неделя, 28 декември 2008 г.

Стресът е виновен за стомашните проблеми

Стомашно-чревните разстройства са сред най-често срещаните състояния. В повечето случаи да се определи конкретната причина за тях е невъзможно дори за специалистите.

Според британски учени, цитирани от ВВС, в много случаи проблемите със стомаха и червата се дължат не на нещо друго, а на стреса.

Мозъкът на човека е свързан със стомаха и черния дроб с повече от 100 милиона нервни клетки. Затова и при възникването на психологическо натоварване то веднага се отразява не само на мозъка, но и на стомашно-чревния тракт. При такова състояние тя или ускорява или забавя работата си.

Това е например причината преди голямо психическо натоварване човек да изпитва спазми, напрежение в стомаха или дори стомашно разстройство. Затова те невинаги са показател за сериозен здравословен проблем.

За да не се превърнат в хронично състояние на стомашно-чревната система и за да се защити организмът като цяло от разрушителното действие на стреса британските специалисти препоръчват редовното физическо натоварване, употребата на достатъчно течности - не по-малко от 1,5 литра на ден и намаляване на алкохола и цигарите.

актуално.ком

Няма коментари: