петък, 12 декември 2008 г.

Ананас - вкусен и полезен

Разпространение: Родината на ананаса е Южна Америка – преди всичко Бразилия и Парагвай. Расте в Индокитай и Япония. Култивиран е и в Средиземноморието.

Използваема част: Плодовете. Трябва да се предпочитат само зрели плодове, които се отличават с дъгово изпъкване на люспите.

Химичен състав : Ананасът губи до 60% от витамините си, когато е съхраняван в хладилник. В средните векове е наречен “кралски плод” и се четат суперлативи за него. Всъщност съдържанието му е подобно на повечето плодове.

Ананасът съдържа витамини, 16 минерала, микроелементи, както и протеолитичния (разпадащ белтъка) ензим бромелиан, който укрепва здравето по два начина:

1. Разрушава в червата гнилостните бактерии, както и паразитните червеи.
2. Разпада хранителните белтъци до аминокиселини, които през чревната стена успешно се резорбират в кръвния поток. Аминокиселините, в своето пътуване из лабиринтите на кръвоносните съдове, поемат като “товарни влакове” и многобройните елементи, като желязо, цинк или мед.

Лечебни свойства: Противовъзпалително, противоревматично, антикоагулантно и венотонично действие, антиспастично особено при дисменорея, противотумарна активност. Упражнява брохоспазмолитично действие.

Бромелианът е способен да прониква външно в кожата на тялото. Памуче, напоено със сок от ананас за 15-20 минути се поставя върху кожата на лицето и съдейства за избелване на старческите петна по кожата. Могат да се поставят и директно кубчета ананас върху зачервените места на кожата. Бромелинът е ензимен комплекс от три съставки, представляващи протеолитични ензими. Той възпира съсирването на кръвта и така стимулира цялото кръвообръщение. Това свойство понижава кръвното налягане и допринася за разграждането на отлаганията по вътрешните съдови стени, предпазва срещу артериосклероза. Бромелианът действа, освен това, и противовъзпалително, успокоява мускулите, спира локални мускулни спазми, както и менструални спазми, като блокира синтезата на простагландин Е2.

В старите справочници се споменава, че се препоръчва при всички състояния на слабост, особено тези, които са злоупотребили с любовта. Смятали го и за кардиотоник. Използван бил и като разхладително и температуропонижаващо.

Днес лабораториите доказаха, че плодът е с антибактериално и антивирусно действие и е лек естроген. Ананасът подпомага храносмилането като подобрява намаленото съдържание на стомашен сок. Този ефект също се дължи на бромелиана, но за съжаление той се разрушава при консервирането на плода. Пресният ананас трябва да се ограничава при язвена болест и гастрити с повишена киселинност.

Високото му съдържание на манган спомага за предодвратяване на остеопорозата и появата на костни фрактури.

Народната медицина го използва за общо тонизиране, при чернодробни и бъбречни болести, сърдечно-съдови смущения и при анемии. Препоръчва го и при функционални разтройства на нервната система, при смущения в съня, при кожни обриви и при лениви черва.

Индийската народна медицина употребява отвара от листата му като противоглистно средство.

Ананасът още обезводнява тялото и снижава телесното тегло, неутрализира отровите, понижава нивото на холестерина, засилва имунитета, лекува възпалени храносмилателни лигавици. Затова е подходящ при метаболитни затлъстявания, тромбофлебити и флеботромбози, постравматични и постоперативни състояния с възпалителни процеси. Дава се и при дисменорея (действа антиспастично) и при злокачествени новообразувания като усилва действието на химиотерапевтиците.

Противопоказания: Лечение с антикоагуланти.

Странични явления: Гадене, повръщане, диария, метрорагия.
Начин на употреба: Сок от ананас – в доза 250 мг 3 пъти на ден между храненията. Таблетките се употребяват 3 пъти по една на ден – преди ядене.

алтернатвна-медицина.далир.нет

Няма коментари: