събота, 6 декември 2008 г.

Откриха приятен начин за предпазване от високо кръвно налягане

Учени откриха, че появата в дома на куче може да предотврати разпространяването на тази болест.

Повишеното кръвно налягане се счита за една от основните причини за високото ниво на смъртността на Запад. Повишаването на налягането увеличава риска от появата на сериозни сърдечни заболявания. Борбата с високото кръвно налягане по принцип е много трудна. Сега обаче, израелски учени успяха да открият най-приятния начин за лечение на този проблем на нашето време.

Според резултатите на изследване проведено от епидемиологът д-р Мишел Балайш, в тези домове, където има куче при децата по-рядко се наблюдават проблеми с кръвното налягане, в сравнение със семействата, където няма такъв домашен любимец.

Изследването е проведено в Гартнерския епидемиологичен институт, детското отделение на болницата “Шива” и Еврейския университет в Йерусалим. В него са участвали 228 деца на възраст между седем и девет години.

До момента специалисти многократно демонстрираха връзка между наличието на определен домашен любимец и здравето на човека, но всички те се отнасяха за възрастни хора.

Според д-р Балайш една трета от децата страда от високо кръвно налягане или ще получат хипертония в близко бъдеще. Той отбелязва, че появата в дома на куче може да предотврати разпространяването на тази болест.


бгфактор.орг

Няма коментари: