понеделник, 15 декември 2008 г.

Здравословна вечеря набързо

Как може да приговите здравословна вечеря, когато сте гладни и бързате

Един прост начин е да се уверите, че винаги включвате правилните храни за да създадете едно наистина здравословно меню за вечеря.

Ако искате да да сте сигурни че продуктите, които използвате са здравословни дръжте в хладилника си няколко основни продукти: пълнозърнести храни, кафяв ориз, консервирани или сушени варива, ядки, риба тон, сьомга и сардина, плюс замразени пилешки гърди и рибни филета.

Ако сте се изчерпали на идеи, опитайте следващите здравословни съвети за вечеря.

Яжте повече пълнозърнести храни
В идеалния случай би трябвало да консумирате пълнозърнести храни при всяко хранене. Тежките храни (включително картофи) следва да съставят около една трета от дневния ви прием на храна. Направете постепенно преминаване и замяна на тези храни с рафинираните им версии. Може да откриете, че вашето семейство дори няма да забележи, те биха могли да ви изненадат и дори да кажат, че предпочитат пълнозърнестата версия на някои от своите любими ястия.

Включете тези храни във вечерята си: пълнозърнести тестени изделия, кафяв ориз, пълнозърнест хляб и кус кус.

Сервирайте изобилие от зеленчуци
Консумирате ли достатъчно пресни зеленчуци? Да достигне препоръчителните пет или повече консумирания на ден, създайте навика да сервирате два различни зеленчука на вечеря. Открийте повече начини да включите пресни плодове и зеленчуци във вашата диета.

Сервирайте зеленчуци като броколи, грах или праз, наред с печени или приготвени на скара домати, гъби или печен лук. Сервирайте разнообразния асортимент зеленчуци с всичко, включително и тестени ястия.

Направете плодов десерт
Пресните плодове са най-добрия завършек за една здравословна вечеря. Може просто да грабнете една ябълка или приготвите бързо парченца плодове, салата от пресен ананас и манго, или пресен портокалов сок. Използвайте различни плодове всеки ден. Изборът е много голqм така че може да опитате банани, киви, круши, ягоди, манго и какво ли още не.

Добавете протеин
Повечето хора ядат повече протеини. Докато се наслаждавате на балансиран хранителен режим имате всички шансове да получавате на достатъчно протеин.
Тези на растителна основа са чудесен избор и добра здравословна алтернатива на животинския протеин. Опитайте варива като фасул, грах, леща. Добавянето на три супени лъжици към салатата е чудесен начин да включите тези варива към храната.

Ядките и семенате са също отличен източник на растителни протеини, но те са с високо съдържание на мазнини. Една малка шепа от тях е достатъчно дневно количество.

Млечни продукти и яйца.
Млякото, сиренето и киселото мляко са добри източници на белтък, но може да бъдат с високо съдържание на мазнини. Яжте умерени количества и се опитайте да консумирате обезмаслените или с намалена масленост версии на тези продукти. Яйцата са добра здравословна вечеря, особено ако са варени а не пържени в мазнина.

Лимитирайте тежкото месо до два пъти седмично и отстранявайте всички видими мазнини. Домашните птици са добър източник на протеини както рибата.

медикал.бг

Няма коментари: