вторник, 16 декември 2008 г.

Мантри за хипертоници

Според професора по медицина от университета в Кентъки Джеймс Андерсьн трансцеденталната медитация може да намали систоличното наблягане с 4,7 мм и с 3,2 - диастоличното.

Трансцеденталната медитация е съвременен вариант на една от традиционните индийски техники за медитация, приспособена към западната система от ценности, и се състои 8 повторението на хармонично звучащи набори от звуци - мантри. Основател на движението за трансцедентална медитация Махариши Махеш Йога успял да разпростирани своето учение по целия свят.

Андерсън и неговите колеги анализирали резултатите от девет отделни изследвания по изучаване влиянието на трансцеденталната медитация върху пациенти, страдащи от повишено налягане.

Според Андерсън намаляването на налягането на кръвта с 4,7/3,2 мм живачен стълб трябва значително да снижи риска от атеросклеротични сърдечносъдови заболявания и без странични ефекти. Трансцеденталната медитация добавя нов начин за лечение на повишеното налягане, при това по-безопасен и с по-малки усложнения, смята той


в. Феномен

Няма коментари: