неделя, 28 декември 2008 г.

Кардиолозите ни скептични за ваксината срещу хипертония

Хипертонията е генетично заложено заболяване и това усложнява възможностите за трайното й излекуване.

Това заяви кардиологъг проф. Младен Григоров по повод на съобщение на германското списание „Фокус", че в медицинския университет в Хановер се тества ваксина срещу хипертонията.

„Скептик съм, че ваксина може да се пребори с най-сериозния здравен проблем на човечеството." - коментира проф. Григоров, цитиран от health.bg.

По думите му, хипертонията е многофакторно заболяване.

„Хипертонията, определяна като „чумата на цивилизацията", се дължи основно на факторите ген, пол и възраст. И нито един от тези три фактора не може да бъде променен от човека." - подчерта известният учен.

Той поясни, че други фактори, като здравословният начин на живот, намаляването на консумацията на сол и алкохол, двигателната активност, освобождаването от стреса могат да се контролират от индивида.

„Но основните три фактора, причиняващи хипертонията, не вярвам, че може да бъдат блокирани с ваксина." - обобщи проф. Григоров.

Междувременно доц. Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница, прогнозира, че ваксината срещу хипертония, върху която работят германските учени, може да има успешно приложение за в бъдеще, но то няма да е масово.

„В човешкия организъм има система, регулираща състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, както и на и други органи. По отношение на кръвното налягане същественото е, че тази система отговаря за равновесието на веществата, свиващи и разширяващи кръвоносните съдове, от което в крайна сметка зависи кръвното налягане." - поясни доц. Гочева.

При пациенти с хипертония целта е чрез медикаменти да се препятства прекомерното свиване на съдовете. Хипотезата на учените, разработващи ваксина против хипертония, е че това може да стане и чрез антитела.

„Още не може да се говори са доказан ефект в тази посока. Трябва да се изследва какво е действието на ваксината върху хора с различен генотип. При продължаващите изпитания може да се наложи моделиране на хипотезата, както и да се стигне до нещо ново. Още отсега може да се каже, че такава ваксина няма да е за масово приложение." - коментира доц. Гочева.

Изпитанията на ваксината, върху която работят учени от университетската болница в Хановер, са били дискутирани на Европейския конгрес по хипертония през юни т.г., в който участваха и учени от Германия.

Според доц. Гочева, която участва в конгреса, както всеки медикамент, ваксината вероятно ще има странични ефекти, налагащи строги предварителни проучвания.

В неделния брой на германското списание „Фокус" беше публикувана информация, че са направени успешни опити за лечение на хипертонията с ваксина. В университетската болница в Хановер се провежда заключителният етап от тестовете, които според списанието дават надежда за намирането на трайно решение на проблема с високото кръвно налягане.

Според публикацията, механизмът на новата ваксина се базира на използването на хормони, предизвикващи стесняване на кръвоносните съдове. Те се вкарват в обвивката на вирус, който при попадането си в човешкия организъм предизвиква произвеждането на хормони, разширяващи кръвоносните съдове.

нюз.ибокс.бг

Няма коментари: