сряда, 10 декември 2008 г.

Помага ли хомеопатията при хипертония?


Двата основни вида хомеопатия са класическа и поликлинична.

Поликлиничната хомеопатия е традиционно лечение на здравословните проблеми с хомеопатични лекарства, без да се търси първопричината за заболяването. Така за всеки симптом се изписва отделно лекарство, най- често са по 3-4, а понякога и повече.

Класическата хомеопатия от своя страна винаги търси корена на заболяването, защото болестта не е нещо механично, дошло отвън. Организмът е този, който реагира със слабите си страни, единствено, за да ни покаже, че не сме се справили или потискаме някакви по- дълбоки проблеми. И тъй като всеки човек е уникално творение на природата, съответно изисква категорично индивидуален подход. Класическата хомеопатия търси именно тази уникалност на отделния човек и избира ЕДНО лекарство за цялостната му същност, което ще го стимулира да възвърне нивото си на здраве – както физическо, така и психо-емоционално. Затова в случаите на класиците се вижда, че не трябва да се лекува само обрива или коликата, защото те са следствие, а не причина за страданието. Древните китайци още преди хиляди години са установили например, че страхът от неуспех поразява бъбреците, мъката – белите дробове, раздразнението избива през кожата, а натрупаният гняв причинява чернодробни проблеми и т.н. Винаги има причина или генетична предразположеност, която трябва да изкореним. В противен случай, лекувайки по повърхността, ние само местим проблема от едно място на друго и за съжаление посоката винаги е към по- жизнено важни органи.

В днешно време поради стреса и замърсяванията, към основното, конституционално лекарство могат да се използват и други средства, които да изчистят или подкрепят функциите на „затлачени” органи и системи, но това също е индивидуална преценка.


ХОМЕОПАТИЧНИТЕ ЛЕКАРСТВА до скоро принадлежаха към три основни групи. Минерална, растителна и животинска, всяка с определени характеристики. Накратко: МИНЕРАЛНИТЕ например са по-подходящи за здравословните проблеми на структурирани хора, обичащи животът им да тече по план, да имат ясна визия за случващото се. ЖИВОТИНСКАТА група предполага по-експресивни, състезателни и енергични личности. Основната характеристика на РАСТИТЕЛНИЯ свят е чувствителността и ранимостта.

Познати са около 15 000 лекарства от тези групи, като по често използваните са към 3000.

С развитето на класическата хомеопатия се появиха още две групи – на нозоди и имподерабли.

НОЗОДИТЕ са изключително полезна група лекарства, която се основава на най-тежките и разпространени в генотипа на човечеството заболявания, които са променили здравния генофонд: рак, сифилис, туберкулоза и други.

Импондераблите и лекарствата от съвременния свят – като пласмаса, замърсено жито, шоколад, ако щете радиактивни лъчения, та дори и от лъчения от монитори и GSM, тепърва намират полезното си приложение.

В чисто практически план, има лекарства , които служат при по спешни ситуации и е добре да са в домашната аптечка или при пътуване. Принципно, при нужда се вземат по две гранулки под езика на всеки 2-3 часа и с подобрението се разреждат на 3-4 часа до изчезване на симптомите или докато се свържете с вашия лекар. Изключение прави GLON. 9 , който при криза на високо кръвно може да се взима на 30‘ и COLOC при коликообразни болки. Количеството на гранулите или капките НЕ е от съшествено значение, важно е да се прецени правилно честотата на приемите и разбира се най- важното – ПРАВИЛНОТО лекарство!

новачкова.инфо

Няма коментари: