сряда, 10 декември 2008 г.

Атеросклероза и ангина пекторис

Ангина пекторис (също наричана само ангина) е болка в гърдите или натиск, който се случва когато кръвта и кислорода към сърдечния мускул не могат да поддържат нуждите на мускула. Коронарната артерия се свива с повече от 50 до 70%, артериите може да не са в състояние да увеличат подаванетп на кръв към сърдечния мускул по време на упражняване или други периоди на голямото нужда от кислород. Недостатъчната доставката на кислород до сърдечния мускул причинява стенокардия. Ангината възникваща при усилие при упражняване или натоварване се нарича стенокардия. При някои пациенти, особено диабетици, постепенното намаляване на притока на кръв към сърцето може да се стане без никакви болки или само с недостиг на въздух или необичайна ранна умора.

Ангината при натоварване обикновено се чувства като налягане, тежест, стискане, или болка в областта на гърдите. Тази болка може да мине до шията, челюстта, ръцете, гърба, или дори зъбите, и може да бъде придружена от задух, гадене или студена пот. Ангината при натоварване обикновено продължава от една до 15 минути и преминава при почивка или чрез приемане на таблетка нитроглицерин поставена под езика. И двата метода намаляват търсенето на кислород от сърдечния мускул. Ангината при натоварване може да бъде първият знак на предупреждение за заболяване на коронарната артерия. Болките в гърдите траещи само няколко секунди рядко се дължат на коронарна съдова болест.

Ангината също може да се появи и в състояние на покой. Ангината в покой често индикира, че коронарната артерия се свива до такава критична степен, че сърцето не получава достатъчно кислород дори и в покой. Ангината в покой рядко може да се дължи на спазъм на коронарните артерии (състояние наречено стенокардия). За разлика от сърдечния пристъп, не е постоянна или с увреждане на мускулите при проява при натоварване и почивка.


медикал.бг

Няма коментари: