събота, 13 декември 2008 г.

Да отслабнем по Коледа!

За първи път тази диета е публикувана през 1999 г. Днес тя вече се радва на доста последователи. Според диетолозите в това няма нищо удивително - нейните резултати са добри, а изискванията й се понасят по-леко в сравнение с много други диети.

Главното й достойнство е, че тя не ограничава количеството на приеманата храна и заради това не съществува опасността от постоянното чувство за глад.

Диетата продължава 5 седмици. Замисълът е в нея да се включат колкото се може повече зеленчуци, които ще обогатят организма с целулоза, витамини и минерали, както и 5% млечни продукти. Чаят и кафето без захар могат да се пият в неограничено количество, но водата, която се приема всеки ден трябва да бъде поне 2 литра, а освен това се препоръчва ежедневно да се ядат и поне по три зелени ябълки.

1 седмица
През цялата седмица консумирайте само сурови зеленчуци, а също така млечни продукти със средно 5% масленост. Разрешена е и всекидневната употреба на 1 яйце. Продуктите можете да приемате в различно количество по всяко време.

2 седмица
През втората седмица менюто е аналогично на менюто от първата седмица. При много хора изчезва желанието за друга храна освен за зеленчуци, сирене и ябълки. Някои дори се отказват от яйцето. Към края на седмицата вече се усеща необичайна лекота в тялото.

3 седмица
През третата седмица трябва да се приемат допълнително около 300 г пилешко месо или риба на ден и да се намали употребата на сирене, кашкавал и кисело мляко.

4 и 5 седмица
Разрешена е употребата на зеленчуци, сирене, месо, ябълки и яйца. През тази две последни седмици става най-интензивното отслабване.

Тази диета трябва да се прилага поне веднъж годишно, защото тя способства за прочистването на организма.
Тя способства и за формирането на навици за рационално хранене (в частност помага да се откажем от влечението си към сладките храни).
Много важно е правилното излизане от диетата. В храната трябва постепенно да се включват постно месо, риба и плодове, като това не трябва да се отрази на общата калоричност на всекидневното меню.
Избягвайте мазните продукти и продуктите с висок гликемичен индекс (тестени и сладки изделия). Ако спазвате тази диета и успеете да излезете правилно от нея, диетолозите гарантират дълго запазване на получените резултати.

здраве.бг

Няма коментари: