петък, 12 декември 2008 г.

Пристрастяване - алкохол, цигари, наркотици

И тук централният проблем е бягството. Пристрастяването прилича на търсене. Всички пристрастени търсят нещо, но твърде бързо прекъсват търсенето и засядат на една плоскост, която влиза в ролята на заместител (ерзац). Можеш да се пристрастиш към всичко, ако не вникнеш в същността му: пари, власт, слава, имущество, влияние, знание, удоволствия, религиозни представи, наркотици, ядене, пиене, аскетизъм. Всичко може да се превърне в наркотик, ако не успеем да се освободим от него. Пристрастяването е страх от нови изживявания. Който схваща живота си като пътешествие и винаги е на път, е търсещ, а не пристрастен човек.

Алкохол

Алкохоликът жадува за добър и безконфликтен свят. Той не е готов да се впусне съзнателно в конфликтността на живота и да намери решение чрез работа. Ето защо притъпява конфликтите и проблемите си с алкохол, който му помага да се залъгва, че светът е добър. Обикновено алкохоликът се стреми към човешка близост, но създава едно карикатурно подобие на близост като премахва прегради и задръжки, изтрива различията в общественото поведение и позволява бързо побратимяване, което обаче е лишено от дълбочина и привързаност. Алкохолът е опит за задоволяване на потребността от добър, безконфликтен, братски свят. Всичко, което се изпречва на пътя на този идеал, трябва да бъде погълнато.

Мъж на 27 години пиеше много, защото имаше непрекъснато конфликти в службата. Той беше морски офицер и началниците не одобряваха някои негови мнения и изказвания. Това навличаше много неприятели. Пиеше прекалено много, сам, без компания, стоеше по цяла нощ пред телевизора и от време на време се виждаше с други алкохолици. Стоеше пред заплаха да го уволнят дисциплинарно. Всичките му усилия да се справи сам с положението отиваха напразно. Посети ме, вече уморен от безкрайните опити да откаже алкохола и “все не се получаваше”, мислеше си той. Пред мен стоеше един войн, който мечтаеше за безконфликтен свят, но кой знае защо с непрестанните си опити да мисли как да се променят някои неща в службата си навличаше врагове. Създавайки си напрежения, той търсеше компанията на алкохолици, защото при тях изживяваше побратимяване. Дори предпочиташе чашката пред жените, според него те били “глупави и нямало какво да прави с тях освен секс”. Човек намира всякакви обяснения за непристойното си поведение, мотивира се дори с риск да бъде смешен, за да приспи изкривеното си поведение и съзнание. Психоанализите разкриха обаче един слаб човек, който започнал да води война с родителите си още от ученик и да пие оттогава. Забележителното беше, че майка му и баща му също пиеха много, а го обвиняваха, че “той бил серсемин и инат”, имал големи възможности, но се оправял с натиск. А дали те бяха по-добри от него, това не се знаеше, щом майка му докато сервирала масата изпивала по половин бутилка вино. Странно семейство! Може би мечтата на юношата да види себе си в един по-добър свят го спохождаше и сега в службата му и препятствията към това му желание се поемаше от алкохола. Наложи със сложно психотерапевтично разтилане да се осъзнае, че неудачите сред жените се дължаха на подценяването им, неприятностите в службата му бяха причинени от непредвидливи коментари, които предизвикваха другите. Не беше ли тази война резултат и продължение на юношеските конфликти от семейството му, пренесли се сега в службата му. Светът си е съвършен такъв какъвто е. Съдбата ние сами си я градим с начина си на мислене, както и поведението ни. Трудното ни адаптиране към непрекъснато променящите си условия на живот не са причина да си изграждаме един фалшив свят с алкохолни изпарения. Промяната трябваше да започне, най-напред от мисленето и тогава в поведението… Сега младежът е променил себе си до неузнаваемост, не пие и изживява света удоволствено, има красива приятелка, която го обича искрено. Единствено психотерапевтичните вариации помагат на заплетените човешки съдби.

Цигари
Пушенето е тясно свързано с дихателните пътища и белите дробове, а те с комуникацията, контакта и свободата. Цигарата се превръща в заместител на истинското общуване и истинската свобода.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: