неделя, 21 декември 2008 г.

Млякото превръща лошия холестерол в добър

Ако липсва ферментът на лактазата, у човек се наблюдава непоносимост към млякото

През последните 15-20 години на страниците на печата периодично се появяват публикации за това, че по своята природа млякото е предназначено само за кърмачетата, а за възрастните то никак не е безвредно. В качеството на доказателство се привежда фактът, че нито едно възрастно млекопитаещо от животинския свят не пие мляко. Но някои хора просто не могат да живеят без мляко. Какво да правят те? Нека се опитаме да изясним нещата.

МЛЯКОТО - ЗА И ПРОТИВ!

Академик И. П. Павлов причислява млякото към храната “...приготвена от самата природа и отличаваща се с лесна усвояемост и хранителност”. Но някои специалисти, особено привържениците на “природната медицина”, смятат, че след 5-7-годишна възраст в организма престава да се изработва ферментът лактаза, който разгражда лактозата (млечна захар) в тънките черва на глюкоза и галактоза.

Наистина, ферментът лактаза е максимално активен при новородените, но тази активност може да остане много висока през целия живот, особено у жителите на страните където има традиции в развитието на млечното животновъдство. Наистина, приблизително 10-15 процента от възрастното население на Европа и Азия изпитва недостиг на този фермент. А при жителите на Япония, Мексико, Кипър, Виетнам, някои народности в Африка е изразена почти 100- процентова лактазна недостатъчност - в тези страни няма традиция да се пие мляко.

Ако липсва ферментът на лактазата, у човек се наблюдава непоносимост към млякото - подуване на корема, къркорене на червата, гадене, понякога диария. Забелязано е, че представителите на кръвна група В понасят добре млякото. При вида на прясното мляко, както се казва, им потича слюнката. Противниците на млякото, освен всичко останало, смятат, че съдържащите се в млякото мазнини бързо повишават нивото на “лошия” холестерол и триглицеридите, с което нарушават обмяната на липидите (мазнините) в организма. А това води до развитието на атеросклероза, хипертония, затлъстяване. Но този, който обича мляко, ще продължава да го пие. Какво трябва да знае, ще му подскаже...

...НУТРИЦИОЛОГИЯТА - НАУКАТА ЗА ХРАНЕНЕТО

Най-важната особеност на аминокиселинния състав на млякото е високото съдържание в него на незаменимата аминокиселина лизин. Това позволява по-доброто балансиране на млякото с растителни продукти, в които има малко лизин.

Известно е, че недостигът на лизин води до нарушения в кръвообразуването и азотното равновесие в организма, предизвиква остеопороза, атрофия на мускулите. Затова нутрициологията предлага вегетарианските супи и боршове да се подправят със сметана или кисело мляко; ягодите да се съчетават със сметана или мляко; сметаните и спагетите - с кашкавал; зеленчуковите салати - със сирене, кашите да се варят не с вода, а с мляко, а млякото или сметаната да се добавят в края на варенето. Всичко това помага за образуването на малки рехави казеинови съсиреци, млечен белтък), които лесно се преработват. Впрочем, за да избегнете образуването на големи, трудни за преработване извароподобни съсиреци, пийте млякото на малки глътки. Разбира се, привържениците на разделното хранене могат да не се съгласят с това, но проверените от времето традиции са по-устойчиви, отколкото временните модни увлечения.

чудеса.нет

Няма коментари: