събота, 6 декември 2008 г.

Какво предлага природата за сърце и кръвоносна система?

Гинкго Билоба е най-старият известен дървесен вид – възрастта му се оценява на над 200 млн. години. В състава на листата от Гинкго билоба има две основни групи активни вещества - флавоноиди и терпенлактони. Флавоноидите директно разширяват най-малките кръвоносни съдове и повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка, както и в останалите органи на тялото. Това повлиява положително всички неразположения, дължащи се на недостатъчно кръвоснабдяване - отслабване на паметта, старческа деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж, главоболие, сърдечна аритмия, импотентност, глаукома, екзема, периферни съдови смущения. Гинкго билоба има силно антиоксидантно действие и допринася за запазването на очите, сърдечносъдовата и централната нервна система в добро състояние. Смята се, че тази билка контролира превръщането на холестерола в плака, която допринася за втвърдяването на артериите. Хора, претърпели инсулт или черепна травма, се повлияват добре при приемане на Гинкго.


Обикновеният здравец (Geranium macrorrhizum) е многогодишно растение. Цъфти през юни и юли с розови до карминеночервени цветове. Често цъфти повторно в началото на есента. Основни биологично-активни съставки:листата съдържат етерично масло, флавоноиди, танини и фенолни киселини, корените не съдържат етерично масло. Здравецътпонижава кръвното налягане, седативно (успокояващо) действие на централната нервна система, противовъзпалителен, противомикробен и кръвосъсирващ ефекти.


Глога (Crataegus monogyna) е вид храст или дърво. Висок е 5-14 метра и се среща в Европа, Северна Африка и Западна Азия. Узрелите плодове са тъмночервени и съдържат едно семе, наричано не много правилно от ботаническа гледна точка "костилка". Научната и народната медицина са единодушни- глогът е великолепно сърдечно средство. Той подобрява работата на коронарните артерии, сърдечния мускул получава повече кислород. Увеличава се и силата на сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв. Особено подходящ е глогът при възрастни болни с изтощени сърца. В първи и втори стадий на сърдечна декомпенсация, когато оплакванията настъпват след физически претоварвания, тази билка е най-подходяща. Не бива да се пренебрегват и младите, подложени на непрекъснат стрес. Освен, че засилва сърдечните съкращения има регулиращо действие върху сърдечния ритъм и артериалното налягане. Друго предимство на глога е ,че при продължителна употреба не се налага непрекъснато увеличаване на дозите, за да се постигне първоначалното действие на билката. Използват се корените, листата, цветовете, плодовете.

магазини.хербалмедика.ком

Няма коментари: