събота, 13 декември 2008 г.

Високо кръвно - какви са признаците?

Какво се чувства при покачването на кръвното налягане ?

Вие ще почувствате нервна възбуда, главоболие, сърцебиене, виене на свят и притъмняване пред очите, кръвотечение от носа и лесна умора. В началото на заболяването артериалното налягане в определени моменти се повишава над нормата като за първа степен на болестта не надвишава долната граница до 100 мм Hg . Рядко се отчитат хипертонични кризи /стойностите на горната граница надминават 200 мм Hg /, оплакванията стават по-оформени, чувствате се и с очни поражения като черни точки, мушички или звездички в погледа. При втора степен долната и горна граница остават трайно повишени. Наблюдават се органични промени в очните дъна /хипертонична ретинопатия/, сърцето хипертрофира /увеличава се големината на сърдечния мускул/, а по-късно се появява недостатъчност на лявата камера. Около 80% болните имат исхемична болест на сърцето. Затрудняват се функциите на бъбреците. С напредване на хипертонията може да се появи вторичен пиелонефрит и бъбречна недостатъчност. Всички органни промени са свързани с трета степен на болестта.

Явно е, че продължително повишено кръвно налягане може да причини болест или смърт. Хипертониците са предразположени към мозъчен удар, сърдечен инфаркт и сърдечна недостатъчност.

При лека хипертония лечението често е просто – спиране на тютюнопушенето, намаляване на теглото при пълни хора и ограничаване на солта. При тежка хипертония се налага приемане на лекарства, като могат да се използват диуретици, бета-блокери или калциеви антагонисти.При всички типове се провежда смяна на режима на хранене и психотерапия, съвети за определен двигателен режим и др.

Някои хора усещат или главоболие, или стягане във врата, или виене на свят – много често Други пациенти не чувстват нищо. Обикновено субективни оплаквания има още за напрежение като шапка на главата или някакав необясним дискомфорт. Най-често има ядосване или гневност при конфликтност с други хора. Тревожността и притеснението се добавят в комплект към неблагоприятните изживявания. Високото кръвно най-сигурно обаче се открива при системните медицински прегледи.


алтернативна-медицина.дарил.нет

Няма коментари: