания. Причината за този феномен е изключително високото ниво на омега-3 мастни киселини, които те приемат под формата на риба, китово и тюленово месо.

Тъй като днес менюто на ескимосите съдържа голям процент изкуствено добавени към храната наситени мазнини, сред тях все по-често се наблюдават случаи на заболявания, свързани със сърцето и намалената сърдечна дейност, независимо от характерният за този етнос висок прием на омега-3 мастни киселини.
Това доказва, че дори богатата на омега-3 диета не може да предпази тези, които приемат голям обем наситени мазнини от появата на нежелано и често с фатални последици сърдечносъдово заболяване.

Факт е обаче че хората, които консумират повече риба са по-малко изложени на риск от сърдечни болести.


медикал.бг

Няма коментари: