неделя, 7 декември 2008 г.

Напълняването е рисков фактор за високо кръвно

Серумният холестерол може да се отложи по стените на артериите и да доведе до запушване на съдовете, които снабдяват сърцето и мозъка с кръв

Д-р Антоанета Тодорова
специалист вътрешни болести в ДКЦ "И. С. Грийнберг"
Нарастващата честота на артериалната хипертония е един от важните проблеми на здравеопазването в развитите страни. Въз основа на етиологията артериалната хипертония се разделя на първична есенциална - за пациенти имащи общи или функционални аномалии, и вторична или симптоматична - за пациенти със специфичен дефект на даден орган, отговорен за развитието на артериална хипертония. Няма точно установени причини за хипертонията Проучени са много фактори, наречени рискови, които променят хода на артериалната хипертония.
Тютюнопушенето, полът, възрастта, наследствеността, стресът, наднормената телесна маса, повишените стойности на серумният холестерол, нарушеният глюкозен толеранс могат да повлияят върху хода и прогнозата на заболяването. Днес вече е общоприет възгледът за ролята на генетичните фактори на наследствената детерминираност за артериалната хипертония. На наследствените фактори се пада значителен дял в прогресирането на заболяването и в преминаването на застрашените индивиди от фазата на граничната хипертония към разгърнато заболяване. Един от подходите е де се даде оценка на стойностите на артериалното налягане в рамките на дадено семейство (фамилно натрупване). Много често причина за появата на хипертонична болест при 52% от потомците в млада възраст са повишените стойности на артериалното налягане при двамата родители. Наследствеността не изключва и не намалява рисковите фактори на външната среда, по-скоро тя изяснява степента на участие на генетичните фактори като роля на предиспозиция. Един от най-честите и популярни рискови фактори, чиито ефект се търси при ежедневните прегледи и клинични изследвания, са сърдечните стойности на серумния холестерол. Той може да се отложи по стените на артериите и да доведе до смущение или запушване на съдовете, които снабдяват сърцето и мозъка с кръв. Консумацията на храни с ниско съдържание на мазнини намалява концентрацията му в кръвта. Психоемоционалният стрес може да се окаже пусков механизъм за възникване на артериалната хипертония при хора, които генетично са предразположени към нея. Психичните фактори пък могат да бъдат пречка за успешното й лечение. Рисков фактор, който се включва в лечебната програма, е контролът на телесното тегло. Навиците за обилно хранене, депресия, раздразнителност, стрес, неврозна булимия са фактори, водещи до напълняване. През последните десетилетия повечето от хората на възраст 35-65 години са с наднормено тегло или затлъстяване. За успешното лечение на артериалната хипертония е важно да бъде оценена и готовността на пациента за лечение. Мотивацията за промяна в стила и начина на живот има важно значение за профилактиката и лечението й. Пациентът трябва да има реална преценка за намаляване на телесното тегло и за какъв период от време. Необходимо е да увеличи физическата си активност след консултация с лекар. Количеството на солта в храната да бъде намалено, а консумацията на пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, нискомаслено мляко и сирене и нетлъсто месо увеличена. Отказването от тютюнопушенето намалява риска от високо кръвно при хора, които имат нормално артериално налягане.


стандартнюз.ком

Няма коментари: