четвъртък, 25 декември 2008 г.

Мушкатото помага при кръвотечения

Мушкатото / Perlargonium sp./ е южноафриканско растение, чийто разновидности са култивирани от диворастящите, които са с ярко червени или бели цветове.

Мушкатото е добър астрингент ( има затягащо и кръвоспиращо действие). Проявява се като такъв както вътрешно така и външно,за да се спре съответно диарията и кръвозливите.

Сложете 1 литър вода, добавете 2 супени лъжици ситно нарязани корени от мушкато. Намалете огъня и оставете сместа да къкри 7-10 мин. Тогава се маха от печката и се добавя 1 шепа добре накълцани листа от мушкато. Съдът се покрива и се оставят съставките да киснат 40 мин. Прецеждате ,подслаждате с мед на вкус и пиете по една чаша на всеки три часа и половина.
За външно приложение се прави лапа от силна запарка на листа от мушкато. Това декоративно цвете действа също кръвоспиращо при порезни рани и в случаите при бръснене сутрин. Просто вземете едно листо от мушкато и го наложете върху белега и го прикрепете с лепенка. Кръвоспиращото действие се проявява веднага. Когато порезната рана е малка, се използва четвъртинка или половинка от листа.


алтернативна медицина.далир.нет

Няма коментари: