неделя, 7 декември 2008 г.

Пийте често! Но по малко

Хората, които редовно пият по една чашка, умират по-рядко от болести на сърдечно-съдовата система отколкото онези, които посягат рядко към алкохола, но когато го правят, изпиват големи количества. Това показа проучване на учени от САЩ, изследвали 44 000 души.

Въпросът как се отразяват алкохолните напитки на здравето занимава учените от дълги години. Изследователският екип на Розалин Брезлов от Националния институт за изследване на алкохолната зависимост и алкохолизма (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) и Бари Брубор от Националния институт за изследване на рака (National Cancer Institute) анализира честотата и количеството на консумацията на спиртни напитки. И стига до изненадващи резултати.

Брезлов и Брубор проследяват съдбата на 44 000 души, взели участие в здравна анкета през 1988 година. Тогава близо половината от тях са заявили, че пият алкохол. До края на 2002 година над 2500 от анкетираните са починали. Сега медиците анализират връзката между причините за смъртта им и заявеното количество алкохол, което са приемали. При което установяват, че количеството и честотата влияят различно върху вероятността да се почине от сърдечно-съдови заболявания. Колкото повече алкохол наведнъж са пиели мъжете, толкова повече се е повишавала опасността да умрат от инфаркт или от проблеми със сърцето. За мъжете, които са изпивали по пет или повече напитки на ден, рискът бил с около 30 процента по-висок, отколкото за мъжете, които са си позволявали само по едно питие. По същия начин с увеличаването на количеството алкохол се е покачвала и вероятността да се почине от рак.

Умерените пиячи пазят сърцето си

Колкото по-често обаче са посягали мъжете към алкохола, толкова по-нисък е ставал рискът от смъртоносни сърдечно-съдови заболявания. За онези, които през 1988 година са заявили, че пият алкохол между 120 и 365 дни в годината, имало с 20 процента по-нисък риск за сърдечно-съдовата система, отколкото при връстниците им, които пийвали бира, вино, ракия или други напитки най-много 36 дни в годината. При жените се оказало, че по-честото пиене намалява риска от ракови заболявания. С увеличаването на дневното количество алкохол обаче рискът от смърт от подобна болест отново се покачвал.

Досегашните изследвания показваха, че умереното пиене намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, докато многото пиене застрашава здравето. Те обаче се позоваваха само на средната консумация на алкохол. Сега става ясно, че има сериозни разлики между хората, които пият по-често, но по-малки дози, и онези, които посягат рядко към бирата, виното или ракията, но пък изпиват големи количества. „Изследването ни е първото, което отчита както количеството, така и честотата на пиене”, подчертава Розалин Брезлов. Американските стандарти в храненето съветват мъжете да не пият повече от две напитки на ден, а жените трябваше да се ограничат до една чаша.

Учените публикуваха резултатите от изследването в новия брой на специализираното списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

е-вестник.бг

Няма коментари: