неделя, 14 декември 2008 г.

Какво е ниско кръвно налягане?

Кръвното налягане е силата, упражнявана от циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове, и представлява един от основните жизнени показатели на живота, които също включват и сърдечната дейност, дишането, и температурата. Кръвното налягане се генерира от сърцето, което изпомпва кръв в артериите и се регулира от отговора на артериите на потока на кръвта. Индивидуално, кръвното налягане се изразява като систолично / диастолично артериално налягане, например 120/80. Систоличното кръвно налягане (високата стойност) представлява налягането в артериите, когато мускула на сърцето се свива и изпомпва кръв в тях.

Диастоличното кръвно налягане (ниската стойност) представлява налягането в артериите, когато мускула на сърцето се отпуска след като се свие. Кръвното налягане винаги е по-високо, когато сърцето изпомпва (свива се), отколкото когато се отпуска.Систолното кръвно налягане за повечето здрави възрастни индивиди попада между 90 и 120 мм живачен стълб. Нормалното диастолно кръвно налягане е между 60 и 80 мм живачен стълб. Според общоприетите норми, за нормално се приема кръвно налягане по-ниско от 120/80. Налягане над 130/80 се счита за високо.

Ниското кръвно налягане (хипотония) е толкова ниско налягане, което причинява симптоми или признаци дължащи се на нисък приток на кръв в артериите и вените. Когато притокът на кръв е твърде нисък, за да достави достатъчно кислород и хранителни вещества до жизненоважни органи като мозъка, сърцето и бъбреците, органите не функционират нормално и може да бъдат трайно увредени.

За разлика от високото кръвно налягане, ниското кръвно налягане се определя основно от признаци и симптоми на ниския кръвен поток, а не от специфичното кръвно налягане. Някои индивиди могат да имат кръвно налягане 90/50 без никакви симптоми на ниско кръвно налягане и следователно не са ниско кръвно налягане. Въпреки това, други които обикновено имат високо кръвно налягане, могат да развият симптоми на ниско кръвно налягане, ако тяхното кръвно налягане спада до 100/60.

медикал.бг

Няма коментари: