сряда, 10 декември 2008 г.

Високото кръвно и неговите последици

Какво е високо кръвно налягане?

Високото кръвно налягане или т.нар хипертония, означава високо налягане (напрежение) в артериите. Артериите са съдове, които пренасят кръв от сърцето до всички тъкани и органи на тялото. Високото кръвно налягане не означава прекалено емоционално напрежение, макар и емоционалното напрежение и стреса да може временно да повишат кръвното налягане.

Нормалното кръвно налягане е около 120/80; кръвно налягане между 120/80 и 139/89 се нарича "предварителна хипертония", както и кръвното налягане от 140/90 или нагоре се счита за високо. Високите стойности, систоличното кръвно налягане, съответстват на налягането в артериите, когато сърцето се свива и изпомпва кръв, изтласквайки я в артериите. Ниската стойност, диастоличното налягане, представлява налягането в артериите, когато сърцето се отпуска след свиване. Диастоличното налягане отразява най-ниското налягане, на което са изложени артериите.

Какво причинява високо кръвно налягане?

Познати са две форми на високо кръвно налягане:

- основна (или първична) хипертония
- вторична хипертония.

Основната хипертония е много по-честа, 95% от случаите на хипертония. Причината за основната хипертония е многофакторна, тоест има няколко фактора, чиито комбиниран ефект пораждат хипертония.

При вторичната хипертония, която представлява 5% от случаите на хипертония, високото кръвно налягане е причинено от специфични отклонения в един от органите или системите на тялото. (Вторичната хипертония се обсъжда допълнително в отделна секция по-късно.)

Смята се, че генетичните фактори играят важна роля в развитието на хипертония. Въпреки това, гените на хипертонията все още не са идентифицирани. (Гените са мънички части от хромозоми, които произвеждат протеини, които определят характеристиките на физическите лица.) Настоящите изследвания в тази област се фокусират върху генетичните фактори, които оказват най-съществено влияние върху системата за регулиране на кръвното налягане. Тази система помага за регулирането на кръвното налягане чрез контролиране на баланса на сол и еластичност на артериите.

Както бе споменато по-рано, 5% от хората с хипертония имат това, което се нарича вторична хипертония. Това означава, че хипертонията при тези лица е причинена от специфично нарушение на определен орган или кръвоносен съд, като например бъбреци, надбъбречна жлеза, или аортна артерия.

медикал.бг

Няма коментари: