понеделник, 1 декември 2008 г.

Човек може да се излекува от всяка болест, ако се храни правилно

Още в древността народната медицина е прозряла, че пътят на болестите е следствие на натрупване на токсични вещества в организма, а пътят към здравето е неговото прочистване.

- Защо не е по силите ни да спрем болестите, които като че ли стават все повече и повече?
- Нашите мъдри прадеди са знаели, че организмът на човека сам се възстановява и сам се регулира. Но тези древни знания бяха изтласкани от фармакологичната медицина, която се бори единствено със симптомите, т.е. със следствието,
И В МНОГО СЛУЧАИ СТИГА ДО ЗАДЪНЕНА УЛИЦА
Затова вече много изследователи и лекари започнаха да търсят нови подходи за лечение. Лично аз също имам своя концепция, и то на основата на изследвания и собствен опит.

- В какво се състои вашата концепция?
- Моята концепция се състои от две половини - едната засяга нашето физическо тяло, а другата се отнася към по-тънки, по-фини, да не кажа невидими материи. Ако говорим за здравето на физическото тяло, тук на първо място аз поставям проблемите с храненето. Още в древността народната медицина е прозряла, че пътят на болестите е следствие на натрупване на токсични вещества в организма, а пътят към здравето е неговото прочистване. Но ако не се използва подходящ цялостен подход в това отношение, то тези методики могат и да навредят. Аз лично прилагам подхода на немския лекар Ханс Хайнрих Рекевег, който е създал в средата на ХХ век теорията на хомотоксикозата. Под хомотоксини той е разбирал всяко вредно въздействие, вещество, бактерия и т.н., които водят до развитието на различни заболявания. Така е описал шест универсални стадия на болестта. В първия стадий организмът просто неутрализира хомотоксините, без да си пречи. Ако те продължават да постъпват, то във втория стадий се развива възпалителен процес - фурункули, стоматит, ринит, остеомиелит, полиартрит, невралгия, екзема и т.н. В третия стадий организмът е принуден да складира някъде тази мръсотия. Така възникват брадавиците и полипите, кистите, фибромиомите, аденомите, отлаганията в ставите, камъните в бъбреците и черния дроб. След това идва вече изменение на структурата на клетките, на органите... И най-накрая се стига до онкологията - шестия стадий.
РАКЪТ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЧОВЕК СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В ХОДЕЩА ПОМИЙНА ЯМА,
НАТРУПАЛ Е ТОЛКОВА ТОКСИЧНИ ВЕЩЕСТВА, ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА НАКЪДЕ

- А защо в тези случаи не работи програмата за саморегулиране на организма?
- Тя работи само в естествени условия. А в големите градове нито яденето, нито водата, нито въздухът позволяват това. И в селата нещата са се влошили. Нека в тази връзка разгледаме начина си на живот и да се опитаме да поправим това, което можем. Ще започнем с храненето. По този повод съществуват редица теории, понякога изключващи се една друга. Аз например се спрях на една съвършено изумителна теория, която се нарича “формула на зъбите”. Възрастният човек има 32 зъба. От тях 28 имат форма като при тревопасните животни, които на воля се хранят изключително с растителна храна. И само 4 зъба като на хищниците. Затова съотношението между животинските и растителните продукти при нас, хората, трябва да бъде 4:28, или 1:7. Ето такава храна ще бъде преработена добре от нашата храносмилателна система, останалото не може да се преработи както трябва. Но днес основната ни храна са месото, котлетите, колбасите, кренвиршите... Напъхвайки в себе си “неправилната” храна, ние нарушаваме храносмилането си, разрушаваме стомашно-чревния си тракт, а това е пътят към нарушаване обмяната на веществата.
Т.Е. ВЪРВИМ УВЕРЕНО КЪМ БОЛЕСТИТЕ
Не бива да забравяме, че основното средство за правилното регулиране на процесите в организма е здравословното хранене.

- А какво да правим, ако вече ни е атакувала някаква болест?
- Ясно е. Трябва да се научим да се храним правилно. Аз не намирам основателно обяснение на това защо хората трябва да ядат толкова месо. Животинските продукти, за които природата ни е дала само 4 зъба, не са месните продукти, съдържащи трупна отрова. Това са кокошите яйца и млечните продукти. Те са нужни на човека и са полезни. Другата голяма тема е приемането на пресни сурови продукти. В една книга, уж записано с думите на Хипократ, е казано, че е живял човек, хранел се със сурова храна. А след това се е разболял и започнал да яде питки, т.е. термично обработени зърна. Когато човек е тежко болен и се намира в състояние преди смъртта, той трябва да яде течна храна, т.е. супа. А ние всичко вършим точно по обратен начин - навсякъде се пише, че без супа не може да се живее. Все едно очакваме смъртта... Приемането на сурови продукти е лечение. Три четвърти от моето меню по обем са сурови зеленчуци, плодове, листни зеленчуци, орехи и само една четвърт - термично обработена храна.
ПРЕДИ ТОВА БЯХ ИНВАЛИД 2-РА ГРУПА ЗАРАДИ СЪРДЕЧНОСЪДОВА ПАТОЛОГИЯ. СЕГА СЪМ СЪВСЕМ ЗДРАВА

- Имате ли някакъв съвет към нашите читатели?
- Пийте по 2,5 литра вода на ден, без да включвате в това количество другите течности.
Когато на бременните жени им отичат краката, акушерите обикновено им предлагат да ограничат водата, да не пият. След това обаче се повишава кръвното им налягане, в урината се появяват белтъчини. А това е опасно - не след дълго жената отива в болница и веднага я поставят на системи, за да є вливат разтвори - фактически вода. Само така могат да спасят живота є. И това помага. Тогава защо преди това са й забранили да пие? Повечето симптоми, вкл. и повръщането при бременност, са признаци на дефицит на вода в организма. Аз преминах на този метод и сега лекувам всички бременни така - с много вода и правилно хранене.

- Как да определим достатъчно количество вода ли сме приели през деня?
- Средно възрастен човек на ден отделя чрез бъбреците, белите дробове и кожата около 2,5 литра вода. Затова трябва да изпива толкова вода, но имайте предвид, че става дума само за вода. Останалото - сок, чай, кафе, мляко, бульон - това си е храна. Критерий за правилно пиене е цветът на урината -
ТЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЕЗЦВЕТНА, КАТО ВОДАТА ОТ КРАНА
Колкото по-силно е оцветена, толкова по-зле за бъбреците. Когато се появи кафява урина, това вече говори за разрушаване на клетките. За да няма отоци, трябва не само да пиете достатъчно, но и да не забравяте да се движите.

- А какви са критериите за правилното хранене?
- Здравият човек трябва да се изхожда толкова пъти, колкото пъти се храни, като при новороденото. Другото аз го приемам за запек. Дълбока заблуда е това, че запек има, когато няма изхождане поне три дена. Всеки гнилостен, зловонен мирис е признак за дисбактериоза на червата, в които се развиват гнилостните бактерии. Ако ние максимално се приближим в своя начин на живот към естествения, то в организма ще се включат процесите за саморегулиране и самовъзстановяване. Така всяко заболяване ще си отиде.

- Разкажете повече за имунитета.
- Имунитетът е нашето основно оръжие в борбата с микробите, вирусите, клетките-мутанти и т.н. Той се контролира от тимусната жлеза. Но ако при новороденото тимусът тежи 15 г, то при 40-годишен човек е само 3 г, т.е. намалена е няколко пъти. А нима на възрастния човек не му е нужен имунитет! Имунитетът е система, която отговаря за адаптацията на човешкия организъм към постоянно променящите се условия на външната среда. Едни деца се раждат и живеят в Африка при 40-градусова температура, други - в Далечния север при минус 40 градуса. Човешкият организъм има запаси и е способен да се адаптира към такива огромни колебания на температурата. Но орган, който не работи, постепенно атрофира. Ние в домовете си живеем на 20-градусова температура например. И се обличаме според времето. Така пречим на организма си да се адаптира към колебанията на температурата. Затова и тимусът атрофира, няма нужда да изпълнява своите функции. Но се понижава и защитата от микробите. Неслучайно скритите инфекции, за които преди 30 години никой не знаеше, сега ги има всеки от нас.

- Какво се прави, след като тимусът атрофира?
- Тренира се. Тренировка за имунитета са температурните колебания. Методи колкото щеш. Моите любими са контрастен душ всеки ден и баня два пъти в седмицата. От много години въобще не боледувам. Мои пациентки, които преминават към здравословен начин на живот,
УСПЯВАТ ДА СЕ СПРАВЯТ С КИСТИ, МИОМИ....
Та самата киста не е нищо друго освен “купчина токсични вещества”, миомата - също. И когато човек започне редовно да прочиства организма си, тези “боклуци” се разнасят. В повечето занемарени случаи е нужно включването на интензивни методи на прочистване - промиване на червата и т.н. Но това вече е индивидуален подход. Аз принципно съм противник на ваксините, те водят до усложнения. А инфекцията не е виновна, че ние вътре сме създали мръсно пространство. Ако поддържаме своя имунитет в добра форма, значи микробът или ще го заобиколи, или, ако успее да нахлуе в организма, той веднага ще бъде унищожен.

- А какво ще кажете за движението?
- Днес се движим 100 пъти по-малко, отколкото преди да се изобретят автотранспортните средства. А движението - това е живот.
АКО НЕ СЕ ДВИЖИМ, СЕ НАТРУПВАТ ТОКСИНИТЕ
Три пъти в седмицата по 40 минути - това е минимум движенията, които трябва да извършваме. 40 минути интензивни занимания, за да реагира пулсът и още по-добре - да се изпотим. Разбира се, това трябва да стане след консултация с лекар.

- Вие говорехте за двете половинки на вашата концепция...
- Втората половина се отнася до любовта. Именно недостигът на любов, вкл. любов към децата, е според мен основна причина за многото разводи, децата-сираци, децата-наркомани и престъпниците. По време на бременността жената трябва девет месеца да се концентрира върху бебето, да разговаря с него. Дори и бащата трябва да общува с бебето. А най-страшното е отчуждаването на детето от майката.


блитц.бг

Няма коментари: