четвъртък, 4 декември 2008 г.

Повишен холестерол

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заблявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма. Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони. За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

* липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.

* липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомага за изчистването на холестерола от организма.

* липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.

Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).

Кои са рисковите фактори за повишен холестерол в кръвта?
* недостатъчна физическа активност - намалява нивото на HDL.

* затлъстяване - наднорменото тегло увеличава триглицеридите, намалява нивото на HDL и увеличава VLDL. От значение е и разпределението на затлъстяването в тялото - ако е разпределено предимно около бедрата и ханша - е налице затлъстявне от женски или гинекоиден тип, ако е по-изразено в областта на корема - мъжки или коремен тип. Мазнините в областта на корема и коремните органи увеличават риска от нарушения, свързани със затлъстяването. Обиколката на женската талия не трябва да надминава 80 см, а мъжката - 94 см.
* хранене - холестеролът естествено се намира в храните от животински произход - месо, яйца, сирене и др. Наситените мастни киселини повишават кръвния холестерол. Обратно на тях, ненаситените мастни киселини понижават " лошия" холестерол.

Какви мерки да вземем, за да намалим холестерола в кръвта?

Хранете се здравословно - контролирайте общото количество мазнини - особено "твърдите". Избягвайте богатите на холестерол храни като например животински вътрешности, яйчен жълтък и млечни произведения. консумирайте храни с разтворими фибри - те могат да намалят нивото на холестерола в кръвта /овесени трици, овесени ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки/.

*** Консумирайте повече риба - някои риби, особено по-тлъстите - сьомга, скумрия и херинга съдържат високо количество уникален тип полиненаситени мастни киселини, наречени омега-3 мастни киселини. Те способстват за намаляване нивото на триглициридите. Включвайте повече соеви продукти - изофлавоните в тях действуват като човешки хормони, които регулират нивото на холестерола. Приемът на соеви белтъци може да намали общия холестерол, LDL и триглицеридите. Консумацията на соя може да повиши нивото на HDL, който предпазва от сърдечни заболявания.

*** Пийте умерено алкохол - умерената употреба на алкохол може да увеличи нивото на HDL. Ограничете алкохола до едно питие на ден (50 г), ако сте жена и не повече от две питиета (100 г) на ден за мъжете. Не консумирайте алкохол, ако сте с високи триглицериди.

*** Намалете приема на захар - по този начин ще намалите нивото на триглицеридите, което трябва да бъде под 1.4 mmol/l.

*** Затлъстяването обуславя висок общ холестерол. Намаляването на килограмите снижава нивото на холестерола. Започнете програма от физически упражнения за отслабване, използувайки следните насоки:

**съставете програма за времето и продължителността на физическите натоварвания - постепенно увеличавайте времето на натоварване до 30 - 45 мин. поне три пъти седмично. Ако сте с наднормено тегло или недостатъчно активен физически, постигнете това натоварване за няколко месеца.

**придържайте се към програма от физически упражнения - спазвайте редовен график за упражнения.

**забавлявайте се с тях. Ако те не ви доставят удоволствие, едва ли ще ги правите редовно. Намерете приятел или група за физически упражнения, които ще ви поддържат мотивирани.

*** Не пушете или спрете цигарите

хербалмедика.ком

Няма коментари: