четвъртък, 18 декември 2008 г.

Цигареният дим променя формата на сърцето

Специалисти от университета на Илинойс са открили още една причина за отказване от тютюнопушенето - продължително излагане на цигарен дим може да промени формата на сърцето, съобщава "Сайънс дейли".

За целите на изследването си учените използвали мишки. В продължение на пет седмици гризачите били изложени на действието на цигарен дим. В края на този период на животните била направена ехокардиография.

Изследователите установили, че в резултат на продължителното излагане на цигарен дим в урината на мишките са се увеличили нивата на хормона на стреса норепинефрин.

Било наблюдавано и повишение на количеството на ензими, наречени митоген-активирани протеин кинази. Норепинефринът се освобождава при стресови събития, предизвикващи редица физиологични промени. Ензимите, контролиращи развитието и оцеляването на сърдечния мускул, могат да променят лявата камера - главната изпомпваща камера на сърцето.

Авторите на изследването смятат, че активирането на въпросните ензими може да е главният виновник за началото на свързаните с тютюнопушенето сърдечносъдови заболявания.


биг.бг

Няма коментари: