събота, 20 декември 2008 г.

Здраве на скилидки

Дали го обичаме, или не -това е въпрос на вкус. Безспорно е обаче, че той е едно от най-лечебните растения. Родината на това изключително полезно и широко разпространено растение е Южна Азия.Още от най-дълбока древност е бил препоръчван при кашлица, стомашно-чревни заболявания, безапетитие и други. Най-великият лекар от онова време Авицена използувал чесъна за лечение на почти всички заболявания. Действието му е универсално. Полезното му действие се дължи на съдържащите се в него етерични масла, азотни вещества, глюкозиди,фитостерини, калий, калций, фосфор, желязо, витамин С и витамини от групата В.Съдържа също така много силни фитонциди и антибиотика алцин. С това се обяснява силното му противомикробно действие. Дезинфекцира, снижава кръвното налягане, придава по-големи съпротивителни сили, по-голяма издръжливост, прогонва глистите и на всичко отгоре увеличава потентността.
Чесънът има добър предпазен и лечебен ефект по отношение на развитието на атеросклерозата с последващите от нея тежки усложнения, като миокарден инфаркт, инсулт, гангрена на долните крайници и др. Води до разширение на кръвоносните съдове и до намаление на съсирваемостта на кръвта което още веднъж намалява риска от сърдечно -съдови заболявания и от техните последствия с фатален изход. Засилва сърдечния мускул и възбужда дишането, намалява нивото на холестерола в кръвта.
В отминалите векове винаги, когато се задавала епидемия (от холера, от коремен тиф, от чума и др.) хората слагали на вратите и на прозорците на домовете си връзки с чесън, а такива връзки окачвали и на вратовете си: Те вярвали, че по този начин могат да се предпазят от заболяване.
Днес се знае, че фитонцидите, отделящи се от свежия чесън, могат да унищожат такива болестотворни микроорганизми като стафилококите, стрептококите, причинителите на холера, тиф, туберкулоза и др.Полезни са както вдишванията на изпарения от чесън, така и консумацията му в сурово състояние. Сдъвкването на 2-3 скилидки чесън е достатъчно, за да бъдат унищожени повечето от микробите, намиращи се в устната кухина. Поради това чесънът е много полезен при възпаления на гърлото и сливиците и при редица заболявания на дихателните пътища и белия дроб. Използува се при подуване на корема от газове в червата, тъй като подтиска процесите на гниене, намалява спазмите на червата при запек и възбужда апетита.
Ако се появи ечемик на окото, достатъчно е да се натърка мястото с прясно разрязана скилидка чесън. Същата процедура помага и при ухапване от насекоми. За деца страдащи от болки в ушите, в няколко капки олио се загрява скилидка чесън, течността се прецежда и се капе в ухото. При зъбобол се слага скилидка чесън в ухото откъм страната на болката.
От десетки години се правят изследвания по отношение на противораковата активност на чесъна. И накрая, за страдащите от жлъчни и чернодробни заболявания може би ще е интересно да знаят, че чесънът влиза в състава на известния на мнозина препарат "Алохол".

Оцет с чесън и мед
Откритието на Рим и Египет призна модерната медицина. По-ценен от златото и използуван за разменна монета, медът заемал достойно място в лечебната практика на Рим. За египтяните чесънът бил универсален лек, а с оцет лекували почти всичко, като се почне от артрита и се стигне до лудостта.
Съвременната медицина не се отказва от тези природни средства. Тя проучи качествата им, и за чесъна например доказа, че понижава кръвното налягане, подобрява кръвообращението, намалява холестерина и дори се бори с раковите образувания. Триото оцет, мед и чесън се използуват за приготвяне на различни лосиони, сиропи и компреси, които можете да си приготвите в къщи.
*Ако имате артрит, направете лапи с оцет, в който сте разтворили мед и сте накиснали чесън. Ще намалите болките и отоците.
*При главоболие подслаждайте билковите чайове (лавандула, мента, маточина) с мед.
*С мед, чесън и оцет можете да лекувате хемороиди, стомашни проблеми, зъбобол, мускулни болки , излишни килограми.
Според немските фитотерапевти обаче сами трябва да откриете точната пропорция на съставките, защото най-вече към чесъна хората имат различна поносимост.Например можете да опитате така:- 1супена лъжица ябълков оцет с 1 супена лъжица мед, прибавете 1 скилидка чесън. Ако не подразни стомаха, прибавете още една.Когато ви е много сладко, намалете меда. За по-добра поносимост може да добавите няколко лъжици билков чай или минерално вода.

Още нещо за чесъна
Чесънът е познат и се използува като лечебен фактор от повече от 5000 год. Напр. медицина го е използувала за лечение на чревни инфекции, високо кръвно налягане, болки в зъбите и заболявания на венците, тумори и др. Изследвания след Втората световна война установиха, че чесънът с намиращите се в него фитонциди оказва мощно противомикробно, противогъбично и противовирусно действие и може да се използува с успех при ботулизъм, диарични състояния, стафилококова инфекция,дизентерия , тиф.
Днес чесънът е изместен на заден план като лечебно средство от новите химически и синтетични субстанции, но страничните ефекти, които те дават и постепенното развитие на нечувствителност към тях, ни кара да се обърнем отново към добрия,стар и малко позабравен чесън.
Наред с другите причини за изоставянето на чесъна, не на последно място е неговата специфична миризма, която за някои е неприятна, а за други е просто израз на недобър вкус. Защо е толкова трудно да се освободим от тази миризма, даже когато употребяваме реномирани и добре ароматизирани пасти за зъби, ябълка или магданоз?-Причината е много проста. За разлика от много други вещества- етеричните масла, фитонцидите на чесъна се излъчват през белите дробове.Това е едно неудобство за дезодорирането им, но и едно чудесно средство за лечение на белодробни заболявания. В миналото по този начин успешно са се борили с лечението на жълтата гостенка. Множеството бронхити при пушачите, които имат опасни перспективи и възможности за развитие, също могат да се овладеят с помощта на редовна употреба на чесън и разбира се с отказ от цигарите.
Изследвания в Щатите, Япония, Китай и Индия установяват, че населения, които редовно употребяват чесън в менюто си, са по-малко застрашени от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Наблюдения в две големи китайски провинции установяват влиянието на употребата на чесън върху туморните заболявания. В едната редовно употребяват 7-8 скилидки чесън дневно. Честотата на стомашния рак при тях е 3,45 на 100 000. В другата провинция въобще не било популярно яденето на чесън. Стомашният рак там се срещал при 40 на всеки 100 000.
Научни изследвания във Флорида установяват голямото влияние на чесъна върху имунната система и то главно върху така нар. клетки убийци, които осъществяват защитата на организма. Това го прави отлично средство за борба с инфекции,рака, даже спин.
Друго много важно качество на чесъна е способността му да намалява кръвния холестерол, и то лошия холестерол, който води до атеросклероза, хипертония, инфаркт и инсулт. Два месеца редовна употреба на чесън в дози предписани индивидуално от лекар, могат да доведат до нормализация на нивото на холестерола в кръвта.

Още нещо за чесъна
Колко чесън да ядем? Мненията са различни. Редовната употреба на скилидка чесън дневно увеличава разреждането на кръвта и предпазва от образуването на микротромби, инсулт и инфаркт. Редовната употреба на две скилидки чесън дневно поддържа нормалното ниво на холестерола в кръвта- условие за предпазване от атеросклероза, хипертония, инфаркт,Разбира се резултатите не могат да се предвидят абсолютно,защото върху здравето на човека оказват влияние и други компоненти на храненето и на стила на живот. Лечебният ефект на чесъна зависи и от това, върху какви почви е бил отглеждан.
Някои хора се отказват от употребата му единствено заради неговата силна и упорита миризма. Може би всяка година в света се създават минимум два, три медикамента за преодоляване на този недостатък. Проблемът се усложнява от това, че фитонцидите и ароматните вещества от чесъна се разпространяват не само в храносмилателната система но, и в белите дробове . Това е много важно по отношение на лечението на редица белодробни заболявания, включително и рак Но се затруднява преодоляването на миризмата, която вече идва не само от устната кухина и стомаха, но и от белия дроб. Може би все пак от всички средства най-ефективно остава дъвченето на свеж магданоз. Хлорофилът помага до известна степен да се маскира миризмата на чесън. Но как да го употребяваме суров или сготвен? До скоро бяхме убедени, че единственият подходящ начин за употреба на чесъна е суров. Най-нови изследвания на японски учени и на учени от Бостънския университет показват,че суровия чесън убива повече от 12 щама патогенни бактерии, между които стафилококи, стрептококи, както и вируси и гъбички. Засилва имунитета и спомага за предпазване от рак. От друга страна готвения чесън помага за намаляване на кръвния холестерол и за разреждането на кръвта като предпазване от инфаркт и инсулт. Така че, в заключение можем да кажем: подходяща е употребата и на суров и на готвен чесън.
Суровият чесън може да присъства във всички зеленчукови салати и сосове. При готвене е добре да се поставя към края- особено със зелен фасул, спанак, леща и коприва.
Много разпространена е употребата на спиртен екстракт от чесън- обелват се и се счукват скилидки от две едри глави чесън. Заливат се със спирт или силна ракия и се оставят да престоят две седмици. От екстракта се приемат по 20 капки 3 пъти дневно в супена лъжица, с някаква течност преди хранене, а за хора които имат стомашни проблеми- в началото на храненето или след храненето. Много бързо се наблюдава нормализиращия ефект върху кръвното налягане.
Употребата на чесън във времето на грипните епидемии е особено полезна както за лечение, така също и за профилактика.
И не на последно място трябва да споменем, че редовната употреба на чесън, подпомага и физическите сили на организма, поради което той е бил важна хранителна добавка на хората от древността.

Чесън вместо антибиотик
Макар и неприятно миризлив, чесънът е един прекрасен лек срещу настинките и заболяванията на горните дихателни пътища. Достойнствата на чесъна са познати още от древността. Регулира обмяната на веществата, намалява мазнините,нормализира кръвното налягане , подобрява зрението. В народната. медицина, чесънът е известен като отлично средство за добро храносмилане, действа съдоразширяващо и укрепващо на малките кръвоносни съдове и капиляри.Консумирането му помага за понижаване на захарта в кръвта. Има и диуретичен ефект. 10 скилидки на ден са достатъчни, за да се предпазим от връхлитащите инфекциозни заболявания. Една от най-ценните му съставки е етеричното масло алуцин. Точно алуцинът убива над 20 вида бактерии, включително стрептококите и салмонелата. За съжаление при готвене алуцинът се разрушава. Затова, когато го ядем с лечебна цел, той трябва да е суров. За предпочитане е вечер, защото през деня рискуваме да сме "ухаещи" събеседници.


алтернативна-медициба.далир.нет

Няма коментари: