петък, 5 декември 2008 г.

Чаят е полезен за контрол на кръвното

Чаят е най-консумираната напитка след водата. Всяка година в света се произведждат над три милиона и половина тона чай.
Чаят съдържа изключително разнообразие от мощни антиоксидантни вещества, т.нар. полифеноли, и по-специално флавоноиди като катехин, които могат да намалят риска от най-честите хронични заболявания.
В Бюлетина на Американската асоциация за медицина е публикувано изследване, базирано на наблюдението на 40 000 японци за периоди от седем до единадесет години. Резултатите от него показват, че консумацията на зелен чай се свързва с понижена смъртност при всякакви заболявания с изключение на рак.
Учените откриват, че общият риск от преждевременна смърт заради заболяване е с 26% по-нисък при консумиращите по пет или повече чаши чай дневно, отколкото при консумиращите по-малко от една чаша.
Ефектът на чая върху намаляването на риска от сърдечносъдови заболявания, не се дължи само на промени в нивото на холестерола или кръвното налягане. Съдържащите се в зеления чай полифеноли изглежда имат мощни антиоксидантни свойства и блокират свободните радикали, които в противен случай могат да увредят клетките. Тези полифеноли могат да окажат благотворно въздействие при запушванe на коронарната артерия (атеросклероза), да разширят артериите и да редуцират образуването на тромби. Зеленият чай притежава и силни противовъзпалителни свойства.
Това обаче не е изненада. Видовете чай по принцип се класифицират според нивото на ферментация: зеленият е неферментирал (следователно запазва оригиналния цвят на чаените листа), т.нар. “улунски” чай (oolong tea) ферментира частично, а черният - напълно (което прави цветът му тъмен). Процесът на ферментация намалява полезното действие на флавоноидите, които са най-много в черния чай и най-малко в зеления. От друга страна, кофеинът е с най-висока концентрация в черния чай и с най-ниска в зеления. Количеството кофеин в зеления чай е по-малко от това в кафето и продуктите на основата на кола. От общото количество произведен в света чай 77% е черен, 21% – зелен, и по малко от 2% улунски. Общата концентрация на катехини в кръвта след консумацията на зелен чай е три пъти по-висока, отколкото след консумацията на черен.
Експерименти с животни показват, че зеленият чай може да блокира развитието на рак на кожата, дробовете, устната кухина, хранопровода, стомаха, бъбреците, простатата и други органи.
През 1996 година в Американския бюлетни по епидемиология е публикувано изследване, в което са участват повече от 35 000 жени, преминали менопаузата. Резултатите сочат, че при тези, които са изпивали повече от 2 чаши чай дневно рискът да се разболеят от рак на храносмилателния тракт е с 32% по-нисък. Същото се отнася и за риска от рак на устната кухина, хранопровода, стомаха, дебелото черво и ректума. Четири или повече чаши чай на ден пък намаляват риска от рак с 63%.
В други изследвания се твърди, че пиенето на чай намалява риска и от ранен рак на гърдата, рак на простата, на яйчниците и белите дробове. В едно от изследванията се стига до извода, че екстрактът от зелен чай стимулира смъртта на раковите клетки на простатата. В друго – че се намалява рискът от рак на кожата или този от сърдечен удар.
Редовната консумация на зелен или улунски чай може да предотврати високото кръвно налягане, особено ако чаят се пие по време на хранене, а не на гладно. Чаят увеличава производството на азотен оксид, който разширява артериите и по този начин понижава кръвното.
Катехините в зеления чай действат антибактериално, антивирусно и антигъбично, особено при ранни фази на инфекции като салмонела, грипни вируси и херпес симплекс.
Твърди се още, че пиенето на чай може да подобри регулацията на кръвната захар и да намали риска от диабет. Флавоноидите могат да имат както инсулино-подобно така и инсулино-благоприятстващо действие. В китайската медицина те се използват за контролиране на затлъстяването. Чаят може да помогне при затлъстяване, ускорявайки метаболизма, редуцирайки абсорбцията на мазнините, активирайки ензимите и потискайки апетита.
Чаят намалява и риска от кариес (особено ако не се пие със захар), като блокира растежа на бактериите и потенциално опасните ензими в устата. Освен това зеленият и черният чай са естествени източници на флуор, затова често присъстват като съставки в пастите за зъби.

е-вестник.бг

Няма коментари: