петък, 5 декември 2008 г.

Коремче се получава най-вече от алкохол

Огнян Симеонов е диетолог. Практикува от 8 години. Завършил е Спортната академия в София, а след това - диетология в „Хорохопи университет“ в Атина. Работи в Центъра за алтернативна медицина „Ели Логинова“. Известен е с нестандартния си метод за отслабване чрез хранене минимум по 4-5 пъти на ден. Много дами от Интернет-форумите за отслабване споделят, че са постигнали отлични резултати с неговия режим.

- Какви са тези диети за отслабване, в които непрекъснато се яде? Как се отслабва?

- В диетите, които аз препоръчвам на хората, те се хранят. Човек като започне да се храни, отслабва. Когато иска да отслабне с гладуване и лишаване от храна, се получава обратният ефект – не може да сваля килограми или сваля, но на мускулна маса. Той се ограничава от храна и започва да топи вместо мазнините, мускула. И като гледа, че е отслабнал 6-7 килограма, мисли, че това е голям успех. Мерките му намаляват и той си казва, че е на прав път, но де факто не вижда откъде сваля килограмите. Аз това мога да го преценя, като снема всички мерки на тялото и направя изчисления. Щом ми покаже таблицата в компютъра, че има липса на мускулна маса, това е следствие от лишаването от храна. Хората, които отслабват с гладуване, в името на това да изглеждат добре, цял живот са гладни, къркорят им червата, страдат от гастрити и язви. Ако спрат да гладуват, възстановяват мускулната си маса, но за сметка на това натрупват и малко мазнини, защото са си лишавали организма, той е бил под стрес и си е натрупал запаси, от които да черпи. Свалили сме 6 килограма, качили сме 8 и си казваме – ето, йо-йо ефектът ме застигна, всичко отиде по дяволите.

- Какво препоръчвате?

- Когато човек започне да се храни по 4-5 пъти на ден, ще усети как отслабва. Но не да яде полуфабрикати, а храна, която е от природата – плодове, зеленчуци, крехки меса, всичко, което му се дава от природата.

- Защо повечето мъже над 40 се сдобиват с коремчета? Как да си върнат формата?

- Коремчета при мъжете се получават предимно от заседнал живот и най-вече от алкохола. 50 грама твърд алкохол е равен по калории на една шопска салата от 500 грама. Ако изпиеш 100 грама алкохол, все едно си изял 1 килограм салата. Едното се изпива на 2 глътки, а другото няма изяждане. Това са основните грешки, които се правят. Освен, че увеличават приема на калории, тези, които редовно пият твърд алкохол, увеличават въглехидратното съдържание. В една диета трябва да има протеини, въглехидрати и мазнини, и те да са балансирани като съотношение. Когато в менюто на човек има само въглехидрати, а липсват протеините и мазнините, той започва да качва килограми. Протеините се набавят с яйца, сирене или месо. Ако си направиш салатата - това си е въглехидрат. Остава да добавиш малко мазнина (но около 1 чаена лъжичка, не повече) и готово. Ще ти разкрия една тайна - тази чаена лъжичка зехтин (олио или 5-6 маслини) в салатата, отключва механизма на отслабване на телесните мазнини. Една чаена лъжичка зехтин ще ти махне 20 чаени лъжички мазнини от тялото, а 2 чаени лъжички зехтин няма да ти махнат нищо. Ако изобщо не сложиш зехтин, пак няма да има резултат. Това е уловката – да сложиш малко, за да излъжеш организма си да изкара излишните телесни мазнини.
Някои са пълни противници на мазнините и изобщо не ги слагат в храната си. Имах такъв случай с едно момиче преди 2-3 месеца – спазва си всичко, което съм казал, аз й проверявам менюто – всичко е окей, и въпреки това е отслабнала само 3.5 килограма за един месец, което за мен е малко. Аз й бях казал, че ще отслабне около 6 килограма. Оказа се, че тя си е спряла по своя воля мазнините, за да отслабне по-бързо. Това й е в главата на нея – че като яде по-малко мазнини, ще отслабне по-бързо. Ето къде й е била грешката. Втория месец като си включи мазнините, всичко се оправи. Мазнините са нещо много важно – дали зехтин или олио, но хората, които искат да отслабнат, трябва да си знаят дозата - чаена лъжичка, не повече.
Един мъж дойде тук и се оплака, че има бирено коремче. Оказа се, че през деня яде предимно сладки и тестени неща, това не го засища и му се яде още повече от тях.

- Как се смъква биреният корем?

- Смъква се лесно, за 2-3 седмици, когато човек започне да консумира по-обемни, но нискокалорични храни, в които въглехидратите, мазнините и протеините са балансирани, вместо храни, които са малки на обем, но висококалорични (което 95% от българите го правят). Много хора си залъгват глада през деня с по някоя вафличка, без да си дават сметка, че тя отговаря на една салата с половин пържола по количеството на въглехидратите, които се съдържат в нея. Е, кое е по-хубаво – да изядеш тази вафличка или да обядваш здравословно и да се заситиш добре? Вафлата само след час ще те накара да огладнееш, ще предизвика една инсулинова реакция на организма, при която се вдига рязко кръвната захар, панкреасът започва да изпомпва много инсулин, за да свали тази кръвна захар, а на тялото се подава сигнал „натрупвай телесни мазнини“.

- Какво друго да избягват хората, които искат да отслабнат?

- Соковете фреш. Жените, които си мислят, че като пият фреш, правят добре за тялото си, са в голяма заблуда. Те просто предизвикват поредното натрупване на телесни мазнини. Не казвам, че е вредно да се пие фреш, но за човек, който иска да сваля килограми (а на 90% от жените мисълта им е все за килограмите), не се препоръчва. Реакцията на организма е същата като при яденето на вафлички. При фрешовете махаме целулозата от плода, а тя е спирачният път за навлизане на веществата в кръвния поток. Когато изяждаме един плод, той прекалено бавно навлиза в организма ни, усвоява се всичко, издърпват се всички витамини. А когато го изпием под формата на фреш, той навлиза агресивно, все едно сме си включили система с глюкоза. Рязко се вдига кръвната захар, оттам панкреасът започва да изпомпва инсулин, за да свали тази кръвна захар, обаче сигналът, който дава на тялото, за да приключи този процес, е „натрупвай мазнини“. И човек ги трупа, без да ги освобождава.
Тук ще кажа и коя е най-успешната диета за качване на килограми – хранене един път дневно, вечерно време. Повечето хора нямат време през деня, бързат за работа и вечер като се приберат, компенсират и за закуска, и за обяд, и за следобедна закуска – всичко накуп. Който иска да дебелее и да качи телесни мазнини, може да го направи по този начин. Основната практика при 90 % от хората, които идват при мен, е да не закусват. Понеже често нямат време и да обядват, хапват някое „бейк ролсче” или някоя вафличка, за да залъжат глада и чакат да се приберат вкъщи, за да може да се наядат.

- Запазва ли се задълго постигнатото тегло чрез вашата диета или след време пациентите ви пак напълняват?

- Всичко зависи от това какво му е в главата на човек. Аз на всеки пациент, който идва при мен, му давам да изгледа една колекция от 23 филма, за да може сам да си помогне, ако има желание да отслабне. Особено препоръчвам да се гледа филма “The Secret” (Тайната). Защото човек може да отслабне сега, но самото съзнание да го накара след време да си смени режима и да сгреши. Ако може да си оправим емоциите, да ги изчистим и да започнем да мислим по-позитивно, всичко ще бъде напред.
Когато човек го е страх от нещо – да не напълнее, да не се провали, да не му се случи нещо, за съжаление, това го спохожда, защото той го привлича. А законите на привличането са едни и същи, откакто свят светува, просто сега хората ги откриват. Човек може да изпълни всичките си желания, това е посланието на филма “Тайната” и то е истина, но хората не са узрели за идеята и казват: „То ако беше така, всички щяха да са богати.“ Човек е създаден, за да му се изпълнят желанията. Той трябва да знае как да си ги пожелае и като му се изпълнят, най-малкото да е благодарен. Това е, което трябва да направи. А той все иска повече и повече, и все гледа материалното – граби, граби, граби. И накрая развива някоя болест, защото не се раздава за хората, а гледа само за себе си.

- Какво мислите за другите диети за отслабване, вредят ли на здравето?

- Всякакви диети са полезни (имам предвид хранителни режими, не гладуване), стига да включват 4-5 хранения. То е както някои пациентки казват за свои приятелки – тя яде по цял ден и е слаба, а аз ям на ден по ей толкова малко, пък всичко ми се лепи – и въздухът ми се лепи. Нормално е – организмът ти си отмъщава по този начин за стреса, на който го подлагаш с гладуването. Тъжната истина е, че това, което ти причиняваш на организма си, той ти го връща двойно.

- Значи препоръчвате на всички хора да се хранят минимум по 4-5 пъти дневно, така ли?

- Да, минимум 4 пъти с много храна – 500 – 600 грама. Това може да е една хубава салата от зеленчуци, примерно 500 грама и вътре да се сложи сирене или яйца, или крехко месо (50 грама). Като източник на протеини харесвам много нахута. Като добавим и една лъжичка олио, зехтин или няколко маслини, ето ти порцията, която ще стане 600 грама и ще ти е за обяд. Вечерта може да избереш друго, но задължително да е преди 8-9 часа, за да може храната да се преработи. След 9 часа вече тялото го насилваме, ако му даваме обемни количества храна. Преди сън може пак да се хапне нещо малко – прясно, кисело мляко или нещо друго, което да задейства един механизъм, чрез който топиш мазнини по време на съня. Ти минаваш през 3-4 фази на съня, а по време на най-дълбоката от тях се отделя хормонът на растежа. Той възстановява всички процеси на тялото. Когато хапнем нещо, богато на въглехидрати, ние правим всичко възможно да отделим най-малко от този хормон, възстановяваме се най-малко и сме със слаби батерии през деня. Когато човек има неспокоен сън, той не навлиза в тази фаза и изобщо не се възстановява напълно. Вечната умора идва от непълноценния сън.

- Какво препоръчвате да се яде сутрин?

- За мен закуската е най-важна. Някои хора, ако хапнат само плодове, след час и половина-два вече са гладни. Но ако балансират и към тези плодове има и протеин, и мазнини – да речем някакви ядки, може да не са гладни цели 5 часа след това. Аз като бързам сутрин, изяждам минимум 500-600 грама плодове. Едно от най-хубавите и леки неща за хората, които не закусват (защото от 100 момичета 90 ми казват – „аз не закусвам“), е да изяждат поне по половин до 1 кофичка кисело мляко с нисък процент на мазнини. Това е достатъчно за закуска, за да се активира процесът на сваляне на излишните телесни мазнини. Защото иначе тялото не знае какво да прави – ако 10 часа си гладувал, вече го има стресовият фактор на организма, който се чуди дали следващите 10-15 часа също ще гладува. Той обръща всичко на мазнини, за да може следващите часове да ги освобождава по малко. Ако ти му подаваш непрекъснато храна, той си казва – имам много за изхвърляне и се задоволява с това, което му подаваш. На организма му трябват тези три прости съставки – протеини, въглехидрати и мазнини. По какъв начин си ги набавяш - ти си знаеш, стига да не са от лоши източници. Да вземем за пример едно кафенце, в което може да си сложиш една чаена лъжичка мед или захар. Ти не си даваш сметка, че тази лъжичка захар, която слагаш, е равна на 300 грама шопска салата примерно. Ако сложиш една билка – стевия, тя има 0 карлории. Не говоря за подсладителя, който се продава - с аспартам и други канцерогенни вещества, а говоря за растението стевия. Като си откъснеш едно листенце и си го сложиш в чая, става толкова сладко, все едно си му сложил супена лъжица мед. Това се продава течно, на таблетки и е полезно. То е много добро и за диабетици, но хората не са информирани и не знаят какво да правят.

- Хората избягват закуските, защото като се нахранят добре сутрин, после цял ден са гладни?

- Така е, ако закуската е с високо съдържание на въглехидрати. Но ако е балансирано храненето, направи си експеримент и ще видиш, че няма да е така. Какво може да се приготви за закуска – едно кисело мляко с една-две супени лъжици овесени ядки и малко мед или стевия. Или една кофичка нискомаслено кисело мляко с ягоди или боровинки, и стевия за подслаждане - ще си изядеш пръстите, а калориите ще са 4 пъти по-малко, отколкото има в едно кисело мляко „Активия“ с плодове. Човек може да си го направи същото, с 4 пъти по-малко калории, много по-вкусно и с естествени източници, а не да има захар, да е с много високо съдържание на калории и т.н.

- Кои храни според вас са вредни и кои - полезни?

- Консервите по принцип не са добри, защото храната се окислява от метала. Ако е в буркан, в плик или в нещо друго, става. Някои казват – то няма риба тон в друга разфасовка. Напротив – има. Най-хубавото за мен е прясната храна – плодове, зеленчуци, а и са евтини – има ябълки по 1 левче. За съжаление, когато се обърнеш в някой голям магазин, виждаш че хората са си натоварили по кошниците чипсове, зрънчовци, бейк ролс, за децата разни шоколадови изделия, а не виждаш някой да натовари количката с плодове, зеленчуци, с нещо качествено – всичко е полуфабрикати и за съжаление, това ядат хората. И колбаси. Колбасите са най-отвращаващото нещо, което човек може да яде. Не напразно някои домашни любимци - котки и кучета, не искат да ги ядат. Ами то в колбасите месо не се е слагало никога. Малко се слага в луканката, другото е направено от отпадъци, сухожилия, дреболии. Особено в кренвиршите и наденицата месо никога не е имало и няма и да има. Там се слага лед, тоалетна хартия, овкусители, подобрители, много сланина, много кожи, отпадъци, карантии. Всичко това се прави с овкусители да става за ядене. И човек не знае какво си причинява. Същото е с купешката кайма. Направи си опит - купи си най-скъпата кайма, влез в един месарски магазин и помоли да ти смелят 50% свинско и 50% телешко, а после изпечи кюфтета от двете и виж разликата. Някои фирми слагат 30-40% месо в каймата, но и много боклуци, много сланина, слагат се и едни оцветители, сланината се оцветява и не се вижда, че я има. Това яде човек за съжаление.

- Напоследък много се рекламират разни хапчета и сиропи за отслабване. Ефективни ли са?

- Това пък ми е най-смешното – как така наднорменото тегло ще се лекува с хапчета? Обаче много хора са опитали вече всичко – та чудо, та злато, та незнам какви други неща. Уловката е в това, че във всички брошури на лекарства за наднормено тегло е упоменат и някакъв хранителен режим. Ако подложим 20 човека на „Златно чудо“, а други 20 спазват само хранителния режим, описан в „Златното чудо“ – да се избягва това, да се избягва онова, накрая всички ще имат един и същ показател – и тези, които са си дали парите за въпросното чудо, и онези, които не са давали пари за лекарства. Когато се качат на кантара, всички ще имат понижаване на теглото, но не от лекарството, а от по-правилното хранене. Но хората продължават да дават луди пари за разни прахчета и глупости. Да не говорим за тези, които плащат да ходят в разни центрове и там да гладуват. Това пък – да ядеш по 1 килограм ябълки на ден с чай в продължение на 20 дена, и да дадеш за това „удоволствие“ 1000 лева, за мен е безумие. И да си казваш после – супер, отслабнах 10 килограма. Ти си отслабнал 10 килограма, но на мускули. Затова подчертавам – с глад не се отслабва.

- Вече има много млади жени с различни хранителни заболявания - анорексия, булимия. При вас идват ли такива момичета?

- Според статистиката в България към момента над 500 000 момичета страдат от хранителни разстройства – булимия, анорексия и др. При мен са идвали стотици, от които само 5 се водят регистрирани. На всяка една жена в съзнанието й е отпечатана думата „диета“ и иска да отслабва. Няма жена, която да каже: „Аз ям всичко“ - това са може би 1% от всички. Не дай си Боже пък някоя жена да качи 2 килограма и да започне да ограничава храненето. Ела да видиш какво става тогава - качване на килограми. Така е за съжаление. Неинформираните хора продължават да ги информират с реклами от типа „глътни това, глътни онова, глътни „Калорекс“, не гълтай корема“. Сега има едни много популярни китайски капсули за отслабване (едни жълто-зелени), които така вредят на здравето, че човек може да умре от тях. На този, който е разписал хапчетата да влязат в употреба, преди 3-4 месеца в Китай му дадоха смъртна присъда. И правилно, защото тези неща трябва да се наказват. А тук, в България, не се наказват и всеки си гълта каквото му падне.

е-вестник.бг

Няма коментари: