петък, 5 декември 2008 г.

Замърсяването "подпомага" затлъстяването

Двама японски изследователи заявиха, че епидемията от затлъстяване донякъде е свързана с химикали в околната среда, предаде ЮПИ.

Според Тайсен Игучи и Йошинао Кацу от Висшия институт за напреднали изследвания в Япония увеличаването на затлъстяването сред хората през последните 40 години върви успоредно с увеличеното използване на индустриални химикали през същия период.

Двамата изследователи отбелязват, че химикалът трибутилтин е използван в бои за кораби, като пестицид и за различни други приложения. Много ниски концентрации на трибутилтин засягат сетивни рецептори в клетките на животни - от водни бълхи до хора. Става дума за една хилядна част в сравнение с други замърсители, за които е известно, че влияят върху сексуалното развитие на дивите видове.

За вредния ефект от химикала върху черния дроб, нервната и имунната система се знаеше и преди, но мощното му въздействие върху клетъчни съставки, известни като ретиноид Х рецептори, у различни видове е новост за учените. Когато са активирани, ретиноид Х рецепторите мигрират в клетъчните ядра и "включват" гени, които предизвикват увеличаване на мастните клетки и регулират метаболизма, поясниха изследователите. Резултатите от изследването са публикувани в BioScience.

актуално.ком

Няма коментари: