четвъртък, 11 декември 2008 г.

Бъбречните камъни най-бързо се разтварят с калий

Могат да се използват всякакви източници на този елемент, дори и препарати, предназначени за лечение на други болести

Всеки десети човек носи в организма си камъни. Големи, малки, с различен състав, в отделителната система, в жлъчния мехур. И винаги криещи опасност. Въпреки че медицината отдавна изпробва консервативни методи за тяхното премахване, най-сигурна си остава хирургичната намеса.
За своите дългогодишни наблюдения разказва д-р Костадин Карачоров, уролог хирург, консултант на в. “Доктор”.
- Г-н Карачоров, какво ви накара да изучавате бъбречнокаменната болест и да търсите методи за отстраняване на камъните без хирургична намеса?
- Моят първи сериозен “контакт” с бъбречнокаменната болест беше доста отдавна. Тогава на моя позната, млада жена, откриха камък в бъбреците и се опитаха да го изкарат с помощта на иглотерапия. Но камъкът заседна и по никакъв начин не можеше да бъде изваден. Естествено всичко завърши с операция, за щастие успешна. Тогава се изясни и причината за неговото опърничаво поведение. Оказа се, че той е от коралов тип - камък паяк. Наскоро след това мой съсед с бъбречнокаменна болест, който се обърна към мен за помощ, ме провокира да се заема с изследване на това заболяване. Трябваха ми повече от две години в упорито търсене.

- Каква е същността на бъбречнокаменната болест?
- В бъбреците и в пикочните пътища се появяват твърди образувания (камъни), различни по състав: оксалатни, фосфатни, уратни. Те са изградени основно от неразтворими соли на алкалната, фосфорната и пикочната киселина. Ако камъните не напомнят за себе си, болестта може дълго време да не бъде забелязана. С всеки изминал ден обаче те увеличават размерите си. А когато по някаква причина камъкът започне да се движи по отделителната система, възниква бъбречна колика. Болката може да премине в слабините, в половите органи, дори към вътрешната повърхност на бедрата. Тя е просто непоносима. Освен всичко друго в такъв момент положението е доста опасно и често болният бива поставян на операционната маса.
- Но нали на много места вече четем, че съществуват и нехирургични методи за отстраняване на камъните. Ефикасни ли са те?
- Вярно е, че много често се срещат лекомислени заявления, че камъните могат да се отстранят с помощта на модерни лекарства или по пътя на ултразвуково раздробяване. Тези методи много често не оправдават очакванията. При това този метод на раздробяване се избягва не само от болните, но и от лекарите. Добри свойства притежава например билката polpala. Смята се, че тя бързо разтваря бъбречните камъни и изкарва пясъка от бъбреците, от жлъчния и от пикочния мехур. Но невинаги помага.

- Нима искате да кажете, че всички медикаментозни и немедикаментозни средства, както и билките, не могат да помогнат?
- Това смущава и мен и ме навежда на мисълта за някакви грешки в рецептите. В тях винаги фигурират билки или препарати, съдържащи голямо количество калий. Точно затова се приемат с тръбичка - за да не може калият да увреди зъбния емайл, изкарвайки от него калция. Всички други препарати, безполезни при лечението на бъбречнокаменната болест, също съдържат калиеви соли. Това се отнася и за билките, съдържащи калий. Идеята е била правилна: калият е най-активният метал и по своя химичен състав би трябвало да изтласка камъните от бъбреците независимо от техния състав. Или да ги превърне в калиеви соли, които са разтворими и би трябвало безболезнено да се отделят с урината. Но това не се случва.

- Как стигнахте до заключението защо не се разтварят камъните?
- Помолих познат уролог хирург да ми даде изваден по време на операция бъбречен камък и той ми даде един доста голям. Аз го разделих на две части, едната половина сложих в буркан и я залях с разтвор на соли на калия. Моят съсед, за когото ви споменах в началото, също сложи неговия камък в буркан и го заля с препарат, съдържат калиева сол на въглената киселина - блемарин. От блемарина не се получи никакъв резултат и аз си дадох сметка, че не всяка калиева сол е подходяща.
По принцип тя трябва да се разтвори на йони, които изтласкват камъка. Затова в моя буркан бъбречният камък се разтвори по цялата повърхност. Около него се появи утайка, която изпада при разклащане на буркана. Това са разтворимите калиеви соли. Неясно остана само едно: защо в буркана калиевите йони разтварят бъбречния камък, а в живия организъм не успяват да направят това? Решението ми подсказа един специализиран медицински справочник за лекарствените средства. Там открих, че калиевите соли бързо се всмукват при вътрешен прием, но и относително бързо излизат от бъбреците. Затова за поддържане на нужната концентрация на калия в кръвта той трябва да бъде приеман с относително малки промеждутъци. Желателно е 4-5 и повече пъти на ден.

- Какъв извод си направихте от това?
- Калиевите соли излизат от бъбреците примерно за 40 минути. За тези 40 минути те просто не успяват да разтворят бъбречните камъни. Обикновено се препоръчва медикаментозните и немедикаментозните средства да се приемат по 3 пъти на ден. Как тогава калиевите соли да взаимодействат с камъните в организма, ако само след 40 минути там не остават никакви калиеви йони? Значи, ако искаме бъбречните камъни да се разтворят, превръщайки се в калиеви соли, и безболезнено да излязат от организма с урината, трябва да вкарваме по-често калиеви соли през малки промеждутъци от време.

- Как става това?
- Като източник на калий аз избрах едно разпространено лекарство против сърдечна аритмия. Една негова таблетка съответства на 40 г калий. Вариантът, предложен от мен, е 8 таблетки на ден - през всеки час и половина по 1 таблетка. Например, ако приемете първата таблетка в 10,30 часа сутринта, 8-ата трябва да приемете в 21 часа вечерта. Обикновено 8 таблетки са достатъчни. В редки случаи се налага приемът да се повтори на втория ден и съвсем рядко - на третия. Повече от това не трябва да се приема, защото има опасност да се разтворят необходимите за организма соли. Желателно е таблетките да се смилат, да се заливат с малко вода, сместа да се разклати и да се изпие през тръбичка. След всеки прием трябва добре да се изплаква устата, за да не пострада емайлът на зъбите. Този метод на лечение е проверен от няколко години и дава чудесни резултати.

- А може ли това лекарство против аритмия да се замести с някакви натурални средства?
- Може, и резултатът няма да бъде по-лош. Подходящи са всякакви богати на калий и широкодостъпни билки и зеленчуци във вид на отвари. От тях също трябва да се приема по 8 пъти в продължение само на един ден. В много редки случаи можете да си позволите да повторите. Важното е за един прием в организма да постъпят 40 мг калий. Затова ще се наложи да получите сведение за наличието на калий в 100 г от растението, което сте решили да използвате. Например в 100 г обикновен магданоз има 1000 мг калий, в 100 г картофи - 523 мг, в зелето - 490 мг, в цвеклото - 336 мг, а в 100 г моркови - 282 мг. Отварите от тези растения също трябва да се пият с тръбичка.

- Но от какво все пак се образуват тези камъни? Може би се храним неправилно?
- Да, има такъв момент. Казват, че за образуването на уратните камъни спомага киселата среда и излишните пуринови съединения в храната. Това означава по-голяма употреба на месо. Фосфатните камъни се образуват в алкална среда и се появяват най-вече при излишна употреба на плодове и зеленчуци. Всички тези съждения обаче не отговарят на действителността, защото не дават отговор на въпроса за причините за бъбречнокаменната болест. Аз смятам, че единствената реална причина за образуването на камъни в бъбреците е наличието в нашия организъм на някакво “автоматично устройство”, което бързо отделя от организма постъпващия в него калий. От гледна точка на еволюцията обаче това е важно за защита на другите соли, необходими за организма. Те трябва да бъдат предпазени от разрушителното действие на йоните на калия, които са много в околната среда. Природата ни е дала възможност да защитаваме организма си от образуване на камъни. Не е особено трудно от време на време да увеличаваме количеството на калиеви йони в организма си. Ако не правим това, резултатите няма да са особено добри.

- А какво можете да кажете за другата болест - жлъчнокаменната?
- Всичко, свързано с бъбречнокаменната болест, се отнася и за камъните в жлъчката. И не само. Това важи и за отлаганията в ставите и в кръвоносните съдове, за атеросклеротичните плаки и дори за подаграта. На организма му е необходимо периодично да се прочиства от камъните и от варовиковите отлагания. Никакви други прочиствания не са му необходими.

- По какъв начин могат да се прочистят съдовете от варовиковите отлагания?
- Преди много години един мой професор настойчиво ме питаше дали съм видял покритата с варовикови плаки аорта, която той е видял. Когато аутопсирали тялото на Ленин, открили, че артерията на главния му мозък до такава степен е затлачена от варовик, че се наложило да отделят варовиковите шлаки от нея с пинцета. Вероятно това били последствия от рана в шията през 1918 година. Ако още тогава е било предприето лечение с калиеви йони, би могло да се спаси жизнената и мисловната му дейност.

- Как да се избегне повторното образуване на камъни? Може би трябва да се промени начинът на хранене?
- Промяна в храненето не би дала резултат, тъй като преходът от една диета към друга води до смяна например на уратните камъни с фосфатни, или обратно. Точно такава профилактика на рецидивите изобщо не зависи от редовното посещение при лекар.

- А новите фармацевтични препарати?
- Не съществува по-достъпно и по-ефективно средство за лечение и профилактика на бъбречнокаменната болест от отварата от обикновен магданоз, приемана 8 пъти на ден - през час и половина. Ако към нея добавите и един варен морков, тя би била дори приятна на вкус.

блитц.бг

Няма коментари: