събота, 20 декември 2008 г.

За нуждата и ползата от цинка

В тялото на здрав възрастен човек се намират от 2 до 3 г цинк. Средният внос на Zn при пълноценно хранене в човешкия организъм е 10-15 мг. Абсорбцията му е в тънкото черво.

Дневна потребност от цинк

При кърмачета до 6-месечна възраст е 3 мг (съдържанието му в женската кърма е от 1,3 до 2 мг/л, а в коластрата - до 20 мг/л), деца от 1 до 10 години - 4 мг от 10 до 18 години - 10 мг при възрастни - 15 мг при бременни - 20 мг, при кърмачки - 25 мг
Кои храни го съдържат

Телешко месо, яйца, агнешко, ядки, морски продукти, кисело мляко.
От зърнените храни най-много е в пшеницата, ръжта и овесените ядки, а още по-богати са варивата - грах, леща, фасул.
От плодовете по-богати са крушите, орехите и черешите. Усвояемостта на Zn от храната е средно около 20-30%.

Защо е толкова важен?

Участва в обмяната на белтъчините, липидите, въглехидратите и нуклеиновите киселини. Участва в кръвообразуването и повече от половината цинк в организма се намира в еритроцитите.

Жизненоважен е за функционирането на тимуса и имунната система. По същата причина обаче твърде голямото количество цинк - според едно изследване дори само 25 мг дневно - намалява имунитета.

Играе важна роля в производството и реализацията на репродуктивните хормони и при двата пола.

Влияе непосредствено върху произвеждането и функционирането на инсулина, а с това и върху всички инсулинозависими процеси.

От липсата на цинк е обусловен и предменструалният синдром, с недостиг на прогестерон, свързан с втората фаза на менструалния цикъл.

Необходим е за функционирането на централната нервна система и процесите на запаметяване.

Регулира нивото на кортизола в кръвта и балансира реакцията на стреса.

Контролира хормона на растежа и на щитовидната жлеза.

Участва в процесите на вкусовите възприятия и обонянието.

Причини за недостиг на микроелемента
При 30% от здравите хора в стремежа си избягват червеното месо, великолепен източник на микроелемента, цинкът не е достатъчен.

Повишеният прием на калций, препоръчван 3а избягване на остеопороза, премахва част от цинка от тялото.

Значителният превес на растителни храни във вегетариански диети също може да възпрепятства абсорбирането на цинка.

Алкохолизъм, лечение с антибиотици през устата, диуретиците.

До цинков дефицит водят и недохранване, гладуване, лоша резорбция на храната, инфекции, кръвозагуби, обилно изпотяване, следоперативни състояния. Признаците на недостатъчност на цинк са влошен имунитет, загуба на коса, депресия, загуба на тегло, отоци, загуба на апетит, обриви и други кожни промени. Препоръчителната дневна доза цинк за възрастен човек е 15 мг, а безопасната горна граница е 40 мг.

Предозирането може да причини:
Гадене, главоболие, летаргия, раздразнителност, стомашни дразнения и повръщане.

Повече от 40 мг цинк дневно могат да повишават риска от развиване на анемия.

Такива високи дози понижават нивата на добрия холестерол и повишават нивата на лошия.

Увеличени количества цинк намаляват резултатността на мозъчната дейност при болест на Алцхаймер.

Важно е да знаете
Ако приемате цинкови добавки, приемайте и допълнителни количества мед в съотношение 1 мг мед 3а 10 мг цинк.

Цинкът може да раздразни стомаха ви, затова винаги го приемайте с храна

Благоприятни взаимодействия
Цинкът и витамин А си взаимодействат в зрителния апарат, за да поддържат нормалния процес на адаптиране към тъмнината. Цинкът и витамин С възпрепятстват възникването на имунодефицити, стимулират синтеза на антитела и оказват противовирусно действие. Предпазното им действие започва още в устната кухина, входна врата за вируси и бактерии. Приемъгт им намалява времето на настинката средно от 7 на 3 дни. Особено добре се повлиява зарастването на рани след екстракция на зъби. Те се грижат и зг тонуса на кожата, като запазват колагена в добро състояние. Най-често недостигащи при фитнесманиаците са цинк и магнезий. Комбинацията им за повишаване на издържливостта, оздравителните процеси и растежа на нови клетки.

чудеса.нет

Няма коментари: