сряда, 10 декември 2008 г.

Атеросклероза и инфаркт

Понякога повърхността на холестеролните петна в коронарна артерия могат да се разкъсат, и на повърхността на петното се формира кръвен съсирек. Съсирека блокира потока на кръвта в артериите и води до сърдечен пристъп. Причината за скъсването, което води до образуване на тромб в голяма степен е неизвестно, но допринасящите фактори могат да включват пушенето на цигари или друга експозиция на никотин, повишен LDL холестерол, повишени нива на адреналин, високо кръвно налягане и други механични и биохимични сили.

За разлика от натоварването или стенокардията, сърдечния мускул загива по време на сърдечна атака и загубата на мускула е постоянна, освен ако притока на кръв може да се възстанови бързо, обикновено в рамките на един до шест часа.

Сърдечен пристъп може да настъпи по всяко време, но повечето настъпват между 4:00 и 10:00 часа поради по-високите кръвни нива на адреналина освободен от надбъбречните жлези по това време. Повишения адреналин може да допринесе за раптуратата на холестеролните петна.

Приблизително 50% от пациентите, които развиват сърдечни атаки са с предупредителни симптоми като стенокардия при натоварване или почивка преди появата на сърдечен пристъп, но тези симптоми могат да бъдат леки и пренебрегнати.

медикал.бг

Няма коментари: