четвъртък, 18 декември 2008 г.

Мъждукаща аритмия

Мъждукащата аритмия (или фибрилация на предсърдието) е едно от най-честите нарушения на сърдечния ритъм. В такова състояние живеят 5 на сто от хората над 60-годишна възраст. При нормално здравословно състояние, през равни промеждутъци от време се свиват първо предсърдията, след това камерите. Когато обаче предсърдията престанат да се свиват нормално и техните мускулни влакна започнат безразборно да потръпват (мъждукат), лекарите казват, че става въпрос за мъждукаща аритмия. При това “разбъркване” камерите се свиват по-често и неритмично.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА НАРУШЕНИЕ
Причина за мъждукащата аритмия могат да бъдат всякакви сърдечносъдови заболявания: исхемична болест на сърцето, прекаран инфаркт на миокарда, придобит и вроден порок, т.нар. хипертонично сърце. Повишената функция на щитовидната жлеза, която както знаем се нарича тиреотоксикоза, също може да се окаже причина за възникване на мъждукаща аритмия. Излишъкът на тироксин - основен хормон на щитовидната жлеза - може да провокира учестяване на пулса, нарушаване на сърдечния ритъм и повишаване на кръвното налягане. Затова на хората, които внезапно изпадат в това състояние, се препоръчва да изследват щитовидната си жлеза. Това важи особено за млади хора.
В списъка на причините спокойно можем да причислим и прекаляването с алкохолни напитки. Ако обаче такива болни се отнесат сериозно към здравето си и престанат да употребяват алкохол, мъждукащата аритмия ще отстъпи и сърцето им ще се възстанови.

ВИДОВЕТЕ МЪЖДУКАЩА АРИТМИЯ
Мъждукащата аритмия е постоянна и пристъпообразна (пароксизмална). При болните с постоянна форма на това заболяване лекарите много рядко се опитват да възстановят нормалния сърдечен ритъм с препарати, разреждащи кръвта. Дори и да предприемат такава мярка, проблемът не се решава и тогава на болния се прави дефибрилация с електрически заряд. След такава процедура сърдечният ритъм се възвръща към нормалното си състояние. Но не задълго. Ако при този болен вече са се създали условия за постоянна мъждукаща аритмия, то сърцето във всеки един момент може отново “да се предаде”. Затова такава тактика на лечение не се препоръчва.
При мъждукащата аритмия сърцето се свива много често. То не успява както трябва да се напълни с кръв и да я достави до всички органи. Освен това само по себе си честото неритмично сърцебиене се понася доста тежко от болните. Затова при постоянната форма на мъждукаща аритмия медиците се стремят да намалят честотата на сърдечните свивания с помощта на лекарства. Ако се постигне сърдечен ритъм в рамките на 60-75 удара в минута, човек може спокойно да си живее и с мъждукаща аритмия и да се чувства както всички нормални хора.

ВСЕ ПАК БЪДЕТЕ НАЩРЕК
Не може да се твърди, че мъждукащата аритмия е път към инсулта. Но риск съществува. Това е така, защото когато не се получава пълноценно свиване на предсърдията, кръвообращението се нарушава. Кръвта може да застои някъде и да се образува тромб. Ако той се откъсне от стените на кръвоносния съд и заедно с потока кръв попадне в съдовете на главния мозък, настъпва инсулт. Тромбите могат да запушат съдовете и на самото сърце, и на бъбреците, далака и краката.
За да се избегне това, човек с постоянна мъждукаща аритмия трябва да приема препарати за разреждане на кръвта, които възпрепятстват образуването на тромби.
Приемът на такива лекарства обаче изисква строг контрол. При малка доза препаратът няма да окаже необходимия ефект и съответно няма да възпрепятства образуването на тромби.
Превишаването на дозата може да предизвика кръвоизлив - същия този инсулт, за който говорим. Затова е толкова важно да следите показателите си за съсирваемост на кръвта. За тази цел съществува едно специално изследване.

По индивидуално подбрана схема човек дава кръв - веднъж на един или на два месеца.

Това, което всеки трябва да знае

НЕ ЧАКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕНОНОЩИЕ

При възникване на пристъп на мъждукаща аритмия, при половината от случаите сърдечният ритъм се възстановява от само себе си след няколко часа. Оптималната граница, която човек със сърцебиене не трябва да престъпва, е едно денонощие. Ако след това време ритъмът не се възстанови, задължително извикайте “Бърза помощ”. Пропуснете ли това време, на лекарите ще им бъде доста трудно да се справят със ситуацията.

Нашите препоръки при внезапни пристъпи са: да се увеличи дозата на лекарството, което човек редовно приема, и да изпие нещо успокояващо. Но в никакъв случай не трябва да се злоупотребява със самолечението.

Лекарствата против аритмия не са безопасни за организма. Затова лекарите се въздържат да ги предписват, в случай че пристъпите се редки - един път в годината, или веднъж на 2-3 години. Не се стига до противоаритмични лекарства, ако не са налице рискови фактори или сериозни заболявания, както и ако болният понася леко такива състояния.

В случай че мъждукаща аритмия възникне на фона на порок на сърцето, с нея медицината може да се справи. Трябва, естествено, да се отстрани порокът, т.е. причината. Това е от компетентността на кардиохирурзите.


ТРИ ВЪПРОСА И ТРИ ОТГОВОРА

Разрешава ли се алкохолът?
При болните със сърдечносъдови заболявания алкохолът по принцип е противопоказен. В малки дози (не повече от 40 мл чист спирт в денонощие) той до известна степен намалява риска от усложнения. Но това съвсем не е средство за лечение и профилактика.

Какво е допустимото физическо натоварване?
Ако навреме и редовно приемате предписаните препарати и, разбира се, изпълнявате препоръките на лекаря, можете да не се ограничавате от физически натоварвания. Но в разумни граници. При болните със сърдечна недостатъчност допустимото натоварване зависи от това доколко е съхранена функцията на миокарда (сърдечния мускул).

Как трябва да се храни болният?
Специална диета за болни с мъждукаща аритмия няма. По принцип при всяко сърдечносъдово заболяване се приема, че болният има повишено ниво на холестерола. Това показва, че трябва да се ограничат животинските мазнини. Ако освен всичко това болният има и повишено кръвно налягане, трябва да намали употребата на сол.


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...
...заболяемостта от сърдечносъдови заболявания е най-разпространената причина за смърт сред американците. Например през 1987 г. от тях са умрели повече от 966 000 души - толкова, колкото са умрели от рак, СПИН, пневмония, грип, а също и в резултат на нещастни случаи. Замислете се върху следните цифри:
• 54 246 американци са загинали във войната в Корея.
• 58 012 американци са загинали във Виетнам.
• 116 708 американци са загинали в Първата световна война.
• 407 316 американци са загинали във Втората световна война.
И... 966 000 американци са умрели от сърдечносъдови заболявания през 1987 година!
Ролята на сърдечносъдовите болести като основен “убиец” в САЩ често се подценява, тъй като те са присъщи основно на възрастните хора. Но около една пета от умиращите от всички сърдечносъдови заболявания са на възраст под 65 години. В 5 на сто от случаите инфарктът засяга хора във възрастта до 40 години, 45 на сто от случаите на инфаркт са при хора във възрастта до 65 години.
В момента като причина за смъртност в САЩ сърдечните пристъпи заемат първо място.
Към заболяванията на сърдечносъдовата система спадат болестите на сърцето и на кръвоносните съдове.
Американското кардиологично общество определя пет основни вида сърдечносъдови патологии: хипертония, исхемична болест на сърцето, инсулт, ревматизъм и вроден сърдечен порок. Един човек може едновременно да страда от няколко вида патологии на сърдечносъдовата система.

КРЪВТА ТРЯБВА ДА ЦИРКУЛИРА ПРАВИЛНО
Човешкото сърце е мускулен орган с големината на юмрук. То е разделено на две половини - лява и дясна, между които има преградки. Всяка половина на свой ред се състои от две камери. Лявата и дясната горни камери носят наименованието предсърдия. Те се напълват с кръв между сърцебиенето. Дясното предсърдие получава ненаситена с кислород кръв от тъканите в организма, а лявото - оксигенерирана кръв от белите дробове. При свиване на предсърдията кръвта постъпва в двете долни камери на сърцето, които изпълняват функцията на помпа. Дясната камера изхвърля кръвта в белите дробове, където съдържащият се в нея въглероден двуокис се заменя с кислород. При свиване на лявата камера кръвта постъпва във всички останали органи и тъкани. Двете предсърдия се свиват в едно и също време, вследствие едновременното свиване на камерите. Важно значение за правилната циркулация на кръвта имат сърдечните клапани. Те са четири на брой, по един за всяка камера. Ако някой от клапаните е увреден и не може да се затвори напълно, кръвта постъпва обратно в съответната камера, предизвиквайки характерен свистящ звук, известен като шум в сърцето.


блитц.бг

Няма коментари: