понеделник, 15 декември 2008 г.

Мангото - един екзотичен плод в България

Има повече от 1000 различни сортове манго в целия свят. То расте на дървета и се отглежда в тропическите и субтропичните равнини в целия свят, както и в топлите места по протежение на югоизточните и югозападните крайбрежни райони на САЩ

Какво съдържа мангото?

Едно средно по големина манго съдържа:

- 107 калории
- 0,84 грама протеин
- 28 грама въглехидрати
- 0,45 грама Общи мазнини
- 3 грама влакна
- витамин А
- 45.7 mg витамин С
- 18 мг магнезий
- 300 мг калий
- 20 грама калций
- 0 гр Холестерол
- 0 грама наситени мазнини

Закупуване на манго
Мангото е трудно за откриване в търговската мрежа на България, но за щастие все повече хранителни вериги го предлагат и то на доста атрактивни цени.

Съхранение на манго
Мангото може да се съхранява при стайна температура до узряването му /около една седмица/.

Узрялото манго се съхранява в хладилник за преиод до три дни. Ако мангото е като гъба, когато го докоснете, това е знак че вече е презряло и твърде вероятно развалено. Цветът не е задължителен знак за узряването или презряването. Някои сортове остават зелени, дори когато са узрели, докато други стават златисти или ярко червени. При някои сортове може да срещнете комбинация от двата цвята.

Ако желаете да ускорите процеса на узряване поставете мангото в хартиен плик и го оставете при стайна температура и проверявайте ежедневно дали е узряло.

Дърветата на мангото
Дървета на мангото са вечнозелени и достигат височина до 60 фута. Всяко дърво дава плодове след като достине възраст от четири до шест години. Дървото на мангото дава плодове от 4 до 6 години след засаждането. То изисква горещ и сух климат за да даде добра реколта. По-голямата част от манготата на пазара са внесени от Мексико, Хаити, Карибския басейн и Южна Америка.


медикал.бг

Няма коментари: