вторник, 2 декември 2008 г.

И как се стига до инсулта?

Какво е това инсулт?

Остро нарушение на мозъчното кръвообращение вследствие на атеросклероза на артериите снабдяващи мозъка с кръв и от там с кислород. Склерозирани могат да са както самите мозъчни артерии тези които захранват целия мозък. Повредената тъкан е благоприятна за развитието на тромбози - емболит. 85% от мозъчното нарушено кръвоснабдяване се дължи на емболитите. Друга част от инсултите се предизвикват от кръвоизливи вследствие на това, че кръвоносните съдове са загубили еластичността си и при повишено кръвно налягане те се пукват. Някои кръвоизливи се предизвикват от аневризма - раздут участък в някои артерии. Там стените стават тънки и по-тънки докато на края се пукнат. Понякога при инсулт некръвоснабдента част от мозъка, която умира предизвиква парализи. Ако поразения участък е по-голям усложненията са по-големи дори може да настъпи смърт.

Исхемична болест на сърцето - рискови фактори

1. Пушене - какво влияние оказва пушенето върху сърдечно съдовата система? Повишава съдържанието на адреналин в кръвта, а също и на други вещества с подобно действие. Те повреждат стените на кръвоносните съдове и миокарда. Освен това самия никотин от цигарите предизвиква спазъм на артериите и влияе неблагоприятно върху стените на артериите. Никотина попаднал в кръвта активизира тромбоцитите които образуват тромбозите.

2. Високо съдържание на холестерин в кръвта - то е крайно нежелателно за организма. Статистиката показва, че хора които имат ниско съдържание на холестерин в кръвта исхимичната болест се среща по-рядко. Ако холестерина е 250 мг на дециметър ИБС се среща по-често. А при 500 мг на дециметър и нагоре е възможно да възникне инфаркт и в детско юношеска възраст.

3. Хипертония - Високо кръвно налягане - нерядко е водещо звено в развитието на ИБС. Хипертонията е съпроводена с постоянно напрежение в съдовите стени и това довежда до повреди в защитния слой, вътрешния слой и нарушава изхранването на съда като цяло. Това води до влизане липопротеини в съдовите стени. Пагубното влияние на хипертонията се проявява не само в атеросклерозата, но повишава склонността на артериите към спазми - така потока от кръв намалява и дадена тъкан остава недобре кръвоснабдена. При дълго протичане на хипертонията сърцето работи много време с допълнително натоварване за да може да противостои на повишеното съпротивление. Това води до уголемяване на сърдечния мускул, а след това до дистрофия и сърдечна слабост. Хипертонията може да бъде причина за инфаркт, стенокардия, инсулт. С годините тази опасност нараства.

4. Диабет - Диабета е заболяване при което няма добра обмяна на веществата. Увредена е задстомашната жлеза и количеството инсулин произведено от нея е недостатъчно. Така в кръвта се увеличава нивото на кръвната захар. Увреждат се различни органи и тъкани и дори системи - блокира се инсулинното действие в тъканите. Най-напред са засегнати само задстомашната жлеза , след това и черния дроб и кръвоносните съдове. Статистиката показва , че 5.5 милиона американци са болни от диабет, 20 милиона имат склонност да развият диабет. Никой не знае точния брой на тези които са неофициално регистрирани. Известни са два типа диабет - инсулино зависими - юношески и инсулиноблокажна - старчески. Причинителите на диабета могат да са - наследство, напълняване, начин на живот и хранене.

Лечението е свързано с балансиран начин на живот и хранене - рафинирани храни, въглехидрати, белтъци, кафето трябва да се изхвърли от диетата. Умерена да се употребяват плодове и зеленчуци, особено плодовете внимателно. Много лук и чесън. Да се полагат грижи за долните крайници.Диабета е един от факторите за развитието на ИБС. Между диабета и атеросклерозата има тясна връзка - това е доказано чрез редица изследвания. Много случаи на диабет са предизвикани от нарушена обмяна на мазнините в организма. Съществува предположение, че високото съдържание на липопротеини в кръвта изисква голяма количество инсулин, и това затормозява задстомашната жлеза. Прогресиращ диабет и атеросклероза създават условия за развитието на инфаркт и други съдови усложнения. Често се наблюдава, че тежката форма на диабет протичаща с ниско ниво на инсулин в кръвта води до увеличаване холестерина произведен в черния дроб. Това от своя страна става предпоставка за развитието на тромбози и от там идва опасността от инфаркт.

5. Застоял начин на живот - Сърдечния апарат, сърдечния мускул отслабва от бездействие. Развива се състояние, което се нарича нетренирано сърце. Сърцето на човек водещ застоял начин на живот до голяма степен е застрашено от ИБС. Интересно е да отбележим, че при мъжете регулярно занимаващи се с бягане на дълги разстояния - 25 км на седмица нивото на артериалните липиди е снижено.

6. Затлъстяване - Затлъстяването при практично здравите хора се получава от излишна употреба на храна, калоричността на която превишава енергийните нужди на организма. Затлъстяването се характеризира с увеличаване обема на мастната тъкан и създава допълнително образуваните кръвоносни съдове в мастната тъкан. Затлъстяването пречи на работата на белите дробове. Затлъстяването е съпроводено с високо съдържание на мазнини в кръвта, а това предразполага към атеросклероза и ИБС, и инфаркт на миокарда.

7. Стрес и отрицателни емоции - Установено от многократни изследвания, че сфера има непосредствено отношение към развитието на атеросклероза, ИБС и инфаркт на миокарда. Много от инфарктите се получават следствие от неприятни сцени на работа или в семейството. Обяснява се със спазъм на вече поразени артерии. Хроничното въздействие на стреса повече от всичко ускорява развитието на атеросклероза и ИБС и инфаркт.

Гнева, възмездието, тревогата, обидата това са фактори които разполагат съдовете да образуват тромби за разлика от радостта, възторга, смеха. Отрицателните емоции могат да доведат до повишаване на кръвното налягане или до спазъм на мозъчните съдове или кръвоизлив. При болни от ИБС и до стенокардия и инфаркт.

тагнет.орг

Няма коментари: