понеделник, 22 декември 2008 г.

Златовръх - премахва трайно стреса

Не можем да победим хроничния стрес, който е част от битието ни и се обръщаме към Rhodiola rosea – природен адаптоген, чийто потребности все повече нарастват. Чрез своите специфични витамини, минерали и химични вещества билката помага да се справим със стреса. Това растение увеличава запасите от жизнени сили, повишава противопоставянето на организма срещу стресови фактори, прави възможно ефективното използване на запасите в клетките, възвръща жизнения тонус – чрез регенериращите си свойства – значително подобрява общото състояние. Ето защо си струва да се опита още преди организмът ни да е изпратил сигнали за опасност.
Използват се корените и коренищата, събрани от края на цъфтежа до завършване на вегетацията.

Лечебни свойства: Препаратите от розова родиола оказват антиоксидантно, антитоксично и стимулиращо действие. Усилват издържливостта на организма към неблагоприятни въздействия, имат противотуберкулозно и противотуморно действие. Има данни относно възможността за използване на родиолата и нейните аналози като средство за обща профилактика на придобити имунодефицити и корекция на вродени такива на фона на генетична предразположеност към злокачествено нарастване. В Алтай розовата родиола се използва при преумора, малокръвие, заболявания на стомаха, полови разтройства и като “лекарство за всички болести”. Препаратите от билката оказват адаптогенни свойства – при преумора, премръзване, кислороден глад, различни стресове.
П време на лекарската ми практика установих, че Rhodiola rosea има изключително благоприятно въздействие, особено сред хора с кръвна група О. Хората от тази кръвна група се справят отлично с предизвикани от краткотраен стрес ситуации, но не и когато са под силен натиск. Тогава не реагират по много удачен за днешния начин – започват да се държат деструктивно (напр. Пият неизмерими количества кафе, пушат много, а някои се насочват към употребата на стимулиращи средства), с други думи в организма им протичат процеси на негативна обмяна на веществата. Тези опити обаче завършват с още по-голямо изтощение и появата на чувство за загуба на контрол. Това е моментът, когат възпалителните прцеси могат да преминат в болести, съществува опасността от напълняване, диабет и депресия.
Имах пациентка, чийт проблем бих посочила за пример. Това е една млада жена с нулева кръвна група, която се обърна към мен с оплаквания от непрекъснати главоболия, съпрводено от внезапна смяна на настроението и проблеми със съня. След дипломирането си беше започнала работа от няколко месеца в някаква фирма. Внезапно от безгрижния ученически живот се беше оказала в света на кратките срокове, където винаги е трябвало да бъде на разположение и й е било необходимо отлично финансово състояние. Непрекъснатото тичане по задачи, дългите часове през компютъра и нередовното хранене бързо дали отражение. Пациентката все се оплакваше от упорито главоболие, придружено с непрекъснато изтощение и напрежение. След като обезболяващите вече не действали, тя започнала да взема антидепресанти – за съжаление без резултат. Тогава решила, че ще си направи микроскопски анализ на кръвта. Това изключително точно изследване показало, че вътрешното равновесие в организма й е серизно нарушено – кръвните клетки станали много чувствиелни на промяната във външната среда. Определени показатели регистрирали наличието на слаби защитни функции на организма, засилена опасност от образуване на кръвни съсиреци и реална опасност от емболия. Тогава се наложи да проведа енерготерапия, лечебни масажи, смяна на хранителния режим и даването на родиола и спирулина, както и на рибено масло и психотерапия. Резултатът беше фантастичен – за 3-4 дни пациентката се почувства много добре и главоболието й изчезна. Останалото време се осъществи и вътреклетъчно прочистване и обучение за по-интелигентно отнасяне към собственото й тяло. Психотерапевтичната обусловенст я свободи от налягането на стреса. Родиолата обаче й помогна по-бързо да зареди необходимото за телесното функциониране вещества, както и водораслите.

Противопоказания: При рязко изразено възбудни процеси и хипертонична криза.
Начин на употреба: Спиртна настойка в 40% спирт в съотношение 1:5, пие се по 15 капки 3 пъти на ден 15-20 мин преди ядене. Настойка: 10 г суровина на 200 мл вряла вода, кисне 4 часа, прецежда се и се пие по 1 чаша 2-3 пъти на ден.


алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: