неделя, 21 декември 2008 г.

ИНФАРКТ - какво трябва да зная?

Човекът се движеше трудно по коридора на поликлиниката и се държеше за гърдите, беше с бледа студена пот. Имаше силна болка в гърдите. “Какво ми е, докторе?” Започваше да диша все по-трудно и да храчи кръв.... Той беше на 74 год. Животът отиваше към нишката....
И дежурният лекар започна спешно лечение. След 10 минути болният отвори очи и дишането се нормализира. “Отново издърпах един от прегръдката на смъртта” – си казах на себе си и се усмихнах. И ако погледнем в смъртните актове коя е най-честата причина за смъртта, бързо ще се досетите, че тя е с диагнозата остра сърдечна слабост или инфаркт на миокарда.
Медицинските справочници ни информират, че инфарктът е загиване на тъкан в резултат на внезапно прекъсване на кръвоснабдяването от ембол или тромб. Възниква в органи, които нямат допълнителен източник на кръвоснабдяване. Най-често се засягат сърцето, белите дробове и мозъкът. Мъртвата тъкан частично или напълно се резорбира, като се огражда или замества от фиброзна (влакнеста съединителна) тъкан (ръбцуване).
Опитът показва, че инфарктът не се дължи на повишени физически усилия, защото полските работници въпреки голямото лятно натоварване не го получават. Той според американския професор Рааб, изследовател на човешкото кръвообръщение, е следствие на “ленивото сърце”. Инфарктът посещава лишените от чист въздух и отмора, нежелаещите да ходят пеш. Нашето кръвообръщение страда, после идва ред на вените и накрая на сърцето, което се уврежда. Това нарушено житейско равновесие е причина за гърчове, спазми, повишено кръвно налягане и още много други неразположения – всички те след 40 год.

Какво да направим за да не стигнем дотук?
В китайската медицина се казва, че много силните емоции положителни или отрицателни увреждат сърцето. Явно е, че е необходимо да вземем в ръце юздите на нашите преживявания.
Животът е движение. Това доказва с невероятната си мисъл Хераклит. Той възкликнал: “Пантарей” или “Всичко тече, всичко се мени”. Затова древните препоръчват да се ходи пеш от 3 до 5 км дневно. Тибетци ни насочват към терапията на 100 крачки след всяко ядене дали в стаята или навън е без значение.
Всички вредни навици е важно да ги отстраним като тютюнопушене – катрановите субстанции се отлагат дори и в най-терминалните съдови разклонения и ги увреждат, алкохолните опиянявания – алкохолът до 25 г(концентрат) или 150-200 г леко вино разширява съдовете, по-голямото количество създава сериозни проблеми с повишеното кръвно налягане. Кафето до 1-2 дневно тонизират съзнанието, но не можем да не признаем, че това е един изкуствен свят. Повече кафета на ден изнервят някои хора, водят ги до безсъние, неспокойствие, главоболие, повишаване на кръвното налягане и т.н. Кока-колата дори е по-лоша, тя е по-силна и от кафето. Такива хора се отличават със своята нетърпимост и агресивност.
Сутрин, когато се събудим, да посрещнем зазоряването с усмивка и дълбоко вдишване, да направим няколко загряващи упражнения, които да раздвижат кръвообръщението. Да допуснем в сърцето си всемирната любов, за да може то да се прочисти, укрепне и стане по-силно!
Йогите казват “каквото ядеш това си ти”. Храната бе изследвана в научните институти на молекулярно и атомно ниво. Установени бяха полезността на стари природни хранителни лекове. Храните, които чистят съдовете са есетствените фитонциди, идващи от лука и чесъна, които успешно се справят с атеросклерозата. Рибеното масло от тлъста океанска риба като сьомга, скумрия, тон, сардина се бори както с оксидацията, така възвръща и еластичността на съдовете. Чудесен ефект имат и растителните олигомастни киселини от ядките като орех, бадем, лешник, фъстък, тиквените семки, страгалите, маслините.
Някои билки имат забележително въздействие върху сърцето. Глогът го подсилва, а плавунът му действа успокояващо. Маслото от житни зародиши също оказва благотворно влияние.
Приемете с любов всеки ден, нека да ви носи радост! Каквото и да правите, правете го с любов! Обръщайте се към другите с любов! Гответе ястията с любов! Нека удоволствието от всеки изминал ден да е един празник! Сърцето най-много от всичко в тялото е свързано с любовта.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: